FLAŞ! EYT çalışması bitti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Bakan Vedat Bilgin'den Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika açıklaması geldi, milyonlarca insana müjde verdi. Bakan Bilgin EYT'nin ne zaman açıklanacağını duyurdu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT ile ilgili son dakika açıklaması geldi, müjde verildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT ile ilgili çalışmaların teknik olarak bittiğini açıkladı ve şu müjdeyi verdi. Bilgin Kamudaki sözleşmeli personel için de açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! EYT çalışması bitti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Bakan Vedat Bilgin'den Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika açıklaması geldi, milyonlarca insana müjde verdi. Bakan Bilgin EYT'nin ne zaman açıklanacağını duyurdu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Taşeron işçilerle ilgili bir soru üzerine Bilgin, kamuya kadrolu geçişlerle ilgili zamanın henüz belli olmadığını ancak çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

Bakanlık olarak şu anda üzerinde çalıştıkları konuları aktaran Bilgin, "(Kamudaki) Sözleşmeli personel meselesi var. Bunlar 516 bin kişinin kadro haklarına kavuşması meselesidir. Onun çalışması bitti, zaman meselesi var." dedi.

Bilgin, çalışmanın son halinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulup sunulmadığına ilişkin ise "Sayın Cumhurbaşkanı'mız uygun olduğu zaman sunacağız. Bugün gündemde yoktu." ifadesini kullandı.

EYT ARALIK AYI BAŞINDA DUYURULACAK

Bu çalışmada kamu sendikalarından gelen talepleri de dikkate aldıklarını vurgulayan Bilgin, "Geçenlerde arkadaşlarımız bir görüşme yaptı. Bunları da değerlendiriyoruz." diye konuştu.

EYT konusundaki bir soru üzerine de Bilgin, "Çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanı'mıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanı'mızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz." ifadesini kullandı.

Bilgin, Bakanlığın gündeminde olan sözleşmeli personel, geçici işçiler ve taşeron işçilerle ilgili çalışmaların aralık ayına kadar tamamlanarak kamuoyuna açıklanacağını ve Meclis takvimine alınacağını belirtti.

BAKAN BİLGİN DAHA ÖNCE EYT İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMIŞ VE STAJ SÜRESİNE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur'lu vatanaşın merakla beklediği Emeklililte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesinde son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Daha önce düzenelmede çözüm aşamasına gelindiğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin kapsamının genişlediğini ifade etti.

Staj sigortası ile çalışma hayatına atılan sigortalılar da kapsama dahil edildi. Düzenlemeyi bekleyen 1 milyonu aşkın vatandaş "EYT ne zaman çıkacak, son durum ne ve kimleri kapsayacak?" sorusuna yanıt arıyor.

FLAŞ! EYT çalışması bitti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Bakan Vedat Bilgin'den Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika açıklaması geldi, milyonlarca insana müjde verdi. Bakan Bilgin EYT'nin ne zaman açıklanacağını duyurdu

Staj sigortasına ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir." ifadelerini kullanmıştı.

PRİMLER EŞİTLENECEK DEMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son yaptığı açıklamada primlerin eşitleneceğini açıklamıştı. Bağ-Kur ile SSK arasındaki prim farkının ortadan kaldırılacağını söyleyen Bakan Bilgin, bu konuda çalışmalar yapıldığını söylemişti. Emekli olmak için uygulanan sistem baştan aşağı değişiyor. Yapılacak düzenleme ile farklı mesleklerde çalışanlar arasında eşitleme olacak, SSK ve Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkı kaldırılacak.

Bakan Bilgin tarafından açıklanan prim eşitleme işlemleri SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkını ordadan kaldırarak emeklilik şartları ile hak kazanma koşullarına standart getirilmiş olacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre de değişecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınacak.

Yeni emeklilik sisteminin detaylarını Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem tek tek yazdı. Erdem'e göre 2008 yılında yapılan reform ile tüm sosyal güvenlik kurumları SGK altında toplandı. Ancak kurumlar arasında bir norm birliği de sağlanmadı. Tüm kurumlarda emeklilik işlemleri, emekli maaşı bağlama sistemleri farklı olarak uygulanmaya devam ediyor.

Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mensuplarının emekli olmak için bekleme süreleri ve prim gün şartları farklılık gösteriyor. Yine emekli maaşı hesaplanırken de farklı hesaplama sistemleri uygulanıyor.

 

BAĞ-KUR'DA EMEKLİLİK DAHA ZOR

Bu noktada Bağ-Kur mensuplarının emeklilik şartları SSK'ya göre daha zor. Çünkü daha fazla prim biriktirmek zorundalar. Örneğin 1995 yılında Bağ-Kur'lu bir kadın sigortalı 7.200 gün (20 yıl) prim biriktirmek zorundayken erkek Bağı-Kur'lu sigortalı için bu şart 25 yıl yani 9.000 günü buluyor.

Aynı tarihte işe giren bir SSK'lı ise 570 gün prim ödediğinde emekli olabiliyor. Dolayısıyla bir Bağ-Kur'lu 9.000 gün ile emekli olurken yanında çalıştırdığı SSK'lı bir çalışanı 5.750 gün ile emekli oluyor üstelik daha fazla da emekli maaşı alabiliyor.

Önceki gün açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Esnafın bazı sorunları mevzuatla ilgili sorunlar. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir" ifadelerini kullanmıştı.

Böylece SSK'lılar ile Bağ-Kurlular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkmış olacak. Burada prim eşitleme işlemleri işe giriş tarihine göre de değişecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınacak.

Birinci dönem 8 Eylül 1999 öncesi:

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş bir SSK'lı için prim gün şartı 5.000 bin ile 5.975 gün arasında değişiyor. Burada Bağ-Kur'lu için ise kadınlarda 7.200 gün erkeklerde 9.000 gün olarak uygulanıyor. Bir eşitleme söz konusu olduğunda Bağ-Kur'lular için de 5.000 ile 5.975 gün arasında bir prim şartı getirilmesi söz konusu olacak.

 

İkinci dönem 1999-2008 arası:

Bu dönemde ise SSK'lılarda prim gün şartı kadın erkek ayrımı olmadan 7.000 güne çıkartıldı. Bağ-Kur'da ise erkeklerde 9.000 gün kadınlarda ise 7.200 gün olarak uygulanmaya devam ediyor. Bir eşitlenme söz konusu olduğunda ise Bağ-Kurlular için de kadın erkek ayrımı olmadan prim gün sayısı 7.000 güne indirilecek.

Üçüncü dönem 2008 sonrası:

Bu dönemde ise SSK'lar için prim gün sayısı kadın erkek ayrımı olmadan 7.200 güne çıkartıldı. Bağ-Kur'da ise yine kadınlar 7.200 erkekler ise 9.000 gün şartıyla emekli olmaya devam ediyor. Burada bir eşitleme söz konusu olduğunda ise yine Bağ-Kur'lularda da kadın erkek ayrımı olmadan prim gün sayısı 7.200 gün olarak uygulanacak.

KISMİ EMEKLİLİK DE FARKLI

Tam emeklilik dışında kısmi emeklilik açısından da iki kurum arasında farklılıklar bulunuyor. SSK'lılar 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuşlar ise 15 yıl 3.600 gün ile kısmi emekli olurken Bağ-Kur'lularda bu şart 5.400 güne çıkıyor.

8 Eyül 1999 sonrasında ise SSK'lılar 25 yıl ve 4.500 gün ile emekli olurken BAĞ-Kur'lularda şart yine 5.400 gün yani 15 yıl prim olarak uygulanıyor. Burada sağlanacak bir eşitlik ile Bağ-Kur'lular için de 3.600 gün veya 4.500 gün ile emeklilik söz konusu olabilecek.

Bağ-Kur ve SSK arasında emeklilik için gerekli prim şartı eşitlendiğinde son 3.5 yıl kuralının da kalkması gündeme gelebilecek. Mevcut durumda sigortalılar farklı kurumlarda çalışmışlar ise son 7 yıllık sigortalılık süresinde hangi kurum fazla ise emeklilik o kurumun şartlarından yapılıyor. Burada şartlar eşitlendiğinde sigortalıların artık 3.5 yıl farklı bir kurumda çalışma zorunluluğu da ortadan kalkmış olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin