EYT'de 1.6 milyon aylık bağlandı yeni çalışma yapılıyor mu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Komisyonda konuşan AK Partili Resul Kurt, "(EYT) Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 632 bin kişiye aylık bağlanarak sigortalılara bilgilendirme yapılmıştır" açıklamasını yaptı. Komisyonda asgari ücret ile ilgili tartışmalar yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
EYT'de 1.6 milyon aylık bağlandı yeni çalışma yapılıyor mu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda açıkladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor. 

 

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, çalışma hayatının bütün dengelerinin altüst edildiğini, piyasada ücret dengesinin kalmadığını öne sürdü.

Çalışma barışının bozulduğunu savunan Türkoğlu, "Asgari ücret, Türkiye'de temel ve yaygın ücret haline geldi. Çalışanların neredeyse yüzde 60'ı asgari ücretli." dedi. SGK'nin batırıldığını iddia eden Türkoğlu, "Kurum alacaklarını tahsil edebiliyor musunuz?" diye sordu. Türkoğlu, EYT'lilere aylık bağlanmasının 1 ayda tamamlanacağının açıklandığını ancak halen 200 bine yakın aylık bağlama sorununun yaşandığını kaydetti.

 

AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Türkoğlu'nun SGK çalışanlarına hakaret ettiğini belirterek, "Bir yılda 400 bin aylık bağlanırken 1 milyon 800 bin aylık bağlandı." dedi.

Kurt ile Türkoğlu arasındaki tartışmanın sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Mehmet Muş, toplantıya ara verdi. Aranın ardından konuşmasına devam eden Türkoğlu, EYT başvurularının hızlıca sonuçlandırılmasını istedi. Türkiye İş Kurumunu da (İŞKUR) eleştiren Türkoğlu, "İŞKUR'u kapatsanız kimsenin haberi olmayacak çünkü İŞKUR kimseye iş bulmuyor." ifadesini kullandı.

EYT İLE İLGİLİ YENİ BİR ÇALIŞMA VAR MI?

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, EYT'yi bir günle, üç günle, bir ayla kaçıranların Emeklilikte Adalet Derneği kurarak hak aradıklarını söyleyerek, "Çok az bir süreyle, 8 Eylül 1999'dan sonra sigorta girişi yaptıkları için 20 yıl beklemek zorunda kalacak insanlar var. Bunlarla ilgili düzenleme yapılacak mı? Yoksa tam tersi emeklilik yaşı mı yükseltilecek? Kamuoyu açıklama bekliyor." diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETE ULAŞIM DESTEĞİ TALEBİ

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye'de iş gücü piyasası ve çalışma hayatıyla ilgili köklü bir reform yapılması gerektiğini ifade etti.

Bu alanda çok önemli düzenlemeler ve reformların daha önce yapıldığını anlatan Kalaycı, "Toplumun tüm kesimlerine yeterli bir gelirle insana yaraşır iş fırsatlarının sunulduğu, insan kaynağı niteliğinin yükseltilip etkin kullanıldığı, ücret-verimlilik ilişkisinin güçlendirildiği, iş sağlığı ve iş güvenliği şartlarının iyileştirildiği ve etkin bir şekilde denetlendiği bir iş gücü piyasası oluşturulmasını öngörüyoruz." dedi.

Bugün çalışma hayatındaki en önemli meselenin ara eleman sorunu olduğunu kaydeden Kalaycı, bunun temel kaynağının 28 Şubat sürecinde mesleki eğitime vurulan darbe olduğunu dile getirdi.

Kalaycı, 1992 yılında emeklilik yaş haddinin kaldırılarak kadınlarda 38, erkeklerde 43 yaşında emekli olma yolunun açıldığına dikkati çekerek, bunun sosyal güvenlik kurumlarının açıklarının hızla büyümesinde en başta gelen etkenlerden biri olduğunu kaydetti.

Mustafa Kalaycı, "1992 yılında eğer yaş haddi kaldırılmamış olsaydı sosyal sigorta sisteminin mali yapısı daha güçlü olacaktı, 'emeklilikte yaşa takılanlar' diye bir durum söz konusu olmayacaktı, ayrıca emeklilerimize çok daha fazla maaş verme imkanı da doğacaktı. Kaba hesap söylüyorum, en düşük emekli aylığı 20 bin liranın üzerinde olacaktı." ifadelerini kullandı.

Asgari ücret ve maaş artışlarına da değinen Kalaycı, "MHP olarak, net asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması ve asgari ücretliye büyük şehirlerde ulaşım desteği verilmesi, emekli aylıklarının daha da iyileştirilmesi, 2024 Ocak ayında uygulanacak maaş artışlarında enflasyon farkıyla birlikte refah payı verilmesi görüşündeyiz." diye konuştu.

EYT'LİLERE AYLIK BAĞLAMA SÜRECİ

AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt EYT düzenlemesine ilişkin bilgi verdi. Kurt, başvuruların 3 Mart 2023 tarihi itibarıyla alınmaya başlandığını, yaklaşık 2 milyon başvuru yapıldığını kaydetti.

Başvuruların inceleme ve aylık bağlama süreçlerinin büyük oranda tamamlandığını vurgulayan Kurt, "Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 632 bin kişiye aylık bağlanarak sigortalılara bilgilendirme yapılmıştır. Bir kısım sigortalıların prim gün sayılarının yetmemesi veya Bağ-Kur sigortalısı sayılması nedeniyle, emeklilik hakkını henüz şartları yerine getirmediği için karşılamayan kişilerden olduğu görülmektedir. Çok az sayıda sigortalının aylık bağlama süreçleri devam etmektedir." dedi.

Yılda 400 bin sigortalıya aylık bağlayan SGK'deki memurların 1 milyonun üzerindeki vatandaşa 2-3 ay içinde aylık bağlamasının takdire şayan olduğunu ifade eden Kurt, "SGK çalışanlarını eleştirmek insafsızlığın ta kendisidir." değerlendirmesinde bulundu.

Komisyonun bütçe görüşmelerine verdiği öğle yemeği arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın memleketi Mardin'in yöresel lezzetleri ikram edildi. Yemek menüsünün şef Ebru Baybara Demir tarafından hazırlandığı öğrenildi.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin