Financial Times yazdı: 'Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor'

Financial Times yazarı David Gardner, Cerablus Harekatı sonrası Kürtlerin, devlet kurma hayalinin zorlaştığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times yazdı: 'Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Financial Times yazarı David Gardner, Türkiye destekli Cerablus harekatının ardından Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini artırarak çıkmasının çok zor hale geldiğini yazıyor:



"Kuzey Suriye'de çatışmalar devam ederken, Ağustos ayında yaşanan iki kritik gelişmeyi -Türkiye'nin doğrudan askeri müdahakesi ile Rusya - İran saflarının sıkılaşması- 5 yıldan fazla süredir devam eden savaşa nokta koyacak adımlar olarak yorumlamak zor. Ancak her iki gelişme de Suriye'deki Kürtlerin geleceğine yön verecek nitelikte.



"Suriyeli Kürtler iki yıl önce Kobani kuşatmasını kırdıktan sonra IŞİD'e karşı önemli kazanımlar elde etmişti. Geçtiğimiz iki yıl, Kürtlerin pek alışık olmadığı kadar parlak geçmişti.



"Suriye'deki iç savaş ortamı ve Irak'ın 2003 ABD işgalinden sonra fiilen parçalanması Kürtlerin bir gün kendi devletlerini kurabilme hayallerini canlandırdı.



"Belki de kendilerine fazla güvendikleri için şimdi bu şans ellerinden kayıp gidiyor.



Kürtlerin Suriye ve Irak'taki kazanımları



"IŞİD 2014'ün ortalarında sözde hilafetini ilan ettiği sıralarda Kürtler bölgedeki güçlerini konsolide ediyordu.



"Suriye'de merkezi yönetimin çökmesiyle birlikte PYD, ülkenin kuzeydoğusundaki toprakları kontrol eder hale geldi.



"Irak'taysa üniter devlet yapısının ortadan kalkması, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bapımsız bir devletin elindeki imkanların önemli bir kısmının geçmesini sağladı.



"Bugün çökmüş olan Türkiye'deki barış süreci sırasındaysa Kürt siyasetçiler ülkenin kuzeydoğusunda fiili bir özerkliğe erişmeyi başarmışlardı.



"Ancak IŞİD'e karşı savaşarak meşruiyet elde eden Kürt savaşçılarının Suriye ve Irak'taki ilerleyişleri, Ankara'da alarm zillerinin çalmasına yol açtı.



"PKK'yla 30 yılı aşkın süredir devam eden savaşı bitirmek için barış sürecini başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılımlarından geri adım atmaya başladı.



"Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Haziran 2015 seçimlerinde yakaladığı oy oranının ardından Erdoğan partiye PKK'nın Meclis'teki kanadı muamele göstermeyi tercih etti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin