FT: Almanya üyelik müzakerelerini ertelemeye çalışıyor

Financial Times, Gezi olaylarına tepki olarak Almanya'nın üyelik müzakerelerini ertelemk için lobi yaptığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
FT: Almanya üyelik müzakerelerini ertelemeye çalışıyor

Avrupa Parlamentosu'nun Gezi olaylarına ilişkin kınama kararına ve Ankara'nın buna verdiği sert tepkinin Türkiye-AB ilişkilerini nasıl etkileyeceği tartışılırken Almanya'nın Gezi mudahalesi nedeniyle üç yıldır askıda olan ancak 26 Haziran'da yeniden başlaması öngörülen üyelik müzakerelerini ertelemeye çalıştığı, bu amaçla diğer AB ülkeleri nezdinde "lobi" yaptığı öne sürülüyor. Financial Times gazetesi, "üst düzey bir Alman diplomatı"na atfen "Bu, Erdoğan'a herhangi bir ödül vermek için pek iyi bir an değil" sözlerini de yansıttı. 



İngiliz Financial Times gazetesi, İstanbul, Berlin ve Brüksel'deki muhabirlerinin katkılarıyla yayımladığı haberde "Almanya, Ankara'nın, Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini sarsan kitlesel gösterileri bastırmasına tepki olarak bu ay için öngörülen Türkiye ile AB üyelik müzakerelerini ertelemeye çalışıyor" diye yazdı.



Üst düzey bir Alman diplomatının "Bu, Erdoğan'a herhangi bir ödül vermek için pek iyi bir an değil" sözlerini aktaran gazete, diğer AB devletleri ile birlikte Berlin'in Erdoğan'ı "göstericilerin "ifade özgürlüğüne' saygı göstermeye çağırdığını kaydetti. 

İngiliz gazetesi, Erdoğan'ın Perşembe akşamı protestocularla bir araya geldiğini ancak daha önce sabrının sonuna geldiğini ve bir plebisit çağrısında bulunduğunu belirtti.



-"26 HAZİRAN'DA BİR BAŞLIĞIN AÇILMASININ SEMBOLİK ÖNEMİ BÜYÜK"-



Türkiye'nin AB üyelik hedefinin uzun süreden beri Alman Başbakanı Angela Merkel ve diğer bazı AB liderlerinin muhalefeti nedeniyle gölgelendiği yorumunu yapan gazete, "Bir müzakere "başlığının açılmasına ilişkin olarak 26 Haziran için öngörülen görüşmelerin üç yıllık bir aradan sonra ilk görüşmeler olacağı için oldukça büyük bir sembolik önemi kazandı. Ancak herhangi bir AB devletince veto edilebilir" dedi. 

FT şöyle devam etti:



-BİR DİPLOMAT: "GÖRÜŞMELERİ ERTELEMEK İÇİN KONSENSÜS OLUŞUYOR"-



"Bazı diplomatlar, Ankara'nın gösterilere sert tutumuna uluslararası bir tepkinin ilk somut sinyalleri olarak Berlin'in diğer AB devetlerini görüşmeleri durdurmaya ikna için lobi yaptığını söylediler. Bir diplomat, bölgesel politikalara odaklanacak "görüşmeleri ertelemek için bir konsensüs oluşmakta olduğunu söylerken diğer bir diplomat da Fransa, İtalya, İsveç ve Finlandiya'nın da müzakerelerin durdurulması yönünde bir eğilim gösterdiğini ifade etti."



-"BERLİN GECİKMEYİ TEKNİK GÖSTEREREK ERDOĞAN'I PROVOKE ETMEKTEN KAÇINMAK İSTİYOR"-



Financial Times, "Bazı AB diplomatları da Berlin'in, gecikmeyi teknik ve görüşmelerin başlamasına ilişkin resmi kriterlere dayalı göstererek Sayın Erdoğan'ı provoke etmekten kaçınmaya da çalıştığını söylediler" diye yazdı.



-ALMAN DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: 26 HAZİRAN'A YETİŞMEYEBİLİR-



Haberde Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsünün "bu meselerin, söz konusu başlığa ilişkin görüşmeler için öngörülen tarihe kadar ortadan kaldırılabileceği konusunda bazı tereddütler var" yönündeki sözlerini de yansıtıldı.



-"ANKARA RAHATSIZ"-



Financial Times, Türkiye'nin AB'ndeki bu çabalardan "rahatsızlık" duyduğunu anlatırken "Ankara ise, Gezi Parkı ve başka yerlerdeki olaylara "orantısız yanıt'tan rahatsızdır" dedi. Gazete, bir Türk yetkilisinin şu değerlendirmesini de yansıttı:



"Almanlar'ın neden böyle davrandıklarını anlayamıyorum. Böyle bir şey olursa yeniden başlamak çok zor olacak. Bundan sonra uzun bir süre kapılarına çalmayacağız. İşler her iki tarafta sertleşiyor." ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin