FLAŞ! Resmi Gazete yayımlandı: Döviz işlemlerinde yeni dönem. Dolar ve euro alım satımı yapanlar dikkat. TC Kimlik ve Vergi kumluk numarasıyla ilgili yeni düzenleme

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan bir kararlar döviz alım satımında yeni kararlar alındı. Döviz alım-satış işlemlerinde daha önce getirilen vergi kimlik numarası ile yapılacak işlemlerde sınır yükseltildi. Daha önce bu oran 3 bin dolardı, 5 bin dolara çıktı. Ayrıca para transferlerinde ise sınır 10 bin TL artırıldı, 85 bin TL sınırına yükseltildi.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Resmi Gazete yayımlandı: Döviz işlemlerinde yeni dönem. Dolar ve euro alım satımı yapanlar dikkat. TC Kimlik ve Vergi kumluk numarasıyla ilgili yeni düzenleme

Döviz alım satımı işlemlerinde vergi kimlik numarası tespitini gerektiren tutar sınırı 3 bin dolardan 5 bin dolara çıktı. Ayrıca, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti gerektiren para transferinde ise sınır 10 bin TL artırıldı.

Banka, özel finans kurumları, posta merkezleri ve yetkili müesseselerce döviz alım-satımı işlemlerinde vergi kimlik numarası tespitini gerektiren tutar sınırı 2 bin dolar artırıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve vergi kimlik numarası genel tebliğinde değişiklik yapan tebliğine göre, banka, özel finans kurumları, posta merkezleri ve Türk parası kıymetini koruma hakkında karar kapsamında kurulmuş yetkili müesseselerce döviz alım satımı işlemlerinde vergi kimlik numarası tespitini gerektiren tutar sınırı 3 bin dolardan 5 bin dolara çıkarıldı.

TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR TEDBİR

Öte yandan, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan bir başka karar da suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirler hakkında yönetmelikte değişiklik yapan karar oldu.

Buna göre, banka ve finans kurumlarınca suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti gerektiren para transferinde sınır 10 bin TL artırıldı ve 75 bin TL olan söz konusu tutar 85 bin TL’ye yükseltildi.

FLAŞ! Resmi Gazete yayımlandı: Döviz işlemlerinde yeni dönem. Dolar ve euro alım satımı yapanlar dikkat. TC Kimlik ve Vergi kumluk numarasıyla ilgili yeni düzenleme

İlgili yönetmelik hükmü gereğince, yönetmelik kapsamında yükümlü olarak tanımlanan kişi ve kuruluşlar tarafından; herhangi bir işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı söz konusu tutar üzerinde olduğunda müşterileri adına veya hesabına hareket edenlerin kimliğini tespit etme ve işlemin gerçek faydalanıcısının ortaya çıkarılması için gerekli tedbirleri alma zorunluluğu bulunuyor. (REUTERS)

 

2021 tarihinde yeni bir dönem başlamıştı

12 Ekim 2021 Tarihli ve 31626 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan yeni bir kararla birlikte döviz büfelerinde yapılacak işlemler için yeni kriterler belirlendi.

Yapılan yeni düzenleme hem döviz satan büfeleri hem de döviz alım satımı yapacak vatandaşları ilgilendiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda tanımlanan yetkili müesseseler olan Döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yaptı. 

Söz konusu yönetmeliğin 19. maddesinde "4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde, müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kaydının yapılması zorunludur." denildi.

Yani bu yönetmeliğe göre yapılan düzenleme ile birlikte döviz büroları müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kayıt etmek zorunda olacak.

Yine aynı yönetmelikte, "Yetkili müesseseler gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorundadır. Müşteri tarafından beyan edilen T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları vezne görevlileri tarafından kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya Pasaport üzerinden, Vergi Kimlik Numarası ise bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınır. Söz konusu bilgiler, ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilir.” deniliyor.

 

Buna göre, bürolar gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorunda.

Müşteri tarafından beyan edilen T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları vezne görevlileri tarafından kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya Pasaport üzerinden, Vergi Kimlik Numarası ise bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınacak. 

Söz konusu bilgiler, ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilecek.

Yapılan yeni düzenleme ile birlikte artık döviz alım satımları kayıt altına alınıyor.

Bundan sonra döviz alım-satımlarında T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları işlem yapan kişiden sorulacak ve kayıt altına alınacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin