Financial Times'dan Erdoğan'a 'aktivist devlet başkanı' yorumu!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmen Köşk adayı ilan edilmesine ilişkin haber ve yorumlar sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times'dan Erdoğan'a 'aktivist devlet başkanı' yorumu!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmen Köşk adayı ilan edilmesine ilişkin haber ve yorumlar sürüyor. 



Financial Times, Erdoğan, cumhurbaşkanlığına "doğal" bir geçiş yapacağı gibi göründüğünü düşünüyor. Gazete, Erdoğan'ın "Salı günü ülkenin elitlerinin ülke üzerindeki kontrolünü sonsuza dek kıracak aktivist bir devlet başkanı olma sözünü vererek" cumhurbaşkanlığı kampanyasını başlattı" diyor.



İngiliz Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın adaylığının ilan edildiği toplantıdaki konuşmada cumhurbaşkanlığı seçiminin "vesayet" sürecinin sonuna vurgu yapacağını söylerken onu eleştirenlerin cumhurbaşkanlığına çıkmasını "her zamankinden daha az kontrol ve dengeleri olan kişiselleştirilmiş bir yönetim sistemine doğru bir adım olarak gördüklerini" yazıyor.



Başbakan Erdoğan'ın halkın oy kullanacağı bir seçimin cumhurbaşkanlığını yetkilendireceğini savunduğuna dikkat çekiliyor ve konuşmasında Kürt sorununu çözme çabalarını sürdüreceğini, Gülen hareketi ile mücadeleyi yoğunlaştıracağını ve Türkiye'nin AB üyelik hedefine devam edeceğini söylediğini anlattıktan sonra şu değerlendirme yapılıyor:



"11 yıllık başbakanlığına ve anketlerin cumhurbaşkanlığı için büyük favori olarak göstermesine rağmen (Erdoğan) hala kendisini dışarıdaki biri ve sisteme karşı "milletin iradesi'nin sesi olarak tasvir ediyor. Bu da, Erdoğan'ı yurt içinde bir dizi zafere götüren bir mesajdır. Ancak aynı zamanda yönetimine karşı kitlesel protestolarla ve şimdi büyük ölçüde durdurulmuş olan bir yolsuzluk soruşturması, Gülen ile bir mücadele ve yaslı protestocularla yüz yüze geldiği bir maden felaketi ile karşı karşıya kaldı."



FT'ye göre, Erdoğan'ı destekleyenlerin bazıları Başbakanın son 10 yılda askerlerin ve onların müttefiklerinin üstesinden geldikten sonra yetkililerinin zaten başkanlık yetkilileri haline geldiğini savunuyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin