EYT'de ilk maaşların yatacağı tarih belli oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan çarpıcı EYT açıklaması

EYT düzenlemesinden kaç kişi yararlanacak? Sadece yaş düzenlemesi yeterli mi? Staj süreleri EYT kapsamına nasıl alınacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT ve çalışma hayatına dair tüm merak edilenleri Medyatava TV’ye anlattı.

Google Haberlere Abone ol
EYT'de ilk maaşların yatacağı tarih belli oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan çarpıcı EYT açıklaması

Erdursun’un değerlendirmesinden öne çıkan başlıklar şöyle;

“İLK ETAPTA 300 BİN İLAVE KİŞİ EMEKLİ OLACAKTIR” 

“EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA SİSTEMİ KESİNLİKLE DEĞİŞTİRİLMELİ”

EYT konusu muhakkak birkaç konuyla birlikte ele alınmalı. Bunlardan bir tanesi emekliği aylığı hesaplama sistemi… Yani Aylık Bağlama Oranları dediğimiz… Türkiye’de 2000 yılına kadar ilk defa sisteme giriş yapan kişilerin yatırdığı primler; 2000, 2008 ve 2008 sonrası şeklinde üç ayrı emekli aylığı hesaplaması yapılır. Ortalaması emekli aylığı olarak verilir. Türkiye’de maalesef 2000 ve 2008’den sonra yapılan değişikliklerle beraber ileride emekli olduğunuzda her ay, asgari ücret ve asgari ücrete yakın bir rakam ise düşen bir emekli aylığı hesaplama sistemi var… Bu çok yanlıştır. Bu nedenle Türkiye’de 2 milyon kişi yaklaşık, emekli aylığı 3 bin 500 TL’ye tamamlanarak, küçük bir devlet katkısı paylı aldığını zannederek geçinmek zorunda. Bu nedenle EYT’yle beraber emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesi gerekiyor. Emeklilik sistemi özendirici, sistemin içinde kaldıkça, çalıştıkça, prim ödendikçe daha yüksek emekli aylığı alacak düzeye getirilmeli.”

EYT'de ilk maaşların yatacağı tarih belli oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan çarpıcı EYT açıklaması

“EYT YASALAŞIRSA, İLK MAAŞLAR 1 ŞUBAT’TA ALINIR”

“1 Ocak tatil olduğu için 2 Ocak itibariyle SSK ve Bağ-Kur’lular müracaatta bulunmaya başlarlarsa, takip eden ayın 1’nci gününde emekli olurlar. 2-3 ay sonra bile çıksa emekli aylıkları, 1 Şubat’ta, toplu olarak aylıklarını alabilirler.”

“EYT’NİN, STAJ SÜRELERİ VE DAHA FAZLASINI DA KAPSAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

“Staj sürelerinin EYT kapsamına alınmasıyla ilgili muhalefet çok net açıklamalar yapıyor. Son olarak da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’de, konuyla ilgili çalışma yapıldığına dair açıklama yaptı. Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinin, emeklilikte, işe başlama tarihleri olarak sayılacağını düşünüyorum. Sadece stajyer ve çıraklar değil, 04.10.2000’e kadar kendi adına iş yeri açan, şirket ortağı olan Bağ-Kur tescil mağdurları var… Doğum borçlanmasından dolayı yararlanamayan kadınlar var. Bu konuyla ilgili de bir düzenlemenin olması gerekiyor. Çalışma hayatındaki birçok konu, EYT çatısı altında çözülebilir.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin