Fınancıal Times: 'Türkiye inatla faiz artışını reddediyor'

İngiliz Gazetesi'nin yayınladığı makalede Türkiye'nin cari açığına rağmen faiz artışı reddettiği vurgulanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Fınancıal Times: 'Türkiye inatla faiz artışını reddediyor'

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, yatırımcıların yükselen piyasalara yaklaşımına ilişkin Sovereign Strateji İcra Müdürü Nicholas Spiro ve Macro Advisory'nın kıdemli ortağı Christopher Weafer imzalarını taşıyan bir makaleyi yayınladı.



2013 yılının yükselen piyasa yatırımcıları için inişli çıkışlı bir dönem olduğu, son beş ay varlık hissiyatının önemli ölçüde dalgalandığı, bunda da FED'nin politika değişikliğinin zamanlanmasına ilişkin yoğun spekülasyonların rol oynadığı kaydedilen makalede yaz aylarındaki keskin satışların ardından en kırılgan piyasalar üzerindeki baskıların, daha sonra bir ölçüde azalsa da son dönemde yoğunlaştığı, tablonun kırılgan olmayı sürdürdüğü yorumları yapılıyor.



Makalede yükselen piyasa hisselerinin son üç yılda dolar bazında gelişmiş ülkelerdeki düzeyin altında bir performans gösterdiğine işaret ediliyor.

Ancak IMF'nin yükselen piyasalar için 2014 yılında yüzde 5.1'lik bir büyüme tahmininde bulunduğuna dikkat çekildikten sonra yükselen piyasalara geri dönme zamanının olup olmadığı ya da ihtiyatlı olmayı sürdürmesinin daha akıllıca olacağı sorusu da soruluyor.

Spiro ve Weafer, yatırımcıların daha da ayırt edici gibi göründüğünü, zayıf cari işlemler dengeleri olan ülkelerin cezalandırıldığını düşünüyor ve likidite azalması olasılığının da piyasaları daha dikkatli biçimde değerlendirmeye iter görüntüsü verdiğini belirtiyor.



Gel-git dalgaları arasında yüzen ülkelerin birçoğunun çekiciliğini kaybetmekten korktuğu savunurken bunun "iyi bir örneği" olarak Türkiye'yi gösteren Spiro ve Weafer, Türkiye konusunda şu yorumu da yaptı:

"Türkiye, 'Kırılgan beşli' olarak adlandırılan yükselen piyasalar grubunun diğer üyelerine kesin bir tezat oluşturuyor. Merkez Bankası, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 7'sine yakın cari açığın beşliler arasında en büyük açık olsa da büyümeyi daha da engelleme korkusuyla lirayı korumak için faiz oranlarını artırmayı inatla reddediyor" (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin