FLAŞ! Kur Korumalı Mevduat'ın nasıl bitirileceğini açıkladı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu çözüm önerisini duyurdu: Kazan-kazan modeli ile KKM'yi bitirirsiniz

Hükümet Kur Korumalı Mevduat sistemini çözmek ve buradaki parayı TL mevduatına yönlendirmek için çalışmalara başladı. Yatırımcıların TL mevduatlarını KKM'ye yatırmaları halinde kur artışıyla oluşabilecek zarardan korunmasının hedeflendiği KKM sisteminin bitirilmesine yönelik bir yorum da Tunç Şatıroğlu'dan geldi. 'Pirim önermeli ve mudileri dövize geçirmeli' diyen Şatıroğlu kazan kazan modelini anlattı.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Kur Korumalı Mevduat'ın nasıl bitirileceğini açıkladı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu çözüm önerisini duyurdu: Kazan-kazan modeli ile KKM'yi bitirirsiniz

Aralık 2021'de uygulamaya konulan KKM sisteminde gerçek kişiler dövizini veya TL'sini KKM'ye yatırıp döviz kuru üzerinden dövize sabitledi ve kur artışı nedeniyle doğacak zararlardan etkilenmedi.

Hükümet bu sistemin sona ermesi için çalışma başlattı ve bankalara yazı gönderdi.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu da KKM'yi bitirmeye yönelik atılabilecek alternatif adımlardan bahsetti.

"BANKALAR MÜŞTERİYİ KKM'DEN ÇIKARMAK İÇİN PRİM ÖNERMELİ"

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tunç Şatıroğlu şöyle yazı:

"Bence bankalar müşteriyi KKM'den çıkartmak için bir miktar pirim önermeli ve mudileri dövize geçirmeli. Bu sayede KKM'den çıkmak için mudiye teşvik verilmiş olur hem de mudi dövize geçtiği için yine kendini TL'nin değer kaybına karşı korumuş olur. Hem banka hem de mudi kazanır.

Makas nedeniyle kayıp yaşanacaktır ve bankaların da makası açması isteniyor. O yüzden banka iyi bir pirim verirse mudinin dolara dönerken yaşayacağı kayıp telafi edilmiş olur ve üstüne de bir para kalır. Banka bu durumda zarar eder ancak TCMB'nin dayatmaları nedeniyle zaten zarar edecek. Bu parayı TCMB'ye vereceğine daha azını mudiye versin. Kazan-kazan modeli. KKM'yi bitirirsiniz.

O kadar döviz yok mu? Artık o da TCMB'nin sorunu. Zamanında rezervi biriktirecekti. Geçmiş olsun. Ver enflasyonun üzerinde faizi millet TL'ye dönsün."

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin