Fazıl Say'dan muhalefete Cumhurbaşkanlığı için 2 aday önerisi. Fazıl Say, 'İlber Ortaylı ve Ersan Şen' dedi

Dünyaca ünlü Türk piyanist Fazıl Say muhalefete 2 ismin Cumhurbaşkanlığı'na ortak aday olabileceği önerisinde bulundu. Say'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olmasını istediği 2 isim; Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Ersan Şen...

Google Haberlere Abone ol
Fazıl Say'dan muhalefete Cumhurbaşkanlığı için 2 aday önerisi. Fazıl Say, 'İlber Ortaylı ve Ersan Şen' dedi

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, sosyal medya hesabında muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı için tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı önerdi. Say, bir diğer paylaşımında ise ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen'in de 'iyi bir fikir' olabileceğini ifade etti.

6'lı masa adı verilen 6 muhalefet partisinin bir araya geldiği görüşmelerde henüz cumhurbaşkanı adayı açıklamazken, muhalefetin kimi aday göstereceğine yönelik tartışmalar sürüyor. Sanatçı Fazıl Say da kendi önerisini Twitter ve Instagram hesabından paylaştı.

"Ortak aday muhalefette İlber Ortaylı olsa aslında iyi olurdu" diyen Say, "Bunu yazdıktan sonra yorumlarda tahminim yüzde 43 “keşke”, yüzde 38 “sen piyanonu çal” yüzde 7 “ah be abim” yüzde 12 kararsız ( zaten her konuda kararsız)" ifadelerini kullandı.

Say bir sonraki tweetinde de "Ersan Şen de iyi fikir" ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı Kimdir

21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya'nın Bregenz şehrinde dünyaya geldi. İlber Ortaylı aslen Kırım Tatarıdır.

2 yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.

Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünde 1970 yılında tamamladı. Burada Şerif Mardin, Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray, İlhan Tekeli, Mübeccel Kıray'ın öğrencisi oldu. Ayrıca sınıf arkadaşları arasında Zafer Toprak, Mehmet Ali Kılıçbay, Ümit Arslan da vardı.

Viyana Üniversitesi'nde Slav ve Doğu Avrupa dilleri hakkında öğrenim gördü. Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesinde Halil İnalcık ile yaptı. 'Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler' başlıklı tezi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1974 yılında doktor, 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu' adlı çalışmasıyla 1979 yılında aynı fakültede doçent oldu.

OXFORD'DA KONFERANSLAR VERDİ

1982 yılında üniversitelere uygulanan siyasi yaptırımlara tepki olarak görevinden istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strasbourg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus'ta dersler, seminerler ve konferanslar verdi.

1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdare Tarihi Anabilim Dalı başkanlığı yaptı.

2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Türk Hukuk Tarihi dersleri verdi. Ayrıca Galatasaray Üniversitesi senatosu üyeliği yaptı.

BAKANLIK DANIŞMANLIĞI YAPTI

2005 yılında Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü oldu. Yedi yıl bu görevde kalan İlber Ortaylı, 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu ve görevi Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun'a devretti.

Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyeliği yaptı. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı danışmanı oldu.

Tarih Vakfı ve Afet İnan ailesinin işbirliğiyle iki yılda bir verilen Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü'nün 2004 yılındaki sahipleri, İlber Ortaylı'nın da içinde bulunduğu jüri tarafından belirlendi. Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği 'Vefatının 150. Yılında I. Abdülmecit ve Dönemi' başlıklı uluslararası sempozyumun açılış ve kapanış oturumlarına katıldı.

İLBER ORTAYLI KAÇ DİL BİLİYOR?

İlber Ortaylı ileri seviyede Almanca, Rusça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve iyi seviyede Latince konuşabiliyor. Katıldığı bir televizyon programında bilgisayar kullanmadığını, başkalarının yanlış bilgilerle biyografisini yazdığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu dile getiren ünlü tarihçi, orta seviyede Sırpça, Hırvatça, Boşnakça bildiği iddialarını yalanladı.

 Fazıl Say'dan muhalefete Cumhurbaşkanlığı için 2 aday önerisi. Fazıl Say, 'İlber Ortaylı ve Ersan Şen' dedi

ÖZEL YAŞAMI

1947 doğumlu olan İlber Ortaylı, 2022 yılı itibarıyla 75 yaşında.

1981 yılında Mersin senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlendi ve bu evlilikten Tuna adında bir kızı oldu. Çift, 1999 yılında boşandı.

Bilgisayar ve internet kullanmayı sevmediğini beyan eden İlber Ortaylı, herhangi bir sosyal medya sitesinde adına açılmış hesapların hiçbirinin kendisine ait olmadığını da birçok kereler açıkladı. İlber Ortaylı'nın ayrıca çocukluğundan beri büyük bir tutku ve özenle biriktirdiği minyatür otomobillerden oluşan büyük bir koleksiyonu var.

İlber Ortaylı 1.81 metre boyunda, 109 kilo ve ikizler burcu.

BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

İlber Ortaylı, 'Osmanlı Tarihinde Aile' isimli eserinin yanı sıra, tarih alanında 1970'li yılların başlarından itibaren yaptığı çalışmaları, yayınladığı makale ve kitapları, tarih biliminin yaygınlaştırılması çabaları, tarihi her yaştan Türk insanına sevdirme konusundaki faaliyetleri, yurt dışındaki bilimsel etkinlikleri ve Türk tarihçiliğinin uluslararası alanda önemli bir ismi olması da göz önüne alınarak tarih dalında 2001 Aydın Doğan Ödülü'ne layık bulundu.

2006 yılında İtalya'da Lazio bölge yönetiminin başlattığı ve her yıl devam etmesi öngörülen Akdeniz Festivali'nde, toplumsal ve kültürel tarih alanındaki 'Avrupa ile Akdeniz Arasında Lazio' ödülü İlber Ortaylı'ya verildi.

2007 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin imzasıyla Rusya tarafından Rus dilini ve kültürel mirasını yayan, ülkelerin ve halkların birbirlerine yaklaşmasını sağlayan kişilere verilen Puşkin Madalyası'na Türkiye'den İlber Ortaylı layık görüldü.

İLBER ORTAYLI'NIN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK İLE İLGİLİ SÖZLERİ

2021 yılında gazeteci Ruhat Mengi'nin sorularını yanıtlayan İlber Ortaylı, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, "Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında, Türkiye'nin yoksul olduğu yıllarda Atatürk Çankaya Köşkü'nü yaptırmış" sözlerini şöyle değerlendirdi:

"Bu kişiler devamlı Atatürk devriyle yarışacaklarını sanarak çıkmasınlar, o başka bir devir ve çok büyük adamların devriydi. Bırakın, böyle siyaset olmaz, böyle karşılaştırma olmaz. Yüz sene evveli ile nasıl karşılaştırılabilir? Yüz sene evveli ile kim yarışa çıkıyor?

Atatürk uzun süre bir bağ köşkünde yaşadı, bugün müzedir. Meclis dönemi dahil, Meclis'ten sonra da çok uzun zaman burada oturdu 1920'lerin sonunda Çankaya Köşkü yapıldı. Bugünkü valilere Çankaya Köşkü gibi rezidanslar yapılıyor, büyükelçilikler de aynı şekilde. Vatanı kurtaran Atatürk'ün köşkünü bugün valiler beğenmiyor. Ne yapıyorsanız yapın, bir devirle bir devir, Kemalist devirle bu devir mukayese edilmez, bu çok yanlıştır.

Eğer zihniyetinize bu yerleşirse herkes bunun zararını çeker, çok açık ve net. Kemalist devir çok önemli bir devirdir. Dolayısıyla bu mukayeseden vazgeçelim. Mustafa Kemal Atatürk tüm liderler arasında müstesna bir yere sahip, unutulmayan bir liderdir, tartışılamaz.

Bazı aydınlar da bu gruba giriyor, masum bir hareket kabul edilemez. Bugünün dünya demokrasisinde herkes böyle şeyleri yapabilir, bir şey söyleyemeyiz ama bir şey söyleyemeyiz demek o mavalları aynen yutmak anlamına gelmez.

Batı demokrasisinin kurallarını benimsemek kadar Batı demokrasisinin kontrol kurallarını da benimsemek gerekir. Dünyada söz kadar kuvvetli bir silah yoktur, saçma bir söze doğru sözle cevap verilir, doğru seslerin çıkması gerekir."

Ersan Şen Kimdir?

Ersan Şen, 16 Temmuz 1966 tarihinde Nevşehir'in Avanos ilçesinin Çalış beldesinde dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini memleketi Nevşehir’de okudu. Kabataş Lisesi’ni kazanarak İstanbul’da okuyan Ersan Şen, 1983 yılında liseden mezun olduktan sonra üniversiteyi İstanbul’da Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanarak eğitim hayatını sürdürdü.

1987 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Ersan Şen, yine aynı üniversitede yüksek lisansını, İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Doçentlik (1998) ile Profesörlüğünü (2004) ise, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı’nda Ceza Hukuku ve Ceza Yargılaması Hukuku alanlarında elde etti.

Fazıl Say'dan muhalefete Cumhurbaşkanlığı için 2 aday önerisi. Fazıl Say, 'İlber Ortaylı ve Ersan Şen' dedi - Resim : 2

Ersan Şen, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanlığı, Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Senato Üyeliği ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

İstanbul Barosu’na kayıtlı avukatlık yapan Ersan Şen, Üsküdar’da kurduğu “Ersan Şen Hukuk & Danışmanlık” ile Ceza Hukuku, Ceza Yargılaması Hukuku, İş Hukuku, İdare Hukuku, Anayasa Hukuku, Vergi Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku alanlarında ekibiyle birlikte hizmet vermektedir.

Ersan Şen, “Türk Ceza Hukuku Derneği” üyesidir.

Ersan Şen, ayrıca Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ceza Özel Hukuku ve Ceza Yargılaması Hukuku derslerini vermektedir.

Ersan Şen’in eşi Arife Şen’dir.

Ersan Şen’in burcu yengeç burcudur.

Şen, sosyal medya platformları Instagram'da @ersansenofficial, Twitter'da @ProfDrErsanSen kullanıcı adıyla paylaşımlarda bulunmaktadır.

Aktif olarak avukatlık mesleğine devam eden Ersan Şen’e ulaşmak isteyenler; Acıbadem Mah. Çeçen Sk. Akasya Kent Kule A3 Blok Kat:15 No: 35 Üsküdar / İstanbul 34660 , 0216 308 50 50 telefon numarası ve adresinden ulaşabiliyor.

Ersan Şen’in kitapları ve çeşitli alanlarda makaleleri vardır.

Ersan Şen’in eserleri:

1998 - 1962-1997 Anayasa Mahkemesi

1998 - Türk Ceza Yargılaması Hukuku'nda Hukuka Aykırı Deliller Sorunu

2002 - Türk Ceza Hukuku – Suçun Genel Esasları ve Unsurları

2004 - Hukuka Giriş

2006 - Yeni Türk Ceza Kanunu Yorumu Cilt: I

2009 - Uluslararası Ceza Mahkemesi

2010 - Türk Hukukunda Telefon Dinleme - Gizli Soruşturmacı - X Muhbir

2010 - Yorumluyorum

2010 - Yeni Çek Kanunu'nda Karşılıksız Çek Suçu ve Ceza Sorumluluğu

2011 - Uluslararası Suçlar

2012 - Yeni Çek Kanunu'nda Karşılıksız Çek

2012 - Tutuklama

2012 - Şike

2012 - Yorumluyorum 2

2012 - Uygulamada İhaleye Fesat Karıştırma Suçları

2013 - Tüm Yönleri ile Telefon ve Ortam Dinleme

2013 - Suç Örgütü

2013 - Yorumluyorum 3

2013 - Yorumluyorum 4

2014 - Yorumluyorum 5

2014 - Yorumluyorum 6

2014 - Yorumluyorum 7

2014 - Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

2015 - Yorumluyorum 8

2015 - Yorumluyorum 9

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin