FLAŞ! Türkiye üç günlük YAS ilan edecek. AK Partili Ömer Çelik Filistin için milli yas ilan edileceğini duyurdu

AK Partili Ömer Çelik, İsrail'in Gazze'deki El Ehli Baptist Hastanesini bombalamasıyla 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırı nedeniyle Filistin için 3 günlük milli yas ilan edileceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Türkiye üç günlük YAS ilan edecek. AK Partili Ömer Çelik Filistin için milli yas ilan edileceğini duyurdu

İsrail-Hamas çatışmaları devam ederken geçtiğimiz gün Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırı yapıldı ve yüzlerce Filistinli hayatını kaybetti.

Arap Birliği 3 günlük yas ilan edildiğini duyururken AK Partili Özlem Zengin'in ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de 3 günlük milli yas ilan edileceğini açıkladı. 

İşte AK Partili Çelik'in açıklamaları...

"CUMHURBAŞKANIMIZ TARAFINDAN 3 GÜN YAS İLAN EDİLECEKTİR"

AK Parti Sözcüsü Çelik söz konusu açıklamada, "Sayın cumhurbaşkanımız tarafından 3 gün yas ilan edilecektir. Ulusal yas ilan edilecektir. Bu büyük milletimizin Filistin'deki mazlum çocuk, kadın, sivil, yaşlı masumlarla dayanışmasının bir ifadesidir. Aynı acıyı paylaşıyoruz. Bu kayıp aynı zamanda bizim kaybımızdır." ifadelerini kullandı.

Çelik açıklamasının devamında, "Maalesef ABD'nin ve bazı batı ülkelerinin ilk yaptıkları eylem bölgeye savaş gemileri ve uçak gemileri göndermek olmuştur. Bunun ilk andan itibaren çatışmalar oluşturacağını görmezden geliyorlar." dedi.

Bölgeye uçak gemisi göndermenin barış perspektifi olmadığını belirten Çelik, "ABD'nin bu çerçevede olay başladığından beri bir diplomatik perspektif ortaya koyamadığı görülmüştür." ifadelerini kullandı.

Filistin'deki hastaneye İsrail tarafından yapılan saldırıya ilişkin konuşan Çelik, "İsrail'in kendini savunma hakkı kadınları ve çocukları yok etme hakkı mıdır? Nitekim dün atılan ve hastaneyi vuran füzenin Hamas tarafından atıldığı söylendi. Halbuki bütün uzmanlar tarafından açıkça ortaya konuyor ki bu füze İsrail tarafından hastane hedef alınarak vurulmuştur. Gazze'de günlerdir küçücük bir bölgede milyonlarca insanın bu bombalamaları tabi tutulmasının karşısında uluslararası kurumlar sadece seyirci pozisyonundadır." dedi.

"Gazze'ye kara harekatına, herkesin karşı çıkması gerekir. Gazzelilerin Mısır'a sürülmesi gibi bir anlayış asla kabul edilemez. Başka vahim sonuçların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. İşgalin sona ermesinden başka bir çare yoktur." diye konuşan Çelik, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamalarının iptal edileceği iddialarına ilişkin ise, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını şanla şerefle anacağız. Kutlamaların iptali söz konusu değil. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını şanla şerefle her beraber anacağız." ifadeleriyle açıklama yaptı.

MİLLİ YAS NEDİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günlerdir. 

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir.

Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

İRAN VE SURİYE DE YAS İLAN ETTİ

İran, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlenen ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı nedeniyle ülkede 18 Ekim’de 1 günlük genel yas ilan edildiğini duyurdu. İran yayımladığı bildiride, uluslararası toplum ve diğer ülkelerin saldırıyı kınanmaları gerektiği belirtilerek, “Özellikle İslam ülkeleri savaş suçu ve soykırım olan bu saldırıyı şiddetle kınamalı ve bu rejim ile tüm ilişkilerini keserek Siyonist rejimin büyükelçilerini ülkelerinden kovmalıdırlar” ifadeleri kullanıldı.

Suriye Başbakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Saldırı sonucu hayatını kaybeden masum kurbanlar için 18.10.23 tarihinden başlamak üzere üç gün süreyle resmi yas ilan edildi. Ve bu süre boyunca Suriye Arap Cumhuriyeti'nin tüm bölgelerinde ve yurtdışındaki tüm büyükelçilik ve diplomatik kurumlarda bayraklar yarıya indirilecektir" ifadeleri kullanıldı.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin