FT: Türkiye, Irak'a olası müdahalede potansiyel müttefik

Financial Times gazetesi, NATO üyesi olan Türkiye'nin, Irak'a olası bir askeri müdahale durumunda potansiyel müttefik olarak görüldüğünü yazıyor.

Google Haberlere Abone ol
FT: Türkiye, Irak'a olası müdahalede potansiyel müttefik

Financial Times, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin şu anda sürmekte olan Orta Doğu ve Avrupa gezisinde, IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) yönelik bir müdahale için destek arayacağını yazıyor.



Buna göre Kerry, Iraklı Sünnilerin IŞİD'le bağlarını koparmaları ve Irak'ta mezhepler üstü bir hükümet kurulması için Sünni müttefiklerine başvuracak.



Fakat gazete Kerry'nin askeri müdahale ile ilgili Sünni grupların muhalefeti ile karşılaşacağını belirtiyor.



Financial Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta olası bir hava saldırısına dair açıklamasına da yer veriyor.



Başbakan Erdoğan, hava saldırılarının sivil ölümleriyle sonuçlanabileceğini, bölgede militan ve sivillerin iç içe yaşadığını söylemişti.



Suriye etkisi



Gazetede İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in "Saddam Hüseyin'in devrilmesi bu krize yol açmadı" başlıklı yazısına da yer verilmiş.



Blair yazısında, Saddam Hüseyin'in bundan 11 yıl önce devrildiğini belirtiyor ve o günden bugüne iki konuya şu ifadelerle dikkat çekiyor:



"Bundan dört sene önce Irak'taki IŞİD ve diğer El Kaide benzeri cihatçı gruplar; Amerikan, İngiliz ve Sünni aşiretlerin işbirliği karşısında yenilgiye uğruyor ve etkisiz kalıyordu. Suriye'deki iç savaş onları tekrar ayağa kaldırdı. Dolayısıyla Suriye'de müdahaleden kaçınmak da sonuçları olan bir seçimdi."



 



Haberin devamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin