Financial Times: Türkiye'nin Irak'ta risk altında birçok şeyi var!

Suriye'nin ardından Irak'ta yaşanan olaylar, Batı'da büyük kaygı yaratıyor.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times: Türkiye'nin Irak'ta risk altında birçok şeyi var!

Irak'ta İŞİD'e karşı birbirine rakip olan grupların birleşmesinin şart olduğunu savunan Financial Times gazetesi, Irak'ın birleşik bir ülke olarak kalmasına yönelik çabaları zorlaştıran bölgesel dinamikleri incelerken Türkiye'nin artan ticari çıkarları dahil Irak'ta çok şeylerin risk altında olduğunu belirtirken Türkiye'nin, "IŞİD gibi cihatçı gruplar dahil, Suriye'ye geçen yabancı savaşçıları görmezlikten gelmekle suçlandığı"nı da yazıyor.



Financial Times gazetesi, IŞİD'in yükselişinin Ortadoğu'daki tüm ülkeleri ve Batı'nın çıkarları için tehdit oluşturduğunu belirtirken, IŞİD'in engellenmemesi durumunda gündeminin "küresel şiddetli cihadı" kapsayacak biçimde genişletebileceği uyarısında bulunuyor.



ABD'nin 2013 yılındaki işgalinden bu yana Irak'ın bölgesel hesaplaşmalar için bir muhabere alanı olduğunu vurgulayan gazete, ABD'nin Irak'taki "daha dengeli bir güç paylaşımı" isteğinin, İran'ın Şii hakimiyeti yönündeki çıkarlarına ters düştüğüne dikkat çekiyor.



Analizinde haritalar ve grafikler kullanarak "Irak'ın birleşik bir ülke olarak kalmasına yönelik çabaları karmaşıklaştıran bölgesel dinamikleri" anlatan gazete, "başlıca Şii gücü" dediği İran için "muhtemelen Irak'taki en önemli oyuncu" gibi değerlendirmeleri yapıyor ve İran'ın IŞİD'e karşı ABD ile işbirliğine hazır olduğunu ifade ediyor.



FT, "Ortadoğu'da büyük Sünni gücü" olarak nitelediği Suudi Arabistan'ı değerlendirirken "Ancak Irak ihtilafı, ABD ile uzun bir süredir var olan stratejik ittifakın gerginleştiği bir dönemde patladı. Suudi Arabistan için Irak, İran ile soğuk savaşının bir muabere alanıdır" diyor. Analizinde Türkiye üzerinde de duran gazete şu görüşleri öne sürüyor:



"Türkiye'nin, özellikle Kuzey'deki yarı özerk Kürt bölgesinde, büyüyen ticari çıkarları dahil, Irak'ta risk altında birçok şeyi var. Suudi Arabistan ve diğer Körfez kraliyetlerinin İran'ın nükleer programına ilişkin kaygılarını paylaşıyor. Esad'ın başlıca bir muhalifi olduğu Suriye'de kraliyetler ve ABD ile işbirliğini yaptı. Ancak Türkiye, IŞİD gibi cihatçı gruplar dahil, Suriye'deki isyana katılmak üzere sınırdan geçen yabancı savaşçılar akımını görmezlikten gelmekle suçlandı".



İngiliz gazetesi, "Ankara'nın başlıca kaygısının, Suriye'de öz yönetim bölgelerini oluşturmaya çalışan, Irak'ın Kürtlerinin kaderi" olduğunu savunduktan sonra "Türkiye, ayrılıkçı hissiyatın kendi Kürt azınlığına yayılmasından endişe ediyor" savını da öne sürüyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin