Faiz indirimi sonrası piyasa analizi: Faiz indiriminin sonuçları ne olur? Dolar daha fazla yükselir mi?

Merkez Bankası, bugünkü PPK toplantısı sonrasında 16 ay sonra faizleri düşürme kararı aldı. Yüzde 19’da aylardır sabit tutulan faizler, bugün itibariyle 100 baz puan düşürülerek yüzde 18’e indirildi. Analistlerden gelen açıklamalarda, TCMB’nin piyasalar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında kaldığı ifade edildi. Faiz indirimi sonrasında TL’nin rekor seviyede düşeceği riskinin bulunduğu ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol
Faiz indirimi sonrası piyasa analizi: Faiz indiriminin sonuçları ne olur? Dolar daha fazla yükselir mi?

Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 18’e indirmesinin ardında döviz piyasaları hareketlendi. Dolar 8,80 seviyesine çıkarak tarihi bir rekor kırarken, Euro ise 10,30 seviyelerini gördü. Faiz indiriminden sonra piyasaların endişesi artarken, ekonomistlerden gelen açıklamalar piyasadaki risk endişesini daha da yükseltti.

Faiz indirimi sonrası piyasa analizi: Faiz indiriminin sonuçları ne olur? Dolar daha fazla yükselir mi?

Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14.00'te merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Genel beklenti faizin yüzde 19'da sabit tutulması yönünde olsa da faizlerde indirim bekleyen kurumlar ve ekonomistler de bulunuyordu.

Konuya ilişkin ABD merkezli finans ajansı Bloomberg de bugün Çağan Koç imzasıyla yayımlanan “Türkiye faiz oranlarını belirlerken Erdoğan piyasalara karşı” başlıklı analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısı yaptığı ancak böylesi bir adım olursa TL'nin rekor düşük seviyeye gerileme riski bulunduğu vurgulanmıştı.

Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesinden sonra ise piyasalar fırladı.

 

‘İNDİRMEZSE ERDOĞAN, İNDİRİRSE PİYASA TEPKİSİ’

Faiz indirimi sonrası piyasa analizi: Faiz indiriminin sonuçları ne olur? Dolar daha fazla yükselir mi? - Resim : 3

Kavcıoğlu'nun başa geldiği andan bu yana geçen süredeki en kritik kararını verdiğine işaret eden ajans, “Faizi sabit tutarsa Erdoğan'ın öfkesiyle karşılaşır, Erdoğan'a boyun eğip faiz indirirse de piyasaların tepkisiyle” yorumuna yer verdi.

Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistten 22'sinin bugün faizin sabit tutulmasını beklediğini, sadece 1 ekonomistin faiz indirimi beklediği görüldü.

Aksoy, faiz indirimi sonrasında TL'nin rekor düşük değere gerileyebileceği uyarısında bulundu.

‘GERÇEKLİK İLE SİYASİ TALEPLER ARASINDA SIKIŞTI’

Faiz indirimi sonrası piyasa analizi: Faiz indiriminin sonuçları ne olur? Dolar daha fazla yükselir mi? - Resim : 4

TD Securities'de baş stratejist olan Cristian Maggio, faizin sabit tutulacağını tahmin ettiğini söyleyerek “İndirim kararının siyasi motivasyonla alındığı çok açık ve vereceği zarar bir iki ay önceye göre bile daha çok olacak” dedi.

Bloomberg Economics'ten Ziad Daoud, TCMB'nin ekonomik gerçeklik ile siyasi talepler arasında sıkışıp kaldığını, ekonominin daha sıkı bir politikaya ihtiyaç duyduğunu ancak Erdoğan'ın gevşeme talep ettiğini dile getirdi.

Haberde ayrıca, Kavcıoğlu'nun göreve atandığı 20 Mart tarihinden bu yana TL'nin yüzde 16 değer kaybettiği hatırlatıldı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin