FRANSA'NIN TRT'Sİ DE ÖZEL TV'LERLE REKABET İÇİN İNGİLİZ BBC GİBİ REKLAM ALMIYOR

France Televisions'un 5 kanalı birden prime time'dan sabah 06.00'ya kadar reklam almıyor. Bu kararın faturası 450 milyon euro. Fakat kanalın başındaki ismi Sarkozy atadığı için Fransız televizyoncular ayaklandı...

Google Haberlere Abone ol
FRANSA'NIN TRT'Sİ DE ÖZEL TV'LERLE REKABET İÇİN İNGİLİZ BBC GİBİ REKLAM ALMIYOR

Sarkozy TV'de reklamları yasakladı, Fransız TRT'si 450 milyon eurodan oldu



Onur DEMİRHİSAR/AKŞAM


Fransa'da uzun süredir tartışılan karar dün hayata geçti. Devlet televizyonu France Televisions akşam saat 20'den bu sabah 06'ya kadar reklam almadı.



Televizyonun yıllık reklam kaybı 450 milyon euro...
DEVLET kanallarında prime time'dan sabah 06'ya kadar reklam almayı yasaklayan ve 7 Ocak'ta Senato'da gündeme alınacak yasa tasarısı dün akşamdan itibaren fiilen hayata geçirildi. Ülkenin en çok izlenen ikinci kanalı durumunda bulunan kamuya ait France 2'nin de aralarında bulunduğu France Televisions'a bağlı 5 kanal, bugüne kadar 20.50'de başlayan program saatlerini 20.35'e çekti ve sabaha kadar programlarına reklam almadı.
Yasak nedeniyle France Televisions'un reklam kaybı yıllık yaklaşık 450 milyon euro. Bu kaybı karşılamayı garanti eden Fransız hükümeti, çareyi iki yeni vergiyi hayata geçirmekte buldu. Bu kapsamda yıllık 450 milyon euroluk kayıp, özel televizyon kanallarına getirilen ekstra reklam geliri vergileri ile cep telefonuna uygulanacak ekstra yüklerle karşılanacak. Hükümetin amacı 2012'de sadece akşamları değil, günün bütün saatlerinde devlet televizyonlarında reklam uygulamasına son vermek.



Reytinge para gitmesin diye
CUMHURBAŞKANI Sarkozy bu kararın ülkede bir kültür devrimi yaratacağı ve devlet televizyonlarının program kalitelerini yükseltmesini sağlayacağı görüşünde. Özellikle France 2 ve France 3 kanallarının reyting almak uğruna, başta  TF1 olmak üzere, özel kanallarda yayınlanan yarışma programlarını ve polis dizilerini taklit ettiğini söyledi. Bu nedenle de kamunun çok fazla para harcadığını belirten Sarkozy, bu kararla birlikte kanalların reyting kaygısı olmayacağını dolayısıyla daha fazla belgesel ve kültürel programa yer vereceğini söyledi. İngiliz basınına göre de Sarkozy Fransa'da BBC benzeri bir kanal yaratacak...



Başındaki ismi o atıyor!
KARAR özellikle France Televisions çalışanları tarafından  tepkiyle karşılanırken, eleştirilerin hedefinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bulunuyor. Bu kararla birlikte reklam pastasının büyük bir kısmının özel televizyon kanallarına, özellikle de Fransa'nın en çok izlenen kanalı TF1'e verileceği belirtiliyor. Ülkedeki patronlarla yakın ilişkisi olan Sarkozy'nin TF1'in çoğunluk hissedarı ve Bouygues şirketlerinin sahibi Martin Bouygues'in yakın arkadaşı olması da tepki verenlerin elini güçlendiriyor. Yapılan bir diğer eleştiri de, kanun tasarısıyla birlikte devletin France Televisions üzerindeki etkisinin artacak olması. Nitekim bu kanunla birlikte France Televisions'un başındaki isim Fransa Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Bu konuyu gündeme taşıyanlar Sarkozy'yi, İtalya'nın medya imparatoru Başbakanı Silvio Berlusconi'ye benzetiyor.



TRT'nin 2007 reklam geliri 40 milyon lira
TÜRKİYE'NİN devlet yayıncısı TRT'nin (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) ise 2007 yılında sponsorluk dahil reklam gelirleri toplamı 40 milyon lirayı geçmişti. Geçtiğimiz yılın haziran ayında Meclis'te konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın TRT'nin gelirinin büyük kısmının elektrik abonelerinden sağlandığını, bu gelirin de 2005-Nisan 2008 arasında 1 milyar 92 milyon TL'yi bulduğunu söylemişti.



BBC de reklam almıyor
DÜNYANIN en büyük yayın kuruluşu olan İngiliz devlet yayıncısı BBC'nin hiç reklam geliri yok. Her yıl milyarlarca dolarlık gelir sağlayan BBC'nin temel finansal kaynağı ise İngiltere'de ev başına yıllık 140 sterlin olan lisans ücreti. Bunun yanında ticari faaliyetlerden ve dünyaya sağladığı haber servislerinden de iyi bir gelir sağlayan BBC'nin 2005-2006 yılı toplam geliri ise yaklaşık 4 milyar sterlin (9 milyar YTL) olarak açıklanmıştı. www.aksam.com.tr


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin