Faiz artırımı sonrası bankacılarla ilk görüşme. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan açıklama: Fiyat istikrarı finansal istikrar için çok önemli

Merkez Bankası 27 ay sonra faiz artırımına gitti. Yüzde 8.5 olan politika faizi yüzde 15'e yükseltilirken dolar ve euro rekor seviyeleri gördü. 27 ay sonra faiz politikasında değişikliğe giden Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul'da bankaların yöneticileri ile kritik bir toplantı yaptı. Toplantının ardından açıklama yapan Erkan "Fiyat istikrarı finansal istikrar için çok önemli" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Faiz artırımı sonrası bankacılarla ilk görüşme. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan açıklama: Fiyat istikrarı finansal istikrar için çok önemli

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltildi. Piyasalarda hareketliliğe neden olan kararın ardından, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan banka yöneticileriyle bir araya geldi.

Faiz artırımı sonrası bankacılarla ilk görüşme. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan açıklama: Fiyat istikrarı finansal istikrar için çok önemli

Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantı 16.00 sıralarında başladı.

ERKAN'DAN TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA: FİYAT İSTİKRARI ÇOK ÖNEMLİ 

Toplantının ardından açıklama yapan Erkan "Fiyat istikrarı finansal istikrar için çok önemli" dedi.

Erkan'ın açıklaması şöyle;

"Bankacılık sektörümüzle bir araya geldik çok verimli bir görüşme oldu. Bize sorunlarını ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirme sürecindeki taleplerini belirttiler. Şundan eminim ki hükümetimizin belirlediği ekonomik hedefler doğrultusunda enflasyonla mücadele etmek için tüm ekonomik birimlerimiz kollarını sıvamıştır ve bunu istikrarlı ve kararlı bir şekilde hedefe yönelik bir şekilde yapacağımızdan eminim. Bunun için de fiyat istikrarı finansal istikrar için çok önemli. Hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrarı sağlayarak enflasyonla mücadele edeceğiz" dedi.

ÇAKAR: HEPİMİZİN TEMEL AMACI DAHA FAZLA YATIRIM, DAHA FAZLA İSTİHDAM 

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ise, "Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek Bey teşrif etmişlerdi. Orada da çok güzel bir toplantı olmuştu. Bugün de Sayın Başkanımız henüz çok kısa süre olmasına rağmen geldiler. Sektör temsilcilerinin tamamıyla bir araya geldik. Bankalar Birliği Yönetim Kuruluyla. Herkes tek tek görüşlerini söyledi. Küresel ekonomi, ülkemiz ekonomisi, bankacılık sektörünün dünü, bugünü, geleceğini konuştuk. Hepimizin temel amacı daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla üretim, daha fazla finansal istikrar ve tabi ki makro ekonomiden en rasyonel şekilde yönetiliyor olması. İnsanımızın toplumsal refahının artması konusu. Bunları çok iyi çalıştık, çok yapıcı, çok verimli, çok sıcak bir ortamda geçen toplantı oldu. Aynı iş birliğini devam ettiriyor olacağız. İnşallah hep beraber daha iyi, daha güzel sonuçlara varmış olacağız" diye konuştu.

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Toplatının ardından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından açıklama yayınlandı. TBB açıklamasında, "Toplantıda, dünyada ve ülkemizdeki ekonomik gelişmeler ile bankacılık sektöründeki son durum ve geleceğe ilişkin beklentiler görüşülmüştür. Yönetim Kurulu tarafından bankacılık sektörünün gündemindeki konular hakkında görüş ve öneriler Sayın Başkanımıza sunulmuştur." ifadelerine yer verildi.​​​​​​​

Açıklamada görüşlerine yer verilen TCMB Başkanı Erkan, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için parasal sıkılaştırma sürecine başlanıldığını belirterek, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar tüm ekonomik aktörlerin üzerine düşen görevleri yerine getirme konusunda kararlı bir duruş sergileyeceklerinden emin olduğunu ifade etti.

Bankacılık sektörünün sağlam bilanço yapısının ülkede sürdürülebilir ekonomik büyümenin devamı, istihdamın yükseltilmesi ve cari dengede kalıcı iyileşmeyi hızlandıracak stratejik yatırımların desteklenmesine katkı sağlayacak düzeyde olduğunu aktaran Erkan, "Makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesine ilişkin olarak TBB'nin görüş ve önerilerini aldık. Sadeleştirme süreci etki analizleri yapılarak kademeli olarak gerçekleştirilecektir. Ekonomide öngörülebilirliği arttırdığımız ölçüde girişimcilerimizin doğru kararlar alarak çok daha verimli faaliyetler yapacağına inanıyoruz. Sektör ile yakın bir iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin