EYT'liler dikkat vergi muafiyeti başlıyor. Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisi ödenmeyecek: Vergi muafiyeti için ne yapmak gerekiyor?

Emlak vergisinin ikinci taksiti bu ay sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Ancak bu yıl Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olan EYT'liler Ocak 2024 tarihinden itibaren emlak vergisi ödemeyecek. Peki EYT'liler bu haktan yararlanmak için ne yapmalı?

Google Haberlere Abone ol
EYT'liler dikkat vergi muafiyeti başlıyor. Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisi ödenmeyecek: Vergi muafiyeti için ne yapmak gerekiyor?

Emeklilikle Yaşa Takılanlar düzenlemesi 2023 yılının Mart ayında yasalaşarak yürürlüğe girdi. Nisan ayından itibaren emekli olmaya hak kazanan EYT'liler için Ocak 2024 tarihinde yeni bir dönem başlıyor.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emlak vergisinin ikinci taksiti bu ay sonuna kadar yatırılmak zorunda. Mart ayında geçen düzenleme ile birlikte emekli maaşı bağlanan EYT'liler ise bu vergiyi belki de son kez ödeyecek. Düzenlemeden yararlanarak emekli olan EYT'liler Ocak 2024'ten itibaren emlak vergisinden muaf olacak. Emekli maaşı bağlanan EYT'lilerin muafiyeti aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren geçerli olacak.

MUAFİYET NELERİ KAPSIYOR?

Sabah gazetesinde yer alan habere göre vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi aşmayan konutta kendisinin oturma zorunluluğu bulunmuyor. Kiraya vererek oturduğu evin kirasını karşılayan, çocuğunu oturtan da yararlanabiliyor. Arsa, arazi, işyeri geliri olmayanların yararlanacağı emlak vergisi muafiyeti için belediyeye yazılı başvuruda bulunulması gerekiyor. Emekli olup sürekli ikâmet edelin tek yazlık için de vergi ödenmeyecek.

EYT'liler bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmadıysa gelecek yıldan itibaren muafiyetten yararlanacak. Emekli olup çalışmaya devam edenler ise bu muafiyetten yararlanamayacak. Emlak vergisi muafiyetinden, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar ile tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri olanlar da yararlanıyor. Vatandaşların emlak vergisi muafiyeti ile ilgili birçok sorusu var. İşte en çok sorulan vergi muafiyeti sorularının yanıtları:

Eylül ayında EYT kapsamında emekli aylığım bağlandı. Kasım ayında ödeme yapmam gerekiyor mu?
Bu yılın emlak vergisini yatırmanız gerekiyor. Sadece bir eviniz varsa muafiyetiniz 2024 yılında başlayacak. Vergi muafiyeti için oturduğunuz evin bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeniz gerekiyor. Ayrıca tarımsal ve mesleki, konut ya da işyeri, mevduat, faiz, ücret gelirinizin olmaması gerekiyor.

Eşim de ben de emekliyim. Her birimizin adına birer ev var. İki ev de muafiyet kapsamında mı?
Evin birinde oturuyor, diğerinden kira geliri elde ediyorsanız vergisini yatırmanız gerekiyor. Ancak birinde oturup diğeri ise boş duruyorsa muafiyet uygulanır. İndirimden yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konutun olması gerekiyor.

İstanbul Şişli'de kirada oturuyorum, Ankara'da kirada olan evim için vergi ödeyecek miyim?
Brüt 200 metrekareyi geçmiyorsa vergi ödemeyeceksiniz. Ankara'daki eviniz ister kirada olsun isterse boş dursun vergi alınmıyor. Aile bireylerinden biri kira ödemeden oturuyorsa yine muafiyet uygulanıyor.

İki tane dükkânım var ancak şu anda boşta. Oturduğum ev vergi muafiyeti kapsamında mı?
Faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması gerekiyor. Gelir getirmeyen arsa, işyerine sahip olanlar emlak vergisinden yararlanabilir.

EYT kapsamında emekliliğe hak kazanandan dul ve yetim aylığı alanlar için de uygulanıyor mu?
Dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar yararlanabilir. Emlak vergisi muafiyetinden 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri de yararlanıyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin