FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2022 FED toplantısı ne zaman? İşte FED faiz kararı beklentileri

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Batu bloğunun Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar, ekonomik olarak belirsizlik yaratıyor. Bu belirsizlik ortamında ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı faiz kararı merak ediliyor. Piyasaların gözü FED’in alacağı faiz kararına çevrilmişken, faizlerde herhangi bir artırıma gidilip gidilmeyeceği araştırılıyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz toplantısı ne zaman?

Google Haberlere Abone ol
FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2022 FED toplantısı ne zaman? İşte FED faiz kararı beklentileri

Fed, geçtiğimiz ay beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini yüzde 0-0,25 aralığından yüzde 0,25-0,50 aralığına çekti. Fed böylece, Kasım 2018 sonrasında ilk kez faiz artırmış oldu. Beklentiler göre; Fed bu yıl içinde 6 faiz artışı daha yapabilir. Fed, bilanço küçültme kararını ise gelecekte bir toplantıda almayı değerlendiriyor.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN?

FED faiz toplantısı 3-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. FED faiz kararı 4 Mayıs saat 21:00 itibari ile açıklanması bekleniyor.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed’in olası bir faiz artışı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed’in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2022 FED toplantısı ne zaman? İşte FED faiz kararı beklentileri

CİTİ FED FAİZ TAHMİNİNİ GÜNCELLEDİ

Citi ekonomistleri daha önce Fed'in Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştireceğini düşünürken, ABD enflasyon verisi sonrasında bu tahminini 50 baz puana çıkardı.

Citigroup ekonomistleri son gelen ABD enflasyon verisinden sonra Fed’in Mart ayında 50 baz puan faiz artırmasını bekliyor. Citi daha önce yayımladığı bir araştırma raporunda 2022 yılında 5 adet 25 baz puanlık faiz artırımı beklediklerini belirtmişti.

Ocak ayı enflasyonunun Fed’in tahminlerinin aksine yüzde 6 civarında kalmaya devam edeceğini belirten Citi ekonomistleri, Mart ayındaki 50 baz puanlık faiz artırımının ardından Mayıs, Haziran, Eylül ve Aralık’ta 25’er baz puanlık dört artırım beklediklerini söyledi.

Swap piyasalarında ise Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yüzde 100 ihtimalle fiyatlanırken 50 baz puanlık bir indirim yapılacağı ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlanıyor.

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2022 FED toplantısı ne zaman? İşte FED faiz kararı beklentileri - Resim : 2

Buna ek olarak piyasalar bu yıl içerisinde Fed’in 7 kez faiz artıracağını fiyatlamaya başladı. Şubat ayı başında 2022 için sadece 5 faiz artırımı yapılacağı fiyatlanıyordu.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü.

2022 FED FAİZ TOPLANTI TAKVİMİ

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2022 FED toplantısı ne zaman? İşte FED faiz kararı beklentileri - Resim : 3

  • 2022 Ocak FED toplantı tarihi 25 – 26 Ocak FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)
  • 2022 Mart FED toplantı tarihi 15 – 16 Mart FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)
  • 2022 Mayıs FED toplantı tarihi 3 – 4 Mayıs FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)
  • 2022 Haziran FED toplantı tarihi 14 – 15 Haziran FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)
  • 2022 Temmuz FED toplantı tarihi 26 – 27 Temmuz FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)
  • 2022 Eylül FED toplantı tarihi 20 – 21 Eylül FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)
  • 2022 Kasım FED toplantı tarihi 1 – 2 Kasım FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)
  • 2022 Aralık FED toplantı tarihi 13 – 14 Aralık FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2022 FED toplantısı ne zaman? İşte FED faiz kararı beklentileri - Resim : 4

MART AYI FED FAİZ KARARI

ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) beklendiği gibi politika faizini yükseltti. Böylelikle Fed, Kasım 2018'den bu yana ilk kez faiz artışı kararı vererek politika faizini 25 baz puan artırdı ve yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin