EYT ile ilgili yeni gelişme. Kıdem tazminatı sorununa çözüm bulundu. Yüzde 75 kefalet oranıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği sağlanacak. Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da gözler kabinede

Milyonların gözü çıkacak olan EYT düzenlemesinde. Bununla ilgili gelen son açıklamalar EYT yasasının yıl sonuna kadar çıkacağı yönünde. İş dünyasının kıdem tazminatı sorunun halletmek için de verilecek kredi oranları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen Hazine destekli KGF kefalet sisteminin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
EYT ile ilgili yeni gelişme. Kıdem tazminatı sorununa çözüm bulundu. Yüzde 75 kefalet oranıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği sağlanacak. Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da gözler kabinede

Milyonlarca insan Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemenin bir an önce çıkmasını beklerken, gelen son açıklamalarda EYT'nin maliyet nedeniyle 2023 yılının ilk aylarına kalacağı yönünde haberler çıkmıştı.

Son açıklama ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, ay sonuna kadar EYT düzenlemesinin bitirilebileceği müjdesini verirken, EYT ile ilgili en önemli sorunlardan biri de EYT çıktıktan sonra işverenlerin durumu...

EYT çıktığı takirde işverenlerin kaygılarından biri de emekli olmak isteyen çalışanların kıdem tazminatı finansmanı sorun. İşte bununla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı bir çalışma yapmıştı ve bu çalışmkaya göre de işverenlere kredi verilecekti.

Yüzde 75 

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenlemede işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik tedbirler kapsamında, yüzde 75 kefalet oranıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği sağlanacak.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, iş dünyasının finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen Hazine destekli KGF kefalet sisteminin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Hazırlıkları devam eden paketin başlangıç aşamasında 150 milyar lira düzeyinde bir kefalet büyüklüğü ile açıklanması bekleniyor.

Paketlerin, esnaf ve KOBİ’ler başta olmak üzere işletmelere birçok alanda önemli miktarda finansman imkanı oluşturması beklenirken, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uygulanan selektif kredi politikasının bu paketlerde de yer alması öngörülüyor.

Söz konusu kefalet paketleri ile işletmelerin finansman ihtiyaçlarına kaynak tahsis edilecek. Ayrıca Bakanlık, EYT kapsamında işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik de kefalet paketi desteği sunacak.

 

Ödemesiz dönem imkanı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanacak paketlerde ödemesiz dönem imkanının yanı sıra, en az yüzde 75 kefalet oranı olması bekleniyor.

Kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da kefalet paketlerine dahil olacağı, böylelikle işletmelere uygun finansman imkanı oluşturulacağı ifade ediliyor.

Hazine destekli kefaletlerin bundan sonra faturaya dayalı olarak yalnızca reel ekonomiyi finanse etmesine ilişkin dönüşüm süreci de tamamlanırken, kullanılacak tam entegre bilgi sistemi ile kredilerin amacı dışında kullanılmasının önemli ölçüde önüne geçilecek.

Piyasa ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan paketlerle söz konusu kaynaklar, işletme harcamaları ve yatırım için kullanılabilecek. Savunma sanayiden yeşil dönüşüme, imalat sanayiden enerji verimliliğine, girişimcilikten inşaat sektörüne, firmaların teknolojik dönüşümünden teknoloji üretimine kadar birçok alanda selektif kredi ve kefalet imkanı sunulacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin