FLAŞ! Ünlü banka dolar kuru için rakam verdi. Morgan Stanley Merkez Bankası'nın 18 Kasım 2021 faiz kararını açıkladı ve doların kaç liraya çıkacağı yönünde rakam verdi

Merkez Bankası'nın faiz indirmeye başlamasından sonra piyasalar yangın yeri... Büyükelçiler ile ilgili krizin de patlamasından sonra dolar ve euro da sürekli yukarıya yönlü bir hareketlilik var. Gözler Merkez Bankası'nın yeni faiz kararına kilitlenmişken Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley'den çok çarpıcı bir analiz geldi ve Merkez Bankası'nın nasıl bir karar alacağını açıkladı. Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, aynı zamanda bu karar sonrası dolar kuru için de rakam verdi.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Ünlü banka dolar kuru için rakam verdi. Morgan Stanley Merkez Bankası'nın 18 Kasım 2021 faiz kararını açıkladı ve doların kaç liraya çıkacağı yönünde rakam verdi

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bugün politika faizini 100 baz puan indirmesini beklediğini, bununla birlikte 150 baz puanlık bir indirimin sürpriz olmayacağını belirtti.

Morgan Stanley yayınladığı raporda Türk  Lirası’ndaki değer kaybının süreceği öngörüsünde bulundu.

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini indirirken FED’in (Amerikan Merkez Bankası) parasal genişlemeyi azaltmaya başladığına ve Amerikan ekonomisinden güçlü veriler geldiğine, bu durumun TL üzerinde baskı yarattığına dikkat çekildi.

Morgan Stanley, doların 2022 sonunda 11.5 TL’ye yükseleceğini öngördü.

Cari açığın yeniden artışa geçecek olması ve faiz indirimleri nedeniyle doların gelecek yılı belirtilen seviyenin de üzerinde tamamlanması riskinin bulunduğu da kaydedildi.

 

GÖZLER MERKEZ BANKASI KARARINDA

Küresel pay piyasaları, dünya genelinde artan enflasyon baskılarıyla satış ağırlıklı bir seyir izlerken, bugün gözler yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

FLAŞ! Ünlü banka dolar kuru için rakam verdi. Morgan Stanley Merkez Bankası'nın 18 Kasım 2021 faiz kararını açıkladı ve doların kaç liraya çıkacağı yönünde rakam verdi - Resim : 2

 Kasım ayı faiz kararı Para Politikası Kurulu tarafından bugün saat 14.00'te açıklanacak ancak şimdiden senaryolar netleşmeye başladı. İşte Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara'nın anlatımıyla Merkez'in olası faiz kararları sonrası senaryolar...

FAİZLER DÜŞERSE NE OLUR?

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara olası faiz senaryolarını şu cümlelerle aktardı:

Mevcut yaklaşım sürerse (faiz indirimi) dolardaki yükseliş için bir limit yok. Merkez Bankası faiz indirmeye devam ederse 100 baz puan indirime giderse TL'yi koruycak başka bir hamle yapılması gerekiyor. Mesela döviz satışları yapılması gerekiyor. Ama faziler yanlış yerde olduğu sürece bütün bunların etkisi sınırlı olacaktır.

 

FAİZLER SABİT KALIRSA NE OLUR?

Eğer Merkez Bankası durursa ve artık bir faiz indirimi yapmayacağını söylerse dolar kurunda bir miktar gevşeme olur. Çok sert bir aşağı hareket olmayabilir. Ama baskılar bir süre için durur.

FAİZLERİN SON KEZ DÜŞÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANIRSA NE OLUR?

Eğer Merkez Bankası 100 baz puan indirim yapar ve artık tamam derse; o zaman da TL üzerindeki değer kaybı baskısı geçici olarak durur. Ancak önümüzdeki aylarda enflasyon açıklandıkça yatırımcılar yüzde 20'nin üzerine giden bir enflasyon görünce TL'den çıkış eylemi hızlanabilir. Dolarizasyon eğilimi artabilir. Bu da kur hareketinin devam etmesine neden olabilir.

FAİZLER UCU AÇIK BİR ŞEKİLDE DÜŞERSE NE OLUR?

Eğer TCBM 100 baz puandan fazla bir indirim yaparsa veya 100 baz puan indirip ucunu açık bırakırsa o zaman piyasada bir kopuş yaşanabilir ve bir ödemeler dengesinde soruna giden yol açılmış olur.

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen ilk 5 toplantıda politika faizini değiştirmemiş ve yüzde 19 seviyesinde sabit bırakmıştı.

Eylül ayında 100 baz puan ile başlayan faiz indirim süreci ekim ayında 200 baz puan ile devam etti. Böylece Merkez Bankası son iki ayda politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 19'dan yüzde 16 seviyesine çekti.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin