Fakir Baykurt Öykü Ödülü’nün sahibi Mustafa Orman oldu

Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl 9. kez düzenlenen Fakir Baykurt Öykü Ödülü, Everest Yayınları’nca okura sunulan Ovada Paldır Küldür adlı kitabıyla Mustafa Orman’a değer görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Fakir Baykurt Öykü Ödülü’nün sahibi Mustafa Orman oldu

Mustafa Orman’ın 2019 yılında Everest Yayınları’nca okura sunulan kitabı Ovada Paldır Küldür, üç uzun öyküden oluşuyor. Kitapta bedenlerinde eksiklikler bulunan karakterlerin yaşadıkları felaketlere rağmen bir şekilde yaşama tutunma mücadelesi anlatılıyor.

Fakir Baykurt Öykü Ödülü’nün sahibi Mustafa Orman oldu

Seçici kurulun ödülü Mustafa Orman’ a verme gerekçesi şöyle ifade edildi:

"Öyküler içinde gizlenen öykülerle ilerleyen eser, sayfalarda katmanlar halinde yavaş yavaş açılıyor ve her biri bağımsız birer öykü olduğu sanılan olaylar bütünleşerek tek bir öyküye dönüşüyor. Bu durum okuyucuda, öykülerin bir bütün olarak yeniden okunması isteği yaratıyor.

Özgün hikâye anlatıcılığı ile öne çıkan Mustafa Orman, Ovada Paldır Küldüreseri ile sinematografisi yüksek, kendi sesinde kavrulan, kurgusu sağlam, oluşturduğu atmosferin gölgesinde yükselen bir metin oluşturuyor."

Fakir Baykurt Öykü Ödülü’nün sahibi Mustafa Orman oldu - Resim : 2

Kitaptan alıntı

"Ovayı, insana, göğe, dağlara karşı çırılçıplak eden kış, yerini ilkbaharın bütün tonlarına bırakıyor. Bahar ovayı giyindiriyor. Güzel kokulara, çiçeklenmeye her an hazır ağaçlara, duvar diplerinde biten otlara, gökte pamuk bulutlara, sürü sürü uçan kuşlara koşuyor bahar. Yazın kapısını aralamaya gidiyor. Binbir koku. Kuş uçuşu. Kelebek sessizliği. Böcek tırmanışı. Sulu yemişler. Bütün yükünü yaz için hazırlıyor. Her dalda ısrarla başlattığı çiçeklerin taçlanışını, toprağı yararak serpiştirdiği ekinlerin rengini buluşunu, dağların böğründe kışın bıraktığı karların eriyişini yazın omuzlarının üzerine atıyor, sırtına bindiriyor. Her mevsim birbirine bir yük bindiriyor, her mevsim bir güzellik yetiştiriyor. Bahar güneşlenmeyi salıyor. Güzelliğin bir yük olduğunu da anımsatıyor. İlk yaprak düşünceye kadar sürecek."

Fakir Baykurt

Fakir Baykurt 15 Haziran 1929 yılında Burdur'da dünyaya geldi. Köylü bir ailenin çocuğuydu. 1948 yılında Gönen Köy Enstitüsünü bitirdi ve köy öğretmenliği yaptı. 1955 yılında ise Ankara Gazi Enstitüsünden mezun oldu. mezun olduktan sonra öğretmenlik ve ilköğretim müfettişliği yaptı.

Bilinen en önemli eseri Yılanların Öcü ile Bakanlık emrine alındı. ABD İndia Üniversitesi ders araçları konusunda eğitim aldı. Döndükten sonra Türkiye Öğretmenler Sendikasının kurucularından oldu. Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonunda genel başkan olarak görev yaptı.

1969 yılında öğretmen boykotlarında  dolayı açığa alındı ve istifa etti. 12 Mart döneminde tutuklandı. Askeri Mahkeme tarafından uzun süre yargılandı ve beraat etti. Beraat ettikten sonra Almanya'ya gitti. uzun sürede orada yaşadı ve 11 Ekim 1999 yılında burada vefat etti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin