FT: Türkiye ateş hattında

Fincancial Times, Türkiye'nin İslamcı militanlar, Kobani nedeniyle içerdeki huzursuzluk ve ABD'nin IŞİD'e karşı savaşta daha büyük rol oynaması için yaptığı baskılar nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
FT: Türkiye ateş hattında

Gazete, Diyarbakır'da Erdoğan'ın Kobani'deki savaşla ilgili tutumuna karşı duyulan öfkenin geride bıraktığı yaraların hala görülebildiğini belirterek, Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak'ın, "Öfke ve nefret büyüyor. Kobani tepkisi devam ediyor" şeklindeki sözlerine yer verdi.



Financial Times, şiddet eylemlerinin Erdoğan'ın Suriye savaşı ile ilgili duruşunun sonuçlarından sadece bir kısmı olduğu yorumunda bulunarak, "ABD hava saldırılarının devam ettiği bir sırada sadece yüzlerce metre uzaktaki Türk tankları herşeyi gören bir noktada beklerken, IŞİD'in Kobani'ye saldırıları devam ediyor ve Türkiye'nin müttefikleri Ankara'nın cihadçılara karşı savaştaki kararlılığını sorguluyor" şeklinde yazdı.



Bu "anlaşmazlığın" tam da Erdoğan'ın otoritarizmi ve Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşığı yolundaki iddialar nedeniyle eleştiri oklarına hedef olduğu bir sırada meyadana geldiğini ve böylece Türkiye'nin uluslararası saygınlığına daha fazla gölge düşürdüğü görüşüne yer veren gazete, "Bu, komşu ülkedeki savaşın halkta bıkkınlık yaratması, bölgedeki Kürtlerle iyi gitmeyen ilişkiler ve Erdoğan'ın kendi ajandası da dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanıyor" diye yazdı.



Gazete, yazının devamında ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın, "Tehditler sıralamsında biz IŞİD'i en büyük sorun olarak görüyoruz. Onlarsa (Türk hükümeti) birçok sorundan sadece biri olarak görüyorlar ve gündemlerinin en üst sırasında da yer almıyor" ifadelerine yer vererek, Erdoğan'ın "sıkıntılarden beslenen bir adam" olduğunu yazdı.



Yazı şöyle devam ediyor:



"11 yıldan uzun bir süre iktidarda, birbiri ardında dokuz ulusal seçim kazandı ve sonucusu Ağustos'ta kendisini başbakanlıktan ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı yapan seçimdi.



Bu zaman zarfında ordudan, yargının İslami kökenli AK Parti'yi kapatma girişimlerinden, iktidarına karşı yapılan kitlesel protestolardan ve darbe olarak adlandırdığı yolsuzluk soruşturması tehditlerinin üstesinden gelmeyi bildi. (BBC TÜRKÇE)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin