EYT yasa tasarısı açıklandı mağdurların ismi değişti. Emeklilikte Prime Takılanlar isyan etti. Prim gün şartına takılanlar emekli olamayacak

Emekli olabilmek için kredi çekerek askerlik veya doğum borçlanması yapanlar 5 bin gün yerine kademeli prim gün şartı getirilince mağdur oldu. Emekli maaşı alamayacakları için çektikleri krediyi nasıl ödeyeceğini düşünen eski EYT'li şimdi ise EPT'li yani Emeklilikte Prime Takılanlar mağduriyetleri sosyal medyada isyan ederek duyurmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
EYT yasa tasarısı açıklandı mağdurların ismi değişti. Emeklilikte Prime Takılanlar isyan etti. Prim gün şartına takılanlar emekli olamayacak

Milyonlarca vatandaşın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasa tasarısı dün AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu tarafından detaylı bir şekilde açıklandı.

Akbaşoğlu'nun açıklamasına göre EYT platformlarının isteği doğrultusunda yaş şartı tamamen kaldırıldı. Akbaşoğlu, "Yaşa takılma engelinin kaldırılması mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan emekli olma hakkına sahip. SSK, Bağkur, Emekli Sandığı'nda geçerli. Yaş meselesi kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ortadan kalacak. 8 Eylül 1999'dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuatla götüren çalışanlar yaş şartı olmadan emekli olacak" ifadelerini kullandı.

Ancak bu durumda yeni bir mağduriyet doğmuş oldu. 5 bin gün primle emekli olabileceklerini düşünen EYT'liler bankalardan kredi çekelek günlerini askerlik borçlanması veya doğum borçlanması ile 5 bin güne tamamladı. Ancak dün yapılan açıklamayla emeklilik hayalleri de suya düşmüş oldu. 

Çünkü dün yapılan açıklamaya göre 5 bin gün prim sayısı emekli olmaya yetmiyor. Şubat ayı içerisinde Meclis’ten geçmesi beklenen düzenlemede kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl hizmet süresi şartı bulunurken, gözden kaçan bir detay dikkat çekti. EYT’de bir de prim gün şartı var. EYT düzenlemesinde yaş şartı uygulanmayacak ancak prim gün sayısı en önemli nokta. Buna göre SSK’lı kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl hizmet süresini doldurup işe giriş tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında gününü tamamlayanlar emeklilik hakkı kazanacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlarda 20 yıl 7 bin 200 gün, erkeklerde 25 yıl 9 bin gün prim şartı aranıyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar mağdurları şimdi de Emeklilikte Prime Takılanlar olarak yeni bir mağduriyet yaşıyor. Kredi çekerek gününü 5 bine çıkaran EYT'liler şimdi kredi taksitlerini nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

Sosyal medyada tepkilerini dile getiren EYT'liler, düzenlemede prim şartının yeni mevzuata göre değil de eski mevzuata göre yapılmasını talep ediyor.

Peki yeni mevzuata göre kadınlar ve erkekler için kaç gün prim isteniyor? İşte prim tablosu:

EYT yasa tasarısı açıklandı mağdurların ismi değişti. Emeklilikte Prime Takılanlar isyan etti. Prim gün şartına takılanlar emekli olamayacak - Resim : 2

EYT yasa tasarısı açıklandı mağdurların ismi değişti. Emeklilikte Prime Takılanlar isyan etti. Prim gün şartına takılanlar emekli olamayacak - Resim : 3

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin