Financial Times yüksek faize dikkat çekti!

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'yle ilgili analizlere yer verdi.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times yüksek faize dikkat çekti!

İngliz gazete Financial Times'ta Türk Lirasının değer kayıpları, siyasi belirsizlik ve FED faiz artışı zamanlanmasına ilişkin soru işaretlerinin etkisiyle Türkiye’nin Salı günü düzenlenen Hazine ihalesinde “altı yılın en yüksek tahvil faizini ödemek zorunda kaldığı”na dikkat çekiliyor. Financial Times, faizde meydana gelen yükselişe vurgu yaptığı analizde her şeye rağmen ihalede talebin hala makul bir düzeyde gerçekleştiğini söylüyor.



Ekonomi gazetesi Financial Times, Hazine tarafından Salı günü düzenlenen lira cinsinden beş yıllık tahvil ihalesinde Türkiye’nin 1.36 milyar lira borçlanabilmek için yüzde 11,33 faiz ödediğini belirterek, “Bu, Nisan 2009’dan bu yana beş yıllık bir tahvil için ödenen en yüksek faiz” dedi.



İşlerin tıkırında olduğu 2013 yılında Türkiye aynı vadedeki tahviller için yüzde 6,44 gibi düşük faiz ödediğini anımsatan gazete şu yorumu yapıyor:



“Ancak lira, bu yıl darbe yedi ve ülkenin altı ayda ikinci seçime giderken ve kapısındaki savaş tüm hızla devam ederken tahvil faizleri keskin bir biçimde yükseldi ve ABD’nin olası bir faiz artışının yarattığı tedirginliği yoğunlaştırdığı, yükselen piyasalara yönelik hissiyatındaki kötüleşme de Türk varlıklarını vurdu.”



Analizde liranın yeni rekorlar kırarak son 12 ayda dolara karşı yüzde 36,6 değer yitirdiğine, Ocak ayında yüzde 6,77 olan beş yıllık tahvil faizinin ise tırmandığına dikkat çekilirken her şeye rağmen talebin makul bir düzeyde olduğu değerlendirmesi yapılıyor ve “Kasvete rağmen Türk tahvillerine olan talep hala makul düzeyde” deniliyor.



İngiliz gazetesi, yükselen piyasalarda satışların aşırı olduğunu düşünen UBS stratejistlerine dayanarak BIST 100 endeksi bu yıl yüzde 15.3 gerilemiş olsa da bu günlerin “yatırımcıların Türk varlıklarına yeniden yönelmeleri için uygun bir zaman olabileceğini” de yazıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin