Flaş karar! Kız öğrencilere üniversite eğitimi yasaklandı!

Afganistan'daki Taliban yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimine ara verilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Flaş karar! Kız öğrencilere üniversite eğitimi yasaklandı!

Taliban yönetimi kız öğrenciler için üniversite eğitimine ara verilmesini istedi.

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi yaptığı açıklamayla, ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere genç kızların eğitimiyle ilgili talimat gönderildi.

Talimatta, Bakanlar Kurulu kararı ile kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığı bildirildi.

Henüz üç ay önce binlerce kadın öğrenci, üniversite sınavına girmişti.

Ancak okuyabilecekleri bölümler ciddi şekilde sınırlandırılmıştı.

Veterinerlik, mühendislik, ekonomi, tarım ve gazetecilik kadınlara yasak olan bölümlerdi.

Ayrıca üniversitelerde kadın ve erkek öğrencilerin bulunduğu alanlar katı kurallarla ayrılıyor, kadın öğrencilere sadece kadın öğretmenler ders verebiliyordu.

NE OLMUŞTU?

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti.

Taliban, üniversitelerde genç kız ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kızlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu.

Kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti.

Taliban yetkilileri kız okullarının "İslami çerçevede" yeniden düzenlenip yakın zamanda açılacağını duyurmasına rağmen okullar açılmamıştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin