Fransa basınına göre Türkiye çekiciliğini kaybediyor!

Fransa gazetelerinden Le Monde, Türkiye pazarıyla ilgili yorumlara yer verdi.

Google Haberlere Abone ol
Fransa basınına göre Türkiye çekiciliğini kaybediyor!

Le Monde, 'Fransız diplomasisinin önceliklerinden biri' olarak söz edildiğini, Paris'in Türkiye'de 'yeni perspektiflerin açıldığını' düşündüğünü, Fransız şirketlerinin Türkiye'deki projelerle ilgilendiklerini ancak ülkedeki mevcut 'siyasi' ve döviz krizinin yatırımlar için 'müsait' bir ortam oluşturmadığını yazıyor.



Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nın Türkiye ziyaretini çok yakından izleyen Fransa gazetelerinden Le Monde, ziyaretin ikili ticari ilişkileri güçlendirme fırsatını sunduğunu belirtmekle birlikte Türkiye'deki 'siyasi ortamın Türkiye pazarını eskiye oranla daha az çekici kıldığını' düşünüyor. 



Le Monde, İstanbul'da faaliyet gösteren bir işadamına atfen Fransa şirketlerinin son 10 yılda da Türkiye devletinden herhangi büyük bir proje almadığını ve 'sadece siyasi gerekçeler'den dolayı dışlandığını kaydettiği haberinde ancak Paris'in, Türkiye'de 'yeni perspektiflerin açıldığını' düşündüğünü belirterek 'Türkiye'den Fransa diplomasinin önceliklerinden biri olarak söz ediliyor. Dünyanın gayrı safi yurt içi hasıla açısından 17. büyük ekonomisinin potansiyeli, büyük grupların ilgisini çeliyor' diyor.



Bu bağlamda Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda 30 milyar Euro yatırım yapmayı planladığı demir yolları, sağlık, enerji ve çevre Fransa'dan dikkatle izlendiğini yazan gazete, ancak, Fransa'nın Türkiye'de kaybettiği zemin yeniden kazanma çabasını nükleer alanda başlattığını belirterek Sinop nükleer santralı konsorsiyumunda Fransa şirketlerinin de bulunduğuna dikkat çekerek 'Bu tercih, Ankara'nın olumlu yaklaşımını doğruluyor' değerlendirmesini yaptı.



TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT KRİZ YATIRIMLAR İÇİN 'PEK MÜSAİT BİR ORTAM DEĞİL'



Paris'in 'normalleşmeyi' sürdürmek istediğini belirtirken Sinop projesinde de bir rolü olması öngörülen GDF-Suez şirketinin ayrıca Yumurtalık kömür santral projesi ile de ilgilendiğine dikkat çektikten sonra 'Ama Türkiye'nin halen yaşadığı siyasi ve döviz krizi, yatırımlar için pek müsait bir ortam değil' deniliyor. 



Gazete, Gas Savoye şirketinin bölgesel müdürü Nolwenn Allano'nun 'Şu andaki kaygılar, devalüasyon ve büyük altyapılara ilişkin kararlar konusundaki olası statükodur' görüşünü dile getirdikten sonra Türkiye ekonomisi için 'Modelinin yeniden üzerinde düşünülmesi gereken bir ekonomi' şeklinde konuştu. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin