Fitch'ten Türk ekonomisi için flaş değerlendirme. Türk bankaları kur oynaklığına karşı kırılgan tespitinde bulunan Fitch, 2022-2023 enflasyon tahmininde de bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomik tedbirlerle ilgili bir rapor hazırlayan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten çok önemli bir uyarı geldi. Yeni tedbirlerle ilgili "Liranın toparlanması ve mevduat dolarizasyonunun azalması, eğer sürdürülebilir ise, Türk bankaları için olumlu olacaktır" değerlendirmesi yapan Fitch, Türk bankacılık sektörü için ciddi bir uyarı yaptı ve 'kur oynaklığına karşı kırılgan' tespitinde bulundu; 2022-2023 enflasyonu için ise tahminde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Fitch'ten Türk ekonomisi için flaş değerlendirme. Türk bankaları kur oynaklığına karşı kırılgan tespitinde bulunan Fitch, 2022-2023 enflasyon tahmininde de bulundu

Fitch Ratings, Türk bankalarının mevduat dolarizasyonu nedeniyle kur oynaklığına karşı kırılgan olduğunu belirtti. Kuruluş, ekonomik tedbirler ile kurdaki düşüşün sağlanmasının ise Türk bankaları için pozitif olacağını kaydetti.

Dünya gazetesindeki habere göre Fitch Ratings, Türkiye'nin zorlu faaliyet ortamı, iç güvendeki kötüleşme, para politikası belirsizliği ve yüksek enflasyon nedeniyle Türk lirasındaki potansiyel zayıflığın makroekonomik ve finansal istikrar için risk oluşturduğunu bildirdi.

Bu risklerin bankaların kredi profilleri için olumsuz olduğunu belirten Fitch, "Bu durum hükümetin bankacılık sistemine müdahale olasılığını artırabilir ve sektör için 'kötüleşen'  görünümümüzü 2022'de yönlendirebilir" dedi.

Fitch bugün yayınladığı raporda, Merkez Bankası'nın politika faizinin Eylül 2021'den bu yana 500 baz puan indirerek yüzde 14'e düşürülmesinin ardından Türk Lirası'nın 2021'in başından aralık ortasına kadar ABD Doları karşısında yüzde 50 değer kaybettiğine işaret etti.

 

"Kurdaki düşüş sürdürülebilirse bankalar için pozitif"

Bununla birlikte hükümetin 20 Aralık'ta, lirayı desteklemek için yerel para cinsinden mevduat sahiplerini döviz kuru kayıplarını tazmin etmeyi içeren bir programa da yer veren tedbirler açıkladığına dikkat çeken Fitch, "Liranın toparlanması ve mevduat dolarizasyonunun azalması, eğer sürdürülebilir ise, Türk bankaları için olumlu olacaktır, ancak programın kapsamı, etkisi ve sonuçları belirsiz" değerlendirmesini yaptı.

Fitch, negatif reel faiz oranları, para politikası belirsizliği ve enflasyonist baskılar 2022'de döviz oynaklığını artırmaya devam edebileceğini de vurguladı.

"Türk bankaları, ciddi refinansman gereksinimleri ve mevduat dolarizasyonu nedeniyle kur oynaklığına karşı kırılgan" tespitinde bulunan Fitch, bu iki durumunda döviz likiditesi için risk oluşturduklarını ve zayıf liranın varlık kalitelerini negatif şekilde etkileyebileceğini de belirtti.

Fitch'ten Türk ekonomisi için flaş değerlendirme. Türk bankaları kur oynaklığına karşı kırılgan tespitinde bulunan Fitch, 2022-2023 enflasyon tahmininde de bulundu - Resim : 2

2022-2023 döneminde yüzde 20 enflasyon

Buna ek olarak, döviz riski ağırlıklı varlıkların artışından kaynaklı olarak bankaların sermaye rasyolarının aşındığını belirten Fitch, BDDK'nin sermaye oranı hesabında 252 iş günündeki kur ortalamasının kullanılabileceği kararının aralık ayı içinde geçerli olmasının bankaların sermaye oranlarını desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Fitch raporunda Türkiye'de ortalama enflasyonun 2022-2023 döneminde yüzde 20 olmasını beklediğini belirtirken, risklerin daha yüksek seviyelere doğru olduğunu vurguladı. 2022 için yüzde 3,5 olan büyüme projeksiyonlarına yönelik de yüksek derecede belirsizlik bulunduğna işaret etti.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin