FLAŞ! Benzin önce 15 lira, sonra 20 TL olacak. Bir litre benzinin fiyatı 1 Euro olacak. Ünlü ekonomist akaryakıta gelecek olan zammın sebebini açıkladı, 20 lira olacağı tarihi duyurdu

Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrası akaryakıt fiyatları resmen uçuşa geçti. 8 liranın altında olan benzin ve motorin fiyatları dolar ve euro rekor üstüne rekor kırdıktan sonra 10 liranın üzerine demir attı. Ekonomist Remzi Özdemir de otomobil sahipleri dahil, iş verenleri, sanayiciyi ve halkı çok yakından ilgilendiren korkutan bir iddiada bulundu. Benzinin litre fiyatının önce 15 lira sonra ise 20 liraya yaklaşacağını söyledi ve akaryakıtta bu fiyatlar için de bir tarih verdi.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Benzin önce 15 lira, sonra 20 TL olacak. Bir litre benzinin fiyatı 1 Euro olacak. Ünlü ekonomist akaryakıta gelecek olan zammın sebebini açıkladı, 20 lira olacağı tarihi duyurdu

Ekonomist Remzi Özdemir, Deutsche Bank'ın Türkiye ile ilgili raporunu değerlendirdi ve akaryakıt fiyatlarıyla ilgili bomba bir iddiada bulundu.

Deutsche Bank, iki gün önce yaptığı Türkiye değerlendirmesinde Merkez Bankası'nın 2022'in ilk çeyreğinde politika faiz oranını yüzde 25'e çekeceği tahmininde bulunmuştu.

Ekonomist Remzi Özdemir ise bunun zamansız bir açıklama olduğunu ve böyle bir kararın alınmayacağını belirterek, faiz artırım kararının ancak AK Parti'nin çok zor bir durumda kalması durumunda yapacağını açıkladı.

Remzi Özdemir'in asıl bombası isze akaryakıt fiyatlarıyla ilgili oldu. Özdemir, benzin fiyatının 15 liraya sonra da 20 liraya yükseleceğini iddia etti.

FLAŞ! Benzin önce 15 lira, sonra 20 TL olacak. Bir litre benzinin fiyatı 1 Euro olacak. Ünlü ekonomist akaryakıta gelecek olan zammın sebebini açıkladı, 20 lira olacağı tarihi duyurdu

YouTube yayınında konuşan Remzi Özdemir konuyla ilgili olarak verilen soruya şu yanıtı verdi:

Şu anda ihracat modeli deniyor, ben bunu kabul etmiyorum. Yeni ihracat mihracat falan değil. Çaresizliğin kılıfa uydurulmuş hali bu. O yüzden ben Deutsche Bank'ın faiz kararını net olarak zamansız yorumluyorum. Faiz artışı, AKP'nin kırılma noktasına geldiğinde yapacaktır. E biz peki bu halkı neden fakirleştik, neden bu zulümü yaptık o zaman? İşte onun da hesabını sorması gereken vatandaşlardır. Benzini 10.4 liraya alan vatandaşlar, ki ben benzinin 15 liraya kadan çıkacağını düşünüyorum. Çünkü şu anda ÖTV alınmıyor, sıfır. Devletin büyük bir açığı var orada. Yılbaşından sonra ocak ayından itibaren yeniden oraya ÖTV bindirilecek. Tıpkı Avrupa'daki gibi bir litre benzin 1.5 Euro olacak. Yani kaba bir hesapla 20 liraya yakın olacak. Çünkü ÖTV almak zorunda. Devlet ne KOBİ'den ne büyük sanayiciden vergi alabiliyor. Şu anda vergiyi aldığı tek kesim çalışanlar ve bankalar. Türkiye Cumhuriyeti vergi toplayamıyor. 

 

Deutsche Bank raporunda ne vardı?

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda piyasa koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı 2022’nin ilk çeyreğinde 1000 baz puanlık faiz artırımı yapmaya zorlayacağını belirtti.

Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir faiz indirimi beklemediklerini söyledi.

Acil bir faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB’nin dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 25 olacağını öngören Deutsche Bank ekonomistleri, 2022’nin ilk yarısında ise enflasyonun yüzde 30’a kadar tırmanacağını düşünüyor. Deutsche Bank, kur geçirgenliğinin etkisinin enflasyona yansıyacağını ve asgari ücretteki artışla beraber Mayıs 2022’de enflasyonun yüzde 35 civarına ulaşabileceğini de dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 10,1 büyümesini beklediklerini belirten banka, Türk lirasındaki oynaklığın tüketiciler ve iş çevresi için belirsizliği artıracağını, bunun da ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağını söyledi. Deutsche Bank 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini bekliyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin