Fransızca yayına başlıyor

AA, kuruluşunun 94. yıldönümü olan 6 Nisan'da Fransızca haber yayınına başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
Fransızca yayına başlıyor

Anadolu Ajansı (AA),  dünyanın en etkili 5 haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda 6 Nisan'da yayın dilleri arasına Fransızcayı da eklemek üzere çalışıyor.



Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça ve Kürtçe yayın yapan Ajans, Fransızca yayın projesiyle birlikte 7 dilde abonelerine haber hizmeti sunacak.



AA, merkezi Tunus’ta bulunacak Fransızca yayınına 6 Nisan'da başlamayı planlıyor. Bu kapsamda başta Tunus, Cezayir, Fas, Mısır, Senegal, Nijerya, Fransa ve Belçika olmak üzere Fransızca konuşulan ülkelere yayın yapmayı öngörüyor.



Afrika'nın sesini dünyaya duyurma hedefi



Ortadoğu ve Afrika Haber Yayın Yönetmenliği bünyesinde yapılacak Fransızca yayınla politika, ekonomi, spor, turizm, yaşam, kültür-sanat başlıkları altında dünyada yaşanan gelişmeler, fotoğraflı ve görüntülü olarak dünyaya servis edilecek. Afrika'nın Fransızca konuşulan bölgesinde meydana gelen önemli gelişmeler de Fransızca servisinin muhabir ağıyla Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Kürtçe ve Boşnakça olarak dünya medyasına ulaştırılacak.



AA, Fransızca yayınla ayrıca Afrika'daki yatırım olanakları, bölgedeki politik gelişmeler, Türkiye'nin bölgedeki ekonomik ve siyasi faaliyetleri ile Türk iş adamlarının yatırımlarını da yakından takip ederek dünyaya duyurmayı hedefliyor.



Fransızca yayınla AA, Senegal'in başkenti Dakar, Paris ve Brüksel’de bölge ofisinin yanı sıra Burkino Faso, Fildişi Sahilleri, Gine, Orta Afrika, Mali, Gabon, Madagaskar ve Komor Adaları’nda muhabir bulunduracak ve bölgedeki serbest gazetecilerle çalışacak.



3 Şubat'ta deneme yayını 



Dört ay süren hazırlık sürecinde Afrika medyasına yapılan ziyaretler ve talepler doğrultusunda Tunus merkezli bir çalışma yürüten AA, burada büyük bir ofis tuttu. AA'nın Afrika'nın bir başka büyük kenti Dakar'da da büro açma çalışmaları devam ediyor.



Fransızca  haber yayını için Tunus ofisi ve AA'nın Ankara'daki Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapan yaklaşık 300 kişi arasından mesleki anlamda yeterli olduğu belirlenen kişiler, kurumun Haber Akademisi'nde eğitimden geçirilecek.



Akademisyenler ve deneyimli gazetecilerden ders alması planlanan ekibin eğitilmesiyle 3 Şubat'ta başlayacak deneme yayınlarının ardından servisin 6 Nisan'da yayına hazır hale gelmesi öngörülüyor.



Fransızca haber üretiminin başlamasıyla Anadolu Ajansı'nın yayın dili sayısı da 7'ye çıkmış olacak.



Fransızca üretilen haber, fotoğraf ve görüntüler, Anadolu Ajansı’nın web sitesi üzerinden takipçilerine ulaştırılacak. Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden medya kuruluşlarına bir süre ücretsiz verilecek haberler, daha sonra abonelik sistemiyle medya kuruluşlarına servis edilecek.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin