EYT'lilerin alacağı net maaş belli oldu! Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK emeklileri ne kadar alacak? AK Partili vekil açıkladı

Yılbaşından önce tamamlanması bekleyen ancak 2023'e kalan EYT'de sona yaklaşıldı. Milyonların dört gözle beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde emeklilerin alacağı net aylık maaşlar da belli oldu. AK Parti Milletvekili Uğur Aydemir, düzenlemenin görüşüldüğü komisyonda SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin alacağı net maaşları açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
EYT'lilerin alacağı net maaş belli oldu! Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK emeklileri ne kadar alacak? AK Partili vekil açıkladı

Milyonlarca çalışanın aylardır beklediği EYT'de sona yaklaşıldı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen teklifin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. 

Teklif yasalaştıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak ve başvuru süreci böylece başlamış olacak. 

Komisyondaki görüşmelerde başvuru için yaş şartının kaldırılıdığının altı çizilen EYT'de maaşlar belli oldu. 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda teklif sahibi olarak milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT konusunda aylık bağlama oranlarıyla ilgili de açıklama yaptı.

Aydemir'in açıklamasına göre ortalama aylık tutarlar şöyle olacak;

- SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira.

- Bağ-Kur'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira.

- Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için ise 12 bin 389 lira olacak

Aydemir, bunların ortalamasının 8 bin 733 lira olduğu bilgisini verdi.

ALİ TEZEL: 1999 ÖNCESİ GİBİ HESAPLANMALI 

Öte yandan EYT'lilere bağlanacak maaş tutarlarıyla ilgili açıklama yapan Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, hesaplamanın 1999 öncesi dönemde olduğu gibi yapılmaması durumunda EYT ile emekli olanların birçoğunun 5 bin 500 lira maaş alacağını belirtti. EYT'de 2 hususun değişmesi gerektiğini belirten Tezel, komisyonda görüşmeler sürerken şu açıklamada bulunmuştu:

"Şu andaki sistemde hesaplanırsa kişilerin emekli taban aylığı 5 bin 500'ü geçmeyecek. EYT'lilerin büyük bir kısmı emekli aylığını 5 bin 500 lira olarak alacak. Ancak 1999 öncesi gibi emekli aylığı hesaplanırsa en düşük emekli aylığı 11 bin 640 lira olacak.

Madem 1999 öncesi gibi EYT'liler emekli olacak, emekli aylıklarının hesabına da 1999 öncesi gibi yüzde 70 aylık bağlama oranıyla bağlanmalıdır. Aylıklar 1999 öncesi gibi hesaplanmalıdır."

KİMLER EMEKLİ OLACAK?

SGK Başkanı Kürşad Arat’ın Komisyon’a sunduğu raporla; yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte, pirim gün sayısını tamamlayan 2,2 milyon kişi, teklif yürürlüğe girer girmez hemen emekli olabileceğini duyurdu.

Buna göre emekli olacakların:

- 1,7 milyonu işçi, 89 bini kendi nam ve hesabına çalışan esnaf gibi 4B’liler,

- 496 bini ise memur.

Teklif mart ayında yürürlüğe girerse hemen olacak 2,2 milyon kişinin kamuya bu yılki toplam maliyeti 194,4 milyar lira olacak. SGK, çalışan EYT’lilerin emekli olması nedeniyle bu yıl 45,5 milyar lira prim kaybı yaşayacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin