Financial Times faiz indirimini yorumladı

Merkez Bankası'nın politika faizini indirirken gecelik faizleri değiştirmemesi, İngiliz Financial Times gazetesinde böyle yorumlandı...

Google Haberlere Abone ol
Financial Times faiz indirimini yorumladı

TC Merkez Bankası'nın politika faizini indirirken gecelik faizleri değiştirmemesi, yurt dışında Merkez Bankası'nın "çok güç bir balans ayarını" gerçekleştirmeye çalıştığı yorumlarına yol açtı. Financial Times gazetesi, Türkiye'nin yüksek cari işlemler açığının devam ettiğini belirterek daha düşük faizlerin Türk lirasını "kırılgan" kıldığını da öne sürdü.



Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'de ekonominin yavaşladığı bu dönemde Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 5.75'den yüzde 5.5'e indirirken gecelik faizlerini değiştirmediğine dikkat çekti.

Bu durumun, Merkez Bankası'nın enflasyonun kontrol altında olduğuna güvendiğini, yurt içinde ve yurt dışında yavaşlayan büyümeden daha kaygılı olduğuna gösterdiğini belirten gazete, "Ancak Türkiye'de sık sık olduğu gibi TCBM'nın verdiği sinyaller karışık. Ancak Banka çok güç bir balans ayarına başarmaya çalıştığı için başka bir biçimde olması beklenemezdi" ifadelerini kullandı. 



-"ÜÇ TEMEL FAİZ KULLANILIRSA SİNYALLERİ OKUMAK ZORLAŞIR"-



FT analizinde karardan önce birçok ekonomistin, gecelik faizlerde de bir indirim beklediklerini belirtikten sonra "Banka, üç farklı temel faiz oranını kullanırsa, sinyallerini okumanın zor olması şaşırtıcı değil. Ancak gerçek budur ki Türkiye çok zor bir balans ayarı başarmaya çalışıyor" yorumunu yaptı. Analizde şöyle devam edildi:

"Yavaş büyüme ve gerileyen enflasyon, daha düşük faiz oranlarına kapıyı açıyor. Ancak ülkenin devam eden yüksek cari açığı nedeniyle daha düşük faiz oranları, Türk lirasını kırılgan kılıyor." ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin