FLAŞ! Emekliye yüzde 50 zam 5 bin TL ikramiye. Memur ve emekli maaş zammında sistem değişikliği

Milyonlarca memur ve emekli için yeni zam dönemi yaklaşırken maaş hesaplamalarında sistem değişikliğine gidilecek. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklama yapmıştı. Sabah gazetesinden Faruk Erdem memur, memur emeklisi ve emekliler için nasıl bir düzenleme yapılacağını açıklayıp zam oranlarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Emekliye yüzde 50 zam 5 bin TL ikramiye. Memur ve emekli maaş zammında sistem değişikliği

Toplu sözleşme zammı sonrası emekliye zam düzenlemesi gündemdeki sıcaklığını giderek artırdı. OVP'de tahminler ve hedefler belirlendi. Emekli maaşı zammı için Meclis'in açılmasıyla harekete geçilecek. Öte yandan asgari ücret, memur ve emekli zammı başta olmak üzere ücret artışları için yeni sistem hazırlanıyor.

Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in haberine göre milyonlarca memur ve emekli için yeni zam dönemi yaklaşırken maaş hesaplarında da sistem değişikliğine gidileceğinin işareti verildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek artık ücret artışlarının hedef enflasyona göre yapılacağını açıkladı.

Bundan böyle gerçekleşen değil zam yapılacak dönemin enflasyonu baz alınarak artışlar yapılacak. Böylece hem enflasyona etkisi azaltılırken hem de ücretler enflasyon karşısında erimemiş olacak.

6 aylık enflasyon oranı yüzde 38!

Orta Vadeli Program'da yıl sonu enflasyon öngörüsü yüzde 65 olarak açıklandı. Buradan yapılan hesaplamalara göre 6 aylık enflasyon da yaklaşık yüzde 38 olacak.

Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak enflasyon artışını belirlerken memurlar ve memur emeklileri için ise fark ödeneceği anlamını taşıyor.

Bu farkla birlikte memurlar ve memur emeklilerinin Ocak zammı toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 49'u geçmiş olacak. Verilecek refah payı ile birlikte emeklilerin zam oranlarının yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor.

Emekli ve memur zammı yılda iki kez belirleniyor. Ocak ev Temmuz aylarında SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar artış alırken memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkını maaşlarında görüyor.

Burada hesaplamalarda kullanılan parametre ise 6 ay sonunda gerçekleşen enflasyon oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları sonrasında hesaplamaların değişeceğinin işareti de verilmiş oldu.

Yapılacak yeni hesaplamalar dönem sonundaki enflasyona göre değil zamların uygulanacağı 6 ay için hedeflenen enflasyona göre yapılmış olacak.

Böylece emekliler ve memurlar oluşacak enflasyon farkından etkilenmezken maaş artışları da enflasyonun üzerinde kalacak. Bu arada refah payı uygulamasının da devam etmesi bekleniyor.

FLAŞ! Emekliye yüzde 50 zam 5 bin TL ikramiye. Memur ve emekli maaş zammında sistem değişikliği

EMEKLİYE ARA ZAM GELECEK Mİ?

Bu yıl için yapılan açıklamalara bakıldığında özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Ekim ayında bir ara zam yapılması gündemde bulunuyor. Meclis açıldığında yapılacak bir düzenleme bekleniyor.

Bu düzenlemede;

Seyyanen artış,
Oransal artış,
Taban maaş artışı ya da
Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi gibi formüller üzerinde çalışılıyor.

Detaylar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe çalışması sonrası netleşecek. Düzenleme yaklaşık 16 milyon emekliyi ilgilendiriyor. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin