Ferhat Tunç ve 'Kaz' arkadaşları!

Sanat yaşamında 30 yılını dolduran Ferhat Tunç, İzmir'de konser verdi.

Google Haberlere Abone ol
Ferhat Tunç ve 'Kaz' arkadaşları!

Konsere katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Tunç ile 'Dersim Türküsü'nü birlikte seslendirdi. Konsere katılanlara seslenen Tunç, "Artık barış olsun, çözüm olsun. Bu ülkeyi yönetenlerin derdi olmayabilir. Ama eminim ki bu ülkede yaşayan halkların ortak özlemi barış" dedi. 



Sanat yaşamının 30'uncu yılını dolduran Ferhat Tunç, İzmir Fuar Açık Hava'da verdiği konserde hayranlarıyla biraraya geldi. Konserin sunuculuğunu BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yaparken, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi açık havayı doldurdu. Gecede terör örgütü lideri Abdullah Öcalan adına sloganlar atıldı, fotoğrafları taşındı. Konserin başlamasına kısa bir süre kala alana Demirtaş ve Önder'in girmesiyle kısa süreli izdiham yaşandı. Korumalar ve sahneden yapılan uyarılar sonrası, izdiham sona erdi. 



TUNÇ'TAN, ÖNDER'E ESPİRİLİ GÖNDERME



Saat 21.00'de başlayan konserde Ferhat Tunç, türkülerini dinleyecilerle birlikte seslendirdi. Bir ara sahneye çıkan Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Tunç ile birlikte 'Dersim Türküsü'nü birlikte okudu. Üçlünün bir ağızdan söylediği türkü dinleyicilerden tam not alırken, uzun süre alkışlandı. Türkülerine ara veren Tunç, BDP'li Önder'in İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne aday olup olmayacağına espirili bir gönderme yaptı. Ferhat Tunç, "Bütün gün herkesin merak ettiği bir şey vardı. Sırrı Süreyya Önder acaba Ferhat Tunç'un 30'ncu yıl konserinde İstanbul adaylığını açıklayacak mı, açıklamayacak mı. Bu merakta bize yeter. Meraklananlar açısından bence bu önemliydi ama Sırrı adaylığını açıklamak yerine bizim alanımıza müdahalede bulundu. Türkü söylemeye başladı. Ben size söyleyeyim bu adam çok tehlikeli bir adam. Sinemacılığını bir yana bırakalım. Siyasete atıldı, siyasetteki kimliği, duruşu, bu ülkede gerçek anlamda onurlu, şeffaf bir siyaset sürdürmek adına iyi ki varsın diyebileceğimiz insanlardan Sırrı Süreyya Önder" dedi.



FERHAT TUNÇ: "ÖZGÜRLÜK, BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN ÖLMEYE HAZIRIM"



Barış sürecine değinen Ferhat Tunç yaptığı konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Biz Kürt olabiliriz, Türk olabiliriz, Ermeni, Sünni, Alevi. Ama bu ülkede eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış isteyen halklar olarak bu arkadaşlarla ne kadar gurur duysak azdır. 30 yıllık süre zarfında insan cesetlerini toplamak zorunda kaldım. Katliamlara, barbarlıklara şahit oldum. Ölümleri yaşadım, belki olması gerekliydi. Bunun son olmasını istiyorum. Artık olmasın, artık barış olsun, çözüm olsun. Bu ülkeyi yönetenlerin derdi olmayabilir. Ama eminim ki bu ülkede yaşayan halkların ortak özlemini. 30 yıl boyunca şarkılarımız da dile getirdik. Sevgili Ahmet Kaya, ne söyledi de böylesine hazin şekilde sürgünde hayata gözlerini yumdu. Kendi kimliğini bir halkın kimliğini dillendirmek, ölmek için bir neden miydi. Bugün bir yıl sürecek olan konserlerimize İzmir'de başlamak istedim. Ben bu ülkenin bütün kentlerine gitmek istiyorum. Barışı kardeşliği oralara taşımak, şarkılarımızla kendimizi tarihimiz hatırlatmak istiyorum. Ömrüm yeterse bu ülkede özgürlük ve barış için kardeşlik için canımı bile vermeye hazır olduğumu sizin huzurunuzda belirtmek istiyorum." 



Konserden önce Can Dündar'ın seslendirdiği 30 dakikalık Ferhat Tunç'un sanat yaşamını anlatan sinevizyon gösterimine vurgu yapan Sırrı Süreyya Önder, "Ferhat Tunç'un adına ithaf edilen çalışmayı izledik. Burada anlatılan bir ülkenin zulüm tarihidir, aynı zamanda. Bu ülkede halktan yana mazlumdan yana ve zulüme karşı hangi sanatçı sözünü sazını, sesini emeğini yükseltmişse onu bekleyen akibet bu. Bu işte bir yanlışlık yok mu" dedi. 



"Ferhat Tunç'un ve bu ülkenin onurlu, özgürlük, demokrasi mücadelesine gönül vermiş sanatçıların yaşadıklarının, bütün acılı halkların hikayesidir" diyen Demirtaş da, "Onuruyla mücadele ederek halkının yanında olduğu için trajedilerle karşılaşmamış kimse yok. Sanatçıların payına düşen Özelikle zulüm gören baskı gören böylesine güçlü bir sesle, güçlü bir yorumla halkının yanında olan sanatçılara düşende bedelleri en ağırları oldu. İşte Ahmet Kaya, Ferhat Tunç ve Yılmaz Güney" dedi.



Geceye Ferhat Tunç'un 30'ncu yaş günü konseri sanarak geldiğini söyleyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Ferhat Tunç, genç görünüyor. Gerçekten şimdi 30 yıl geriye gidince, ben 10 yaşındayken. Ferhat Tunç sanat hayatına atılmış. Bizler Ferhat Tunç'un şarklarıyla, türküleriyle büyüdük. Bugün herkes mücadele arkadaşları olarak kolkalayız. Sanatçıların sesiyle, sazıyla bu mücadeleye kattıkları değer bambaşkadır" diye konuştu.



ÖNDER VE DEMİRTAŞ'IN KONUŞMASI GÜLDÜRDÜ



Sırrı Süreyya Önder'in "Sahnede olan müzisyen arkadaşlar, Ferhat Tunç'un saz arkadaşları. Bizlerde 'Kaz' arkadaşlarıyız" sözüne Selahattin Demirtaş'ın "Sırrı bey 'Kaz' arkadaşları dedi ama o 'G'yi söyleyemiyor. Gaz'ı kastediyor. Kaz dediğine bakmayın" demesi gülüşmelere yol açtı. Son sözü alan Sırrı Süreyya Önder, "Polisin attığı varya ha işte o" diye düzeltmede bulundu. Konserine devam eden Ferhat Tunç, yaklaşık 3 saat sahnede kaldı. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin