Faydalarıyla beyazını sollayıp geçecek: Meğer siyah pirincin mucizevi faydaları varmış. İşte siyah pirincin faydaları. Siyah pirincin faydaları nelerdir?

Pirinç denince akla genelde beyaz rengi gelir. Ancak pirincin siyahı da olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik sağlığımıza bir dizi faydası mevcut. İşte siyah pirincin faydaları ve siyah pirinç hakkında bilmeniz gerekenler

Faydalarıyla beyazını sollayıp geçecek: Meğer siyah pirincin mucizevi faydaları varmış. İşte siyah pirincin faydaları. Siyah pirincin faydaları nelerdir?

Yasak pirinç olarak da bilinen siyah pirincin faydaları birçok sağlık tutkununun ilgisini çekiyor. Siyah pirinç önceden Çin'de sınırlı miktarlarda yetiştiriliyordu ve onu yalnızca soylular ve kraliyet ailesi tüketiyordu. Onlar dışında siyah pirinç alanlara el konulmuş. Bu nedenle yasak pirinç adını almış.

Siyah pirinç tüketimi dünya çapında görülse de ilk kez 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde tanıtıldı. O zamandan beri yavaş yavaş popüler hale geldi ve artık birçok süpermarkette satılıyor. Bu eşsiz tahıl, besin değerleri ve sağlığımıza faydaları açısından zengindir. İşte siyah pirincin mucizevi faydaları:

ZENGİN ANTİOKSİDAN DEPOSU

Antioksidan içeriği söz konusu olduğunda, başka hiçbir bileşen siyah pirincin yanına yaklaşamaz. Siyah pirinç tanelerinin en dış tabakası en yüksek düzeyde antosiyanin içerir.

Aslında siyah pirinç; kahverengi pirinç, kırmızı pirinç ve kırmızı kinoa gibi diğer tüm tam tahıl çeşitleriyle karşılaştırıldığında en yüksek antosiyanin içeriğine sahiptir.

Bu antosiyaninlerin serbest radikal hasarına karşı savaştığı, kalp ve damar hastalıklarını önlediği ve mikrobiyal enfeksiyonları ve ishali tedavi ettiği bulunmuştur.

KİLO VERİMİNİ KOLAYLAŞTIRIR

Siyah pirinç, kilo yönetimi ve kilo kaybı için gerekli olan özelliklere sahiptir; kalorisi düşüktür, karbonhidratı düşüktür ve diyet lifi yüksektir. Böylece kendinizi tok hissetmenizi sağlar ve açlık sancılarını uzak tutar.

Faydalarıyla beyazını sollayıp geçecek: Meğer siyah pirincin mucizevi faydaları varmış. İşte siyah pirincin faydaları. Siyah pirincin faydaları nelerdir?

KALP SAĞLIĞINI KORUR

Günlük beslenmenizde beyaz pirinci siyah pirinçle değiştirerek kalp sağlığınızı koruyun. Zaten bildiğimiz gibi, yüksek kolesterol bir dizi kardiyovasküler hastalığın önde gelen nedenidir. Ancak çok sayıda araştırma çalışmasında siyah pirincin antosiyanin içeriğinin farelerde kolesterolü azaltmada önemli bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.

BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER

Siyah pirinçte bulunan antosiyanin gibi antioksidanlar, stresi azaltır ve sağlıklı beyin fonksiyonlarının işlevini sağlar. Ayrıca siyah pirinç, öğrenme ve hafıza işlevini de iyileştirir. Antioksidan açısından zengin besinlerin uzun süreli tüketimi, bilişsel gerileme oranını 2 buçuk yıla kadar yavaşlattığı çalışmalarla kanıtlanmıştır.

SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Siyah pirinç zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Bu diyet lifi bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar ve şişkinlik ile kabızlığı önler. Buna ek olarak, reflü hastalığı, ülser ve hemoroid gibi bir dizi diğer sindirim bozukluğu tedavisine de yardımcı olabilir.

GLUTENSİZDİR

Her yedi kişiden biri tüm buğday, arpa ve çavdar ürünlerinde bulunan protein glutenine karşı duyarlıdır. Bu gluten duyarlılığı kabızlık, ishal, şişkinlik gibi birçok rahatsız edici semptoma ve bağırsak sendromu gelişme riskine yol açabilir.

Neyse ki siyah pirinç tamamen glüten içermez. Bu nedenle glütene karşı duyarlılığı olan veya çölyak hastalığı olan kişiler, günlük protein ve lif ihtiyaçlarını karşılamak için beslenmelerine siyah pirinç ekleyebilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin