Facebook, 1000’den fazla gazeteciye ulaştı

Facebook’un geçtiğimiz yıl Kadir Has Üniversitesi ve Habitat Derneği (Habitat) iş birliğiyle başlattığı Facebook Dijital Gazetecilik Eğitimleri’nin ilk yılı, 5 Aralık günü gerçekleştirilen on dokuzuncu ve son oturumla tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Facebook, 1000’den fazla gazeteciye ulaştı

İlk ayağı geçtiğimiz yıl Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin eğitimleriyle başlatılan ve ikinci ayağı kapsamında Facebook ve Instagram'ın habercilikte etkin kullanımı üzerine eğitimler verilen program ile Türkiye'de bir yılda yarısından fazlası kadın olmak üzere 1000’den fazla gazeteci ve gazetecilik öğrencisine ulaşıldı.

Tüm gazetecilere ve gazetecilik öğrencilerine açık ve ücretsiz olan eğitimler, Facebook ve Instagram'da hedef kitle oluşturmaya ve Facebook Live, Facebook Watch, Instagram Hikayeler, IGTV ve Reels gibi Facebook ve Instagram özelliklerini kullanarak video aracılığıyla hikaye anlatımına odaklanan oturumlar içerdi. Buna ek olarak, katılımcılara yanlış bilgilendirme, doğruluk kontrolü ve telif hakları ile nefret söyleminin yasal yönleri konularında araçlar ve bilgiler sunuldu.

Dünyanın dört bir yanından milyarlarca insanın dünyadaki gelişmelerden haberdar olmak ve bilgi almak için Facebook’u ziyaret ettiğini ve bu sorumluluğun bilincinde olduklarını ifade eden Facebook Medya Ortaklıkları Yöneticisi Eren Sağır, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sorumlulukla, dünya genelindeki gazetecilere ve gazetecilik öğrencilerine dijital becerilere sahip olmaları ve sosyal medyayı yetkinlikle kullanabilmeleri adına eğitimler, hibe olanakları, burs programları ve farklı programlar sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl Kadir Has Üniversitesi ve Habitat iş birliğiyle başlattığımız bu eğitim programıyla da hedefimiz, ülkemizdeki gazetecilerin platformlarımızda yüksek kaliteli habercilik yapmalarına ve bu alanda iş bulabilmelerine yardımcı olmaktı.

Mutlulukla söyleyebilirim ki, programımızla bir yılda 1000’den fazla gazeteciye ulaştık. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’de yanlış bilgilerle savaşmaya, haber okuryazarlığını desteklemeye, yeni girişimlere yatırım yapmaya ve platformumuzdaki gazeteciliği iyileştirmeye devam edeceğiz.”

Etkileşimin çok daha hızlı ve yoğun olduğu dijital gazetecilikte, özgür olmanın fırsatlarından yararlanılırken, doğru ve güvenilir haber kaynağı için bir o kadar da dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da şöyle konuştu:

“Hayatın her alanına etki eden dijital teknolojiler; yazılı, görsel ve işitsel medyayı da aynı hızda dönüştürüyor. Bu noktada gazetecilerin de bu dönüşüme ayak uydurması zorunlu hale geliyor. Dijital medyanın sunduğu fırsatlardan yararlanmak, bu alanı doğru ve güvenilir bir şekilde ustaca kullanabilmek için dijital becerilerin ve yetkinliklerin gelişmesi de bir o kadar önem arz ediyor. İletişim öğrencileri, dijital medyaya yeni başlayan gazeteciler ve sosyal medya uzmanları için yapılan bu eğitimin büyük bir ihtiyaca cevap verdiği düşüncesindeyim.”

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm başkanı ve programın akademik danışmanı Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu ise Facebook tarafından küresel olarak dünyanın farklı ülkelerinde başlatılan gazetecilere yönelik bu eğitimlerin Türkiye’de Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya mezunları tarafından verilmesinin kendileri için bir mutluluk vesilesi olduğunu belirtti. “Gazeteciliğin dijital dönüşümünün büyük bir hızla ilerlediği günümüzde bu mecralarda yapılan üretimi geliştirmek, hem mecraların hem de gazeteciliğin önünü açacaktır” şeklinde konuşan Eylem Yanardağoğlu, gençlerin bu eğitimlere gösterdiği ilginin bu dönüşümün bir işareti olduğunu ifade etti.

Programın son oturumunda, Fatih Portakal ve Cüneyt Özdemir gibi ülkenin önde gelen gazetecileri katılımcılara dijital gazetecilik tecrübelerini aktararak destek oldu.

Geleneksel gazetecilik ile dijital gazetecilik arasında bir fark görmediğini belirten Fatih Portakal, “Dijital gazetecilik benim geç yakaladığım ama çok keyif aldığım bir platform. Gazeteciliğin temelinde sorgulamak, merak etmek ve soru sormak yatıyor. Bunlar bizim habercilik mesleğiyle edindiğimiz tecrübeler, kurallar... Şimdi onu ben televizyon ekranında ya da bir stüdyo ortamında yapmıyorum, dijital alanda yapıyorum. Bu şekilde her yere ulaşabiliyorum, insanlara dokunabiliyorum ve daha özgür olduğumu hissediyorum” dedi.

Dijital gazeteciliğe yeni başlayacak gazetecilerle ve vatandaşlarla önerilerini paylaşan Cüneyt Özdemir ise şunları kaydetti: “Dijital dünyada sadece kamera önünde değilsiniz. Hem içeriği üreten, hem de yayınlayan kişisiniz. Bunlar gözünüzü korkutmasın, çünkü zor değil. Artık teknolojiler gelişiyor, değişiyor ve sosyal medya platformları sizlere bunu en kolay şekilde yapabilmeniz için de çeşitli kısayollar, araçlar sunuyorlar. Biz de yayıncılar olarak Facebook ve Instagram’ı sadece birer sosyal paylaşım aracı olarak değil, yayın dağıtım ağımızın büyük bir parçası olarak görüyoruz.”

Facebook’un, dünyanın dört bir yanındaki haber yayıncılarıyla iş birliği yaparak anlamlı haberciliği desteklemeyi ve toplulukları güçlendirmeyi hedeflediği eğitim programı Facebook Gazetecilik Projesi’yle ilgili daha ayrıntılı bilgi https://www.facebook.com/journalismproject adresinde yer alıyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin