Financial Times: Başlıca meselelerden biri Babacan'ın kaderi

Financial Times gazetesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından oluşturulacak hükümete ilişkin "başlıca meseleler"den birinin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "kaderi" olduğunu yazıyor.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times: Başlıca meselelerden biri Babacan'ın kaderi

 Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beklendiği gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın galip çıkması durumunda kurulacak hükümetin "kalitesi" ile ilgili "kuşkuların" olduğu belirtiliyor. Financial Times gazetesi, yeni hükümete ilişkin "başlıca meseleler"den birinin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "kaderi" olduğunu söylüyor.





Financial Times gazetesi, haberine "Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu büyük sorulardan biri, Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kimin kazanacağı değil - zaten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan büyük favoridir - seçimin ardından ülkenin ne gibi bir hükümeti olacağı" sözleriyle giriyor.



Erdoğan ülkeyi yönetmeye devam etme arzusunu "net" bir biçimde ortaya koysa da yeni bir hükümetin kurulması gerekeceğini belirten gazete, "Ve o hükümete ilişkin en büyük meselelerden biri de, uluslararası alanda saygı duyulan ve son dönemde hayal kırıklığını ima etmiş olan, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kaderidir" diye yazıyor.



Gazete, Ali Babacan için "Yabancı yatırımcılar için bir güven kaynağıdır ve genellikle, mali disiplinin, yapısal reformun ve bağımsız bir merkez bankasının önemi gibi, onların beğendikleri mesaj ve politikalara vurgu yapıyor" diyor ve üç dönemde milletvekili olarak görev yapmış olan Babacan'ın muhtemelen gelecek yılda yapılacak olan genel seçimlerin ardından hükümetten çıkacağını belirtiyor.





Şirket yöneticileri ve yatırımcılarının, "bir süre için siyasi sahneden ayrılacak gibi görünen Cumhurbaşkanı Abdüllah Gül'ün himayesi altında olsa da Pazar seçimleri ardından oluşturulacak hükümette Babacan'ın yer alacağını umduklarını" söyleyen gazete, bunun ardından "O zaman Çarşamsa geç saatlerde yaşandığı gibi görünen terslik ne demek?" sözleriyle Bank Asya olayına giriyor.



FT, Babacan'ın Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı almak için görüşmeler yaptığı açıklamasının, Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Yiğit Bulut tarafından yalanladığını anlattıktan sonra "Bulut, adeta Babacan'a tezat oluşturuyor" savını dile getiriyor ve Bulut'un "faiz lobisi" kavramını öne sürmekle tanındığını söylüyor.





"Ekonomi konusunda Yiğit Bulut'un Ali Babacan'dan daha yetkili olarak konuştuğu bir Türkiye, yatırımcıları düşündürebilir" görüşünün dile getirildiği haber şu sözlerle noktalanıyor:

"Başbakana gelince, Erdoğan'ın Perşembe günü verdiği mesaj, Babacan'dan çok Bulut'a yakın gibi. Erdoğan, ana ekonomik teoriye hücumunu sürdürerek bir Türk işadamları toplantısında faiz oranlarının enflasyonun en büyük nedeni olduğunu söyledi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin