FLAŞ! 3500 TL olan en düşük emekli aylığına rekor zam geliyor. Seçim öncesi AK Parti harekete geçiyor. Emekli maaşlarına asgari ücret düzenlemesi. Emeklinin bayram ikramiyeleri kaldırılıyor mu?

AK Parti kulislerinden gelen son bilgilere göre hükümet emeklilerin hayatını kolaylaştıracak yeni bir takım düzenlemeler yapmak için harekete geçiyor. Özellikle seçim öncesi yapılacak olan bu çalışmaya göre en düşük emekli maaşlarının belirli bir rakama çıkarılması var. En düşük emekli aylığı son olarak 3500 liraya çekilmişti. Emeklilerle ilgili bir diğer çalışma ise emekli ikramiyeleriyle ilgili.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! 3500 TL olan en düşük emekli aylığına rekor zam geliyor. Seçim öncesi AK Parti harekete geçiyor. Emekli maaşlarına asgari ücret düzenlemesi. Emeklinin bayram ikramiyeleri kaldırılıyor mu?

Meclis’in tatile girmesinin ardından AK Parti milletvekilleri sahada halkın nabzını tutuyor. Milletvekilleri, şikayet ve önerileri de genel merkeze iletiyor.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre özellikle kırsal kesimde güçlü desteği olan AK Partililere göre tarım kesimi, ürününün para etmesi nedeniyle memnun.

Partinin oy kaybının “durduğunu” savunan bazı AK Parti kaynaklarına göre partinin ücretli kesimi, özellikle de emeklileri rahatlatacak adımları atması halinde, kararsız seçmen “partiye geri dönebilir.”

Yaz aylarında seçim bölgelerinde halkın talep, beklenti ve şikayetlerini dinleyen AK Parti milletvekilleri, sahadan izlenimlerini ve analizlerini, rapor halinde parti yönetimine sunuyor.

AK Partilelerin önceliğini ise son yılların en yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı yaşanması nedeniyle, bu durumun seçmenin oy davranışına nasıl yansıyacağı oluşturuyor.
Milletvekilleri bu çerçevede, Meclis’in yeni yasama yılında, yapılması gereken yasal düzenleme önerilerini de parti yönetimine iletiyor.

'Az da olsa düzelme var'

AK Parti milletvekillerine göre özellikle tarım kesimi ürününün para etmesinden memnun.
Enflasyona karşı yapılan ücret ve ürün taban fiyat artışları nedeniyle partinin “oy kaybının durduğunu” belirten AK Partili bir milletvekili, az da olsa bir oy artışı gözlediklerini ifade ediyor.

AK Partili bir grup seçmenin “kararsıza" geçtiği ancak başka bir partiye de yönelmediği ifade edilirken, ekonomide atılacak adımların halkın cebine yansıması halinde, bu seçmenin geri döneceğine işaret ediliyor.

Enflasyon ve hayat pahalılığını görmezden gelmeyen AK Parti'de üretilen malların tüketiciyle buluşması aşamasında fiyatların aşırı şişirildiği yaygın görüş. Enflasyon nedeniyle bazı ürünlerin 5 kat arttığını ama piyasada bunun çok çok üstünde artışlar olduğunu belirten parti kaynakları, tepkilerini "10 liraya kuru soğan mı olur?” sözleriyle dile getiriyor.

FLAŞ! 3500 TL olan en düşük emekli aylığına rekor zam geliyor. Seçim öncesi AK Parti harekete geçiyor. Emekli maaşlarına asgari ücret düzenlemesi. Emeklinin bayram ikramiyeleri kaldırılıyor mu?

Emekliye formül arayışı: Taban ücret asgari ücrete çekilebilir mi?

AK Parti'de, tarım kesiminin durumundan memnun olmakla birlikte, özellikle büyükşehirlerde ücretli kesimlerin, özellikle de emeklilerin rahatlatılması gerektiği ifade ediliyor. Maaşların enflasyon karşısında erimesine karşı da parti içinde formüller tartışılıyor.

Konuşulan formüllerden biri, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi veya maaşların asgari ücret oranında artırılması yönünde.

Bu önerinin parti yönetimince de uygun bulunması halinde, Meclis’te yeni bir yasal düzenleme yapılabilir.

Ancak parti kaynakları, bu konuda çok farklı öneriler olduğunu, ekonomi yönetiminin de yapacağı değerlendirmelerle netleşeceğini ifade ediyorlar.

 

Artış için kaynak emekli ikramiyesi olur mu?

AK Parti'de emeklilerin maaşlarının asgari ücrete endekslenmesi halinde kaynak sıkıntısı yaşanması durumunda ise emekli ikramiyelerinin kaldırılarak yeni bir kaynak yaratılabileceği savunuluyor.

Yerine daha iyisini koymadan emekli ikramiyesinin kaldırılamayacağına dikkat çeken parti kaynakları, ancak emekli maaşlarının asgari ücrete endekslenmesi halinde kamuoyunun ikna olabileceğine de işaret ediyorlar.

Yüksek enflasyona karşın, bu yıl emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı’nda verilen ikramiyeler yükseltilmemişti.

Siyasi kulislerde, iktidarın bu uygulamadan rahatsız olduğu ancak muhalefet baskısı nedeniyle de kaldıramadığı için, “enflasyon karşısında eritme” taktiği izlediği yorumları uzunca süredir yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 yıl önce bu yöndeki iddiaları yalanlamıştı.

 

'EYT oy getirmez'

AK Parti, uzun süredir direndiği “emeklilikte yaşa takılanların" (EYT) geçmiş seçimlerdeki tepkisini de dikkate alarak, kritik olan 2023 seçimleri için bu konuda da adım atmaya hazırlanıyor.

Yılbaşından sonra EYT’lilerin yararlanacağı düzenlemeye parti içinde itiraz edenler de var. Ancak seçim sürecine girilmesi nedeniyle artık bundan vazgeçilmeyeceği belirtiliyor.

Bazı parti kurmayları, EYT’lilerin büyük kamuoyu baskısı oluşturduğunu ve özellikle muhalefeti bu konuda iktidara baskı unsuru olarak kullandığına dikkat çekiyorlar.

EYT konusunda adım atmakta geç kalındığını savunan bazı milletvekilleri, bunun partiye oy getirisinin olmayacağını belirterek, "EYT’liler bu süreçte muhalefete yakınlaştı, çünkü onların aracılığıyla sesini duyurmuş oldu. Bu aşamadan sonra biz düzenleme yapsak da muhalefetin baskısıyla yapılmış algısı oluşacak. Ancak, artık yola çıkıldı ve bu konuda düzenleme yapılacak" görüşünü dile getiriyorlar.

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 3500 TL OLMUŞTU

Kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge, öğrencilere üniversite affı, milletvekillerine emekli maaş artışı getiren, en düşük emekli maaşını da 2500 liradan 3500 liraya çıkaran torba yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 30 Haziran'da kabul edilmişti.

Teklife yerli elektrikli otomobil üretimini teşvik etmek için ÖTV indirimi de eklendi.

Tüm memurların ek göstergelerine 600 puan eklenecek

Düzenlemeyle, birinci derece memur olmak kaydıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 4 yıllık yükseköğrenim mezunu sağlık çalışanları ile din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltilecek.

Bu meslek gruplarının yanı sıra avukat, il müdürü, ilçe müftüsü, bekçi, uzman erbaş/jandarma, matematikçi, istatistikçi gibi 3000 ek göstergeli tüm kamu görevlilerinin ve yüksek yargıdaki müdürlerin ek göstergeleri de 3600'e çıkarılacak.

Daha önce ek göstergeden yararlanmayan yardımcı hizmetler sınıfı da ek göstergeden faydalandırılarak tüm memurlara ilave 600 puan verilecek.

Kamudaki fonksiyonel hiyerarşinin bozulmamasını temin etmek amacıyla genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600'den 4400'e, il müdür yardımcısı, şube müdürü ve ilçe müdürü gibi yöneticilerinin ek göstergeleri de 2200'den 3000'e yükseltilecek.

Kamu bürokrasisindeki hiyerarşi ve adalet gözetilerek ek gösterge sisteminde yeni bir dönem başlayacak ve kamu görevlilerinin emekli aylıkları ile ikramiyeleri esaslı bir şekilde artacak.

 

Emekli ikramiyelerindeki artış 50 bin lirayı bulacak

Ek göstergesi 3600'e çıkan ve 30 yıllık hizmeti olan bir memurun emekli aylığı 1234-1391 lira, emekli ikramiyesi ise 44 bin 500-50 bin 150 lira arasında artacak.

Birinci derece ve 3000 ek göstergeli öğretmenin, sağlık çalışanının ve din görevlisinin emekli aylığı 5 bin 627 liradan 6 bin 861 liraya, emekli ikramiyesi ise 202 bin 909 liradan 247 bin 408 liraya yükselecek. Böylece söz konusu kamu görevlilerinin emekli aylıkları ile ikramiyeleri yüzde 22 artacak.

Polisler de yüzde 22'lik artıştan yararlanacak ve emekli aylıkları 5 bin 727 liradan 6 bin 961 liraya, emekli ikramiyeleri ise 202 bin 909 liradan 247 bin 408 liraya ulaşacak.

2200 ek göstergeli, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu hemşire ve din görevlileri ise yüzde 25 artışla emekli aylıklarında 1391 lira, emekli ikramiyelerinde 50 bin 150 lira ilave ödeme alacak.

Ek gösterge artışlarına bağlı olarak emekli aylıklarında oluşan artışlar, emekli devlet memurlarının aylıklarına da yansıyacak.

Ek gösterge artışına bağlı olarak yükselecek emekli aylığı ve emekli ikramiyesi tutarları, yürürlükteki katsayılara göre hesaplandı. Emekli aylığı ve ikramiyeleri, gelecek ay ve 2023'ün ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zamla daha da artacak.

Meslek gruplarının ek gösterge artışına yönelik düzenlemeler 1994'ten bu yana sınırlı kalmıştı.

Öğretmen, polis, sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 3000'den 3600'e yükseltilmesi sözü verilmesine karşın düzenlemenin kapsamı tüm memurları içerecek şekilde genişletildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin