FLAŞ! Yeni asgari ücreti çok net olarak açıkladı. Temmuz ayında asgari ücrete ne kadar zam gelecek? Ekonomist Volkan Öngel tammuz ayındaki artışın ne kadar olacağını söyledi

Çalışanların gözü kulağı temmuz ayında ikinci bir asgari ücret maaşındaki artışta. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabineden gelen açıklamalarda da asgari ücrete temmuz ayında enflasyon oranında bir artışın yapılması. İşte bununla ilgili net bir rakam ortaya çıktı ve oran verildi. Ekonomist Volkan Öngel, asgari ücrete ne kadarlık bir zam yapılacağını açıkladı. İşte o oran...

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Yeni asgari ücreti çok net olarak açıkladı. Temmuz ayında asgari ücrete ne kadar zam gelecek? Ekonomist Volkan Öngel tammuz ayındaki artışın ne kadar olacağını söyledi

Asgari ücretin yeniden artırılması gündemde. Konuyla ilgili açıklama yapan Makro Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel, asgari ücrette ara düzenlemenin yakın olduğunu belirtti.

2022 yılında uygulanan net asgari ücret geçen yıla göre yüzde 50.5, brüt asgari ücret ise yüzde 40 oranında artırıldı.

Enflasyonun bu yıl yüksek seyretmesi nedeniyle temmuz ayında yeniden artırılması gündeme geldi.

Konuyla ilgili konuşan Makro Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel, asgari ücrette ara düzenlemenin yakın olduğunu belirterek,  “Özellikle Mayıs ayı başından beri farklı zamanlarda dile getirilen Asgari Ücret ile ilgili yıl içerisinde düzenleme olabileceği yönünde ki söylemler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Enflasyon tahribatlarına karşı çalışanları korumak vazifemiz” açıklamasından sonra hız kazandı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay arasında dün gerçekleşen görüşme sonrasında yapılan açıklamalar ise bu düzenlemenin artık çok uzak olmadığını düşündürüyor. Özellikle sabit gelirlinin yaşam şartlarında enflasyondan kaynaklı tahribatların giderilmesi düşüncesi göz önüne alındığında yıl başında yapılan asgari ücret zammına ek olarak yüzde 30 civarında bir artışın yapılabileceği görülüyor” diye konuştu. 

 

Yüzde 30 oranında yapılacak artışın gerçekleşmesi durumunda net 4 bin 253 lira 40 kuruş olan asgari ücret seviyesinin 5500 TL üzerine çıkarak 5529,42 TL olabileceğini söyleyen Beykent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Öngel, “Tabii en çok konuşulan konulardan olan bu artışın işverenler tarafından nasıl karşılanacağı sorusu içinde özellikle sosyal güvenlik prim ödemelerinde bir devlet desteğinin olabileceği düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

FLAŞ! Yeni asgari ücreti çok net olarak açıkladı. Temmuz ayında asgari ücrete ne kadar zam gelecek? Ekonomist Volkan Öngel tammuz ayındaki artışın ne kadar olacağını söyledi - Resim : 2

ERDOĞAN İLE TÜRK İŞ BAŞKANI GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ı dün kabul etmiş ve görüşme, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşmişti. Türk İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Sürpriz bir görüşme olarak değerlendirildi. Erdoğan'ın Atalay ile asgari ücreti ve temmuz zammını masaya yatırdığı belirtildi.

 

GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret hakkında konuştu. Atalay, "İşverenin asgari ücret artsın ama artan kısmı devlet karşılasın talebi var" dedi. Atalay, Erdoğan ile görüşmesini "güzel geçti" diyerek ifade etti.

Atalay, “Asgari ücret konusunu ele aldık. Taraflarla görüşüp karar verilecek. Görüşmemizde Cumhurbaşkanı, ‘Her şeyin farkındayım’ dedi.” ifadelerini kullandı.

Atalay şunları söyledi:

2 gün evvel randevu istedik. Çalışma hayatındaki sorunlarla ilgili bugün kendisiyle konuşma imkanı bulduk. Gündemde asgari ücret, emeklilerin durumu, EYT var. Her konuyu A'dan Z'ye konuşma imkanı bulduk.

Sayın cumhurbaşkanımız, önümüzdeki günlerde çalışma bakanıyla, bu işin taraflarıyla bir toplantı yapılacağını, bununla ilgili önümüzdeki günlerde bize haber vereceğini (söyledi).

Hangi noktaya geldik diye bir rakam konuşmadık. Asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü, dar ve sabit gelirlinin alım gücünün düştüğünü, emeklinin durumunun ortada olduğunu A'dan Z'ye anlattık.

Cumhurbaşkanı, “Bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde çalışma yapıyoruz. Size de kamuoyuna da bilgi vereceğiz” dediler. Ortada bir rakam yok ama asgari ücretin ocak ayındaki alım gücüyle şu andaki alım gücünü, emeklilerin maaşını konuştuk.

 

“ŞARTLAR ÖYLE GETİRDİ Kİ, BIRAKIN ARALIK AYINI HAZİRANDA ALIM GÜCÜ KAYBOLDU”

Vatandaşın alım gücünün düşmesine ve asgari ücrette artış görüşmelerinin şimdiden başlamasına dikkat çeken Atalay, “Bugüne kadar biz aralık ayının dışında asgari ücreti toplamadık. Şartlar öyle getirdi ki, bırakın aralık ayını, haziranı bile bulduğunda insanlar alım gücünü kaybetti” dedi.

“ERDOĞAN ‘BEN HER ŞEYİN FARKINDAYIM’ DEDİ”

Erdoğan ile görüşmesine ilişkin Atalay, “Güzel müspet bir görüşme oldu. Cumhurbaşkanı ‘Ben her şeyin farkındayım, ne olduğunu biliyorum’ dedi. Güzel bir görüşme oldu. İnşallah önümüzdeki günlerde kamuoyuna müspet bir haber verirler” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMU MEMNUN EDECEK BİR ŞEY OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Asgari ücret miktarıyla ilgili de Atalay, “Benim aklımdaki rakam çok güzel. Her şeyi söylerim. 10 bin de söylerim ama öyle değil. Söylediğinle aldığın arasında bir uyum olması lazım. İş verenlerin büyük bölümü asgari ücretin artmasını istemiyor. Asgari ücret artsın ama artan tarafını devlet karşılasın' diyorlar. İşin kolay yanı o. Biz burada insanların cebine ne girecek ona bakıyoruz. Bununla ilgili toplumu memnun edecek bir şey olur diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

BÜYÜK ZAM BEKLENTİSİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in çağrısı ile toplantı yapılacağı belirtildi.

Temmuzdaki asgari ücrete zam için komisyonun toplanıp toplanmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Milyonlarca çalışanda ise enflasyona karşı maaşlarda  büyük zam yapılması beklendisi mevcut.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Asgari ücret senede bir kez aralık ayında belirleniyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin