EYT'de yanlış bilinenler. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya tv100 canlı yayınında tek tek anlattı. Kontrol edin siz de emeklilik hakkı kazanmış olabilirsiniz

Uzun bir çalışmanın ardından emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi bitirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de açıklamada bulundu. Erdoğan, yaş sınırı olmayacağının ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olabileceğini müjdesini verdi. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya tv100 canlı yayınında Erdoğan açıklamalarını sıcağı sıcağına değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
EYT'de yanlış bilinenler. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya tv100 canlı yayınında tek tek anlattı. Kontrol edin siz de emeklilik hakkı kazanmış olabilirsiniz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Erdoğan, "Bugünkü düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak. Emeklilikte yaş sınır olmayacak. Yaş şartı olmadan olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, Bağkur, emekli sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz." dedi.

Erdoğan açıklamalarını tv100'ün ses getiren programı Eşit Ağırlık'ta değerlendiren Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya EYT'de yanlış bilinenleri anlattı.

Kaya, "Sayın Cumhurbaşkanı yapmış olduğu açıklamayla yaş şartının gündemde olmadığını, hizmet yılı, prim günü sayısını tamamlayanlar Şubat ayından itibaren emekliliklerini elde etmiş olacaklar." dedi.

Yaş şartından kurtulmak için 3 şarttan 2'sinden kurtulmak gerekiyor. Hizmet yılı; 2008 yılından önce yani Aralık'ın sonunu kabul edecek olursak, 1998'in birinci ayından önce, yani 1997'nin 12. ayın 31'inden önce sigortalı olan erkekler 25 yıllık hizmet süresi ve tamamlamaları gereken prim gün sayıları var.

Kamuoyunda yanlış bilinen şu algı var; sadece 5 bin günü tamamlayanlar emekli olacakmış gibi algılanıyor. Bu da yanlış. Burada sigortalılık başlangıç günü ve tarihi itibariyle tamamlanması gereken gün sayısı 5 bin ile 5 bin 975 arasındadır, altını çiziyorum. Bu gün sayısını tamamlayanlar 1 Ocak 1998 tarihinden önce sigortalı olan erkekler... Kadınlarda 20 yıllık sigortalılık süresi arandığı için 8 Eylül 1999 öncesi kadınların tamamı 20 yıllık hizmet süresini tamamlamış durumdadır.

Askerli ve doğum borçlanmasını da tamamlanması gereken gün sayısına göre değerlendirmek lazım, 5 bin güne göre değil. Doğum ve askerlik borçlanması da bize fayda sağlayacağı yerde zarar da sağlayabilir. Emeklilik maaşlarını düşürebilir. Bundan sonra 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan vatandaşlarımız henüz 98 ve 99 Eylül'e kadar sigortalı olanlar tam manasıyla EYT kapsamında olmasa da onlar da peyder pey önümüzdeki 2023 ve 2024 yılının Eylül ayına kadar bu kapsama girmiş olacaklar.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin