FED'den agresif faiz artırımına son mesajı. Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz artış temposunu düşürmesi gündemde.

FED Üyesi Christopher Waller, faiz artış temposunu 50 baz puana düşürmeye yakın olduğuna işaret etti. Avrupa Merkez Bankası da tempoyu düşürmeyi değerlendiriyor.

Google Haberlere Abone ol
FED'den agresif faiz artırımına son mesajı. Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz artış temposunu düşürmesi gündemde.

Amerikan Merkez Bankası Fed’in ılımlı enflasyon verisi ardından Aralık ayında faiz artış temposunu düşürmesi ihtimali giderek kuvvetleniyor.

Fed’in şahin üyeleri arasında gösterilen Christopher Waller son haftalarda gelen verilerle birlikte faiz artış temposunu 50 baz puana düşürmeyi artık daha rahat değerlendirebildiğini söyledi.

'YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR'

Waller buna karşın son kararını vermeden önce birkaç veriyi daha görmek istediğini sözlerine ekledi. Waller “hâlâ katedilecek uzun bir yolumuz var” diyerek faiz artışlarına son vermenin ufukta gözükmediğine işaret etti.

Bu hafta Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, bankanın yakın zamanda faiz artırım büyüklüklerini azaltması gerektiğini söyleyerek önümüzdeki ayki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 75 yerine 50 baz puan faiz artırılmasından yana olduğunun sinyalini vermişti.

Brainard, “Yakında daha yavaş bir artış hızına geçmek muhtemelen uygun olacaktır. Ama asıl vurgulanması gereken şeyin şu olduğunu düşünüyorum: Çok şey yaptık ama yapacak daha çok işimiz var” ifadelerini kullanmıştı.

Yatırımcılar Fed’in 13-14 Aralık tarihli yılın son FOMC toplantısında 50 baz puan faiz artıracağını fiyatlıyor.

Öte yandan Goldman Sachs, Fed'in Aralık ayında 50, Şubat, Mart ve Mayıs aylarında da 25'er baz puanlık artırımlar yapacağı beklentisini ortaya koydu.

AVRUPA MERKEZ BANKASI CEPHESİ

50 baz puanlık faiz artışı Atlantik’in diğer yakasındaki merkez bankası koridorlarında da tartışılıyor.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz artış temposunu 75 baz puandan 50 baz puana indirmeyi değerlendiriyor.

Kaynaklar mevcut durumda Yönetim Konseyi’nin tartışmalarında 75 baz puanlık faiz artışı görüşünün ivme kaybettiğini belirtti.

Resesyon riski, TÜFE’nin yakın gelecekte zayıflayacak olması ve nötr faize yaklaşılması 50 baz puanlık hareketin gerekçesi olarak sıralanıyor. Ancak 15 Aralık’ta verilecek karar öncesi enflasyonun yine yukarı yönlü sürpriz yapması ibreyi 75 baz puana doğru çevirebilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin