Financial Times: Türkiye derin bir hayal kırıklığı içinde

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde Türkiye'nin 'kırılganlığına' dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times: Türkiye derin bir hayal kırıklığı içinde

Financial Times gazetesi "'Kırılgan' Türkiye, ABD'nin Suriye Konusundaki Tutumuna Saldırıyor" başlıklı haberinde Türkiye'nin Obama yönetiminin "sınırlı" müdahale planlarından duyduğu "derin hayal kırıklığını" belli ettiğini kaydetti.



Türkiye hükümetinin Obama yönetiminin Suriye'ye sadece "sınırlı" bir müdahale kararından duyduğu "derin hayal kırıklığı" Batı'da artan haber ve yorumlara konu oluyor. Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Peki Batı nerede?. Şu ana kadar ne yaptı?" eleştirilerine dikkat çekerken Erdoğan'ın "şimdiye kadar argümanlarıyla Washington'u ikna edemediğini" yazdı.



İngiliz Financial Times gazetesi "'Kırılgan' Türkiye, ABD'nin Suriye Konusundaki Tutumuna Saldırıyor" başlıklı haberinde "Suriye'deki iç savaşın etkilerine çok açık bir ABD'nin müttefiki" olarak nitelediği Türkiye'nin Obama Yönetiminin "sınırlı" müdahale planlarından duyduğu "derin hayal kırıklığını" belli ettiğini kaydetti.

Bu bağlamda Başbakan Erdoğan'ın "kararsızlıkları" nedeniyle NATO müttefiklerine "saldırdığını" ve Kosova gibi bir müdahale istediğine dikkat çekerek Erdoğan'ın Suriye'de yüz binlerce kişinin öldürüldüğüne işaret ederken sarf ettiği "Peki Batı nerede? Şu ana kadar neler yaptı?!" sözlerini de aktardı. FT şu düşünceleri dile getirdi:



"Sayın Erdoğan bölgede ABD'nin kilit bir müttefiki. Türkiye'nin Suriye ile 900 kilometrelik bir sınırı var ve NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip. Ancak Türk Başbakanı, aynı zamanda kıskanılmayacak bir ikilemle karşı karşıya. Sadece Esad'a karşı kuvvetli bir kampanya yürütmüyor, aynı zamanda can kaybına yol açan bir dizi olayın gösterdiği gibi ülkesi, yan etkilere de kırılgan."



"TÜRKİYE'NİN SÖYLEMLERİYLE GELİŞMELERİ ETKİLEME KABİLİYETİ ARASINDA UÇURUM VAR"



Buna karşın "Ancak Ankara şimdiye kadar argümanlarıyla Washington'u ikna edemedi" diyen gazete, analistlerin "Sadece Türkiye'nin söylemleriyle gelişmeleri etkileme kabiliyeti arasında bir uçurum bulunmuyor, aynı zamanda ülkenin çaresizliği ile Suriye'deki krizin artan olumsuz etkileri arasında da bir uçurum var" gibi değerlendirmelerine de dikkat çekti.

FT, haberinde "bir Türk yetkilisi"nin "Genel olarak Türkiye, çok zor bir durumda. Bu nedenle ki Suriye'ye gelince çok açık sözlüyüz ve aktifiz Müdahale olmadan bile çok kırılganız. Görünürde bir çözüm olmadan krizin devam etmesi, durumu her geçen gün daha kötüleştirecek. Uluslararası toplum, durumu daha da zorlaştırmamalı, herhangi bir müdahale veya yanıt sadece kosmetik olmamalı" uyarısını da yansıttı.



"SORUNLARI KORKUTUCU, ESAD'IN SCUD'LARI ANKARA'YI VURABİLİR"



Türkiye için "Ülkenin sorunları korkutucu" diyen gazete, Türkiye'nin şimdiden yarım milyon Suriyeli mülteciye barınak sağladığına, Reyhanlı saldırısı gibi sınırda olayların yaşandığına dikkat çektikten sonra Esad rejiminin elindeki en gelişmiş Scud füzelerinin Ankara'yı vurmaya yetecek 700 kilometrelik bir menzilinin olduğunu vurgularken NATO tarafından Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının ise bu tür füzelerin karşısında sadece "sınırlı" bir güvence sağladığının altını çizdi. 

Suriye kaynaklı baskınlar olasılığının Türk ekonomisine de yardımcı olmadığını da öne süren gazete, bu çerçevede liranın hızlı değer kaybına işaret etti ve anketlere dayanarak Türk kamuoyunun olası bir Suriye müdahalesine net bir biçimde karşı oluşunun da Erdoğan için sıkıntı yarattığını öne sürdü. 



Haberde Türkiye'nin Suriye'ye karşı bir koalisyona katılmaya hazır olduğunu bildirmiş olsa da Türk ve uluslararası yetkililerin, Ankara'nın yakında gerçekleşebilecek bir saldırıda doğrudan bir rol oynamasının beklenmediğini söyledikleri belirtilirken de olası bir ABD müdahalesinin muhtemelen denizden atılacak füzelerle sınırlı kalacağı kaydedildi. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin