Felaketi haber verdi. Dolar dörde beşe katlanacak. Uyarıda bulundu dolar için 50 lira rakamını verdi. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, Medyatava TV'ye konuştu: Daha büyük fırtına görürüz

piyasalardaki son durumu ve doların yükselişini değerlendiren ünlü ekonomist Selçuk Geçer, Medyatava TV'nin konuğu oldu ve dolar ile ilgili yeni tahminlerini açıkladı. Bitcoin'in yavaş yavaş tabanı bulduğunu iddia eden Geçer, dolar için ise korkutan bir açıklama yaptı ve dolar üzerindeki baskının artması durumunda ortaya çıkacak olan değeri açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Felaketi haber verdi. Dolar dörde beşe katlanacak. Uyarıda bulundu dolar için 50 lira rakamını verdi. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, Medyatava TV'ye konuştu: Daha büyük fırtına görürüz

Medyatava TV'de Ayça Özkan'ın konuğu olan ekonomist Selçik Geçer'den dolar ve Bitcoin ile ilgili çok önemli açıklamalar geldi.

Bitcoin'in kendi iç dinemikleriyle hareket ettiğini belirten Geçer, Bitcoin'in yavaş yavaş tabanı bulduğunu söyledi.

Dolar ile ilgili tahminlerini de açıklayan Geçer, doların 4-5'e katlanabbileceğini söyledi.

İşte Geçer'in açıklamaları:

Önümüzdeki süreçte, dolarla ilgili agresif yükselişlere işaret eden gelişmeler oldu. Bir şey ne kadar çok baskılanırsa, şiddeti de o kadar artar. Dolayısıyla bu şiddetin daha da artacağını öngörüyorum. Bitcoin’de, diğer para birimlerindeki sert hareketi görmedik. Bitcoin, kendi iç dinamikleriyle hareket ediyor. Bu seviyelerde kalıyor olması da dikkat çekici. Yavaş yavaş tabanını buldu gibi duruyor. Küresel çapta baktığımızda dolardaki yükseliş bitti mi?

Hayır bitmedi. Bu saatten sonra dolarda kırılma bekliyorum. Çünkü İngiltere 1.65’lik bir puanı konuşuyor. Yani bu oranda faiz arttıracak. Günlük olağan dışı faizler gelebilir. Yani Türkiye’de doların yükseliş eğilimi de hızlanacak. Bizim makroekonomik sorunlarımız var. Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Enflasyon kontrol altında’, Sayın Nebati’de, ‘Kontrol altına alıyoruz.

Kur’u tutuyoruz. Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde. Büyümemiz, üretimimiz var’ dese de tablo öyle değil. Bizim Merkez Bankası rezervlerimiz dımdızlak. Bizim dolara olan ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Bu arada giderlerimiz de artıyor. Kış aylarına girdik. Otomotivde çok agresif fiyat artışları olacak. Şubat’ta baz etkisiyle dahi enflasyon düşmeyecek.

An itibariyle doların iki tane değeri var. Doların şu anki piyasada maaliyetlerde oluşan değeri 30-35 lira arasında. Yani bu değer enflasyona orantılanmış değeri. Eğer baskıyı arttırırsanız, 35 lira olması gereken dolar, 40-50 liraya gider.

Bu seneyi 20-25’lerde kapatırsak, hadi onu da kabul edebilirim. Ama onun da altında kapatırsak, 2023’te çok daha büyük fırtınalar görürüz. Eğer bu süreci yönetebilirlerse ki bu ihtimal yüzde 0, bu sefer 5 Nisan 1994’teki rakamları görürüz. Bu da doların 4-5’e katlamasıdır.

DOLAR BUGÜN TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Fed'in faiz artırımı kararı ve daha da artıracağının sinyalini vermesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise 100 puan indirimle faizi 12'ye indirmişti. Bu iki kararın ardından dolar rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Yeni rekor ise bu sabah saatlerinde kırıldı.

Dünyanın çoğu ülkesinin merkez bankaları faiz artırımına giderken, TCMB ise 100 puan indirimle faizi 12'ye çekmişti. Merkez Bankası'nın bu kararının ardından dolar rekor üstüne rekor kırarken, yeni rekor bu sabah geldi. Dolar gün içinde 18.5069 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

 

Geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) başta olmak üzere birçok merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmesine rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 100 baz puanla indirime gitti. Piyasalar TCMB'nin bu kararının şokunu yaşarken dolar Türk Lirası karşısında rekor üstüne rekor kırdı. Dolar bu sabah TL karşısında 18,5069 seviyesini test ederek zirve seviyesini yeniledi. Dolar/TL daha sonra 18,46 liraya geriledi.

Böylece dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) ikinci defa 100 baz puan faiz indirimine gitmesinin ardından gün içerisinde 18.50'yi görerek 20 Aralık'tan bu yana ilk kez bu kadar yükseldi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin