Fed kararını bugün açıklayacak. Birçok kuruluş en az 75 baz puanlık artış bekliyor dolar uçacak korkusu var Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Para piyasaları bugün açıklanacak Fed kararını bekliyor. Rabobank, ING, Goldman Sachs ve birçok kuruluş en az 75 baz puanlık bir artış bekliyor. Piyasalardaki tahminlere göre ABD Merkez Bankası 100 baz puanlık artışa yüzde 20 ihtimal veriyor. Peki Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz kararı sonrası doların tepkisi ne olacak?

Google Haberlere Abone ol
Fed kararını bugün açıklayacak. Birçok kuruluş en az 75 baz puanlık artış bekliyor dolar uçacak korkusu var Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin piyasalarının gözü bugün açıklanacak Fed kararında. FED faiz artırım kararları sonrasında eylül ayında FED'in 75 baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. Bloomberg'ün 45 ekonomist ile yaptığı ankete göre uzmanlar Fed'in Eylül toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı beklerken faizlerin yılsonuna dek yüzde 4 seviyesine çıkacağını ve 2023 boyunca yüksek kalacağını tahmin ediyor.

ÜÇÜNCÜ KEZ 75 PUAN ARTACAK

Ankete göre politika yapıcılar Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrasında faizleri art arda üçüncü kez 75 baz puan artıracaklar. Böyle bir karar alınması durumunda ABD’de politika faizi aralığı yüzde 3 ila 3,25 arasına yükselmiş olacak.

Fed’in toplantı sonrasında yayımlayacağı tahminlerde faiz aralığının üst sınırının yılsonuna dek yüzde 4 seviyesine çıkması ve 2024’te yüzde 3,6’ya geri çekilmeden önce 2023 yılında daha da yükseltilmesi bekleniyor. ABD’de Fed’in faiz kararları için yakından izlediği enflasyon, ağustosta geçen aya göre yüzde 0,1 düşmesi beklenirken, fiyatlar yüzde 0,1 arttı.

ABD’de yakıt fiyatlarında keskin bir düşüş olmasına rağmen enflasyon beklendiği kadar gerilemedi. Enerji ve gıda hariç tutulan çekirdek enflasyon da aylık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 0,6 arttı. Beklenti yüzde 0,3 artmasıydı. Bu artışla çekirdek enflasyon da yüzde 6,1’e gerilemesi beklenirken yüzde 6,3 oldu.

100 BAZ PUAN ARTAR MI?

Dünya gazetesinden Hilal Sarı'nın analizine göre doların 6 para birimi karşısındaki performansını izleyen ve 110 seviyesinin üzerinde yer alan dolar endeksi 20 yılın zirvesinden uzaklaşmıyor. Fed’den beklentilerin üzerinde 100 bps bir artırım gelmesi durumunda endeksin 20 yılın zirvesi olan 110,786 düzeyini de aşabileceği belirtiliyor. Rabobank, ING, Goldman Sachs ve birçok kuruluşun resmi öngörüsü 75 bps’lik bir artırım ancak para piyasalarında 100 bps’lik bir artırıma da yüzde 20 şans veriliyor.

FAİZ YÜZDE 5'E KADAR YÜKSELEBİLİR

Ayrıca Rabobank’ın da aralarında olduğu bazı finans kuruluşları, mevcut tedarik şoklarının yumuşaması halinde bile ücret-fiyat sarmalının enfl asyonu besleyeceği görüşünde. Bu da bankaya göre Fed’in faiz oranlarını 2023’ün ilk çeyreği itibariyle yüzde 5’e kadar yükseltmesiyle sonuçlandıracak. Banka Fed’in 2024’ten önce herhangi bir faiz indirimi yapmasının ise olasılık dahilinde olmadığı görüşünde.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin