EYT'liler için en önemli gün. EYT yasası detayları bugün açıklanıyor. EYT düzenlemesi Meclis'e gelecek: İşte 5 maddelik EYT yasa tasarısı taslağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2022'nin son günlerinde müjdesi verilen EYT düzenlemesinde sona gelindi. Bugün günü saat 11'de EYT yasası kamuoyu ile paylaşılacak. Daha sonra komisyona sunulacak EYT düzenlemesinin maddeleri de ortaya çıktı. İlk etapta 8 maddeden oluşan düzenleme daha sonra 5'e indirildi. İşte EYT düzenlemesinde son dakika gelişmesi.

Google Haberlere Abone ol
EYT'liler için en önemli gün. EYT yasası detayları bugün açıklanıyor. EYT düzenlemesi Meclis'e gelecek: İşte 5 maddelik EYT yasa tasarısı taslağı

2022'nin son günlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde nihayet sona gelindi.

EYT için hazırlanan yasa taslağı bugün saat 11 sıralarında kamuoyuyla paylaşılacak. Hazırlanan taslak daha sonra Meclis'e sunulacak. Peki EYT yasa taslağında hangi maddeler yer alıyor? 

5 MADDEDEN OLUŞUYOR

Bu sorunun da cevabı verildi. Meclis'te görüşmelerine başlanacak EYT yasa taslağının 5 maddeden oluşacağı ortaya çıktı. Hazırlanan taslak ilk etapta 8 maddeden oluşuyordu. Taslağın ilk 3 maddesinde EYT ile ilgili olmayan maddeler yer alıyordu ancak taslak daha sonra 5 maddeye düşürüldü.

EYT yasasının Meclis'e sunulmasına 1 günden daha az kalmışken teklifin detaylarına ulaşıldı. CNNTürk'te yer alan habere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından AK Parti Grubu'na gönderilen EYT yasası taslağı sekiz maddeden oluşuyordu. Hazırlanan taslağın ilk üç maddesinde EYT ile ilgisi bulunmayan konular yer alıyordu. Taslak 5 maddeye düşürüldü. Hazırlanan EYT yasası taslağının ilk iki maddesi yürütme ve yürürlülük maddelerinden oluşuyor.

İŞTE EYT YASASI KAPSAMI 

İşte Meclis ve komisyona sunulacak EYT yasasının maddeleri: 

- EYT yasası teklifinin ana maddesinde 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenlerden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gününü dolduran herkesin emekli olabilmesi sağlanacak. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da açıkladığı gibi EYT ile emeklilik için herhangi bir yaş sınırı bulunmayacak.

- Hazırlanan teklife göre emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecekler için teşvik primi düzenlemesi de yasal hale gelecek.

- Meclis'e sunulacak teklfile beraber taşerondan kamuya geçenlerin zorunlu olan emeklilik de isteğe bağlı hale getirilecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

EYT yasası teklifi Meclis'te önce Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda daha sonra da Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. İki komisyonda teklifin kabul edilmesinin ardından yasa taslağı Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Görüşmeler sırasında gözler yine muhalefette olacak. Başta staj mağduriyeti olmak üzere diğer sorunların muhalefet tarafından önergelerle gündeme getirilmesi bekleniyor. Muhalefet, EYT düzenlemesinin 1999 yılının tamamını kapsamasını istiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin