EYT formülü netleşti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi için masadaki tek formülde prim ve yine yaş şartı var EYT'liler isyan etti

Milyonlarca EYT mağdurunun gözü kulağı yapılacak EYT düzenlemesinde. Her hafta yeni bir formül ve yeni bir çözüm önerisi gündeme alınırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin masada sadece 1 formülün olduğunu açıklamıştı. Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, EYT düzenlemesi ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
EYT formülü netleşti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi için masadaki tek formülde prim ve yine yaş şartı var EYT'liler isyan etti

Yıllardır emeklilik haklarını geri alabilmek için mücadele eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları son birkaç aydır EYT düzenlemesi ile yatıp kalkıyor ve her gün çıkan yeni bilgilere ulaşmaya çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in ifadelerine göre ise bu yıl bitmeden EYT düzenlemesi kamuoyu ile paylaşılacak. Bakan Bilgin, basında yazıldığı gibi birkaç formülün olmadığını, masada tek bir formülün olduğunu açıklamıştı.

Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu bugünkü köşe yazısında EYT düzenlemesini konu aldı. EYT konusunun nasıl ortaya çıktığını, kimleri kapsadığını ve yıllar önce ortaya çıkan mağduriyetlerin nasıl giderilebileceğini yazan Sarısu, EYT konusunda çok ciddi bilgiler verdi. İşte Sarısu'nun yazısından dikkat çeken bölümler:

 

EMEKLİLİKTE 5 AYRI YASA, 5 FARKLI UYGULAMA

Sosyal güvenlik reformlarıyla, sosyal güvenlik kurumlarının bozulan mali yapılarının düzeltilmesini yanında, mevzuattaki çok başlılığında giderilmesi amaçlanarak sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması hedeflendi. Gerçekten de ülkemizde çalışanların sosyal güvelikleri, farklı kanunlarla farklı norm ve standartlar da sağlanmaktaydı.

Şöyle ki;

- Hizmet akdiyle çalışanlar (SSK’lılar) ‘506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na,;

- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar (Bağkur’lular) ‘1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’ na,;

- Memur olarak çalışanlar ‘5434 sayılı TC. Emekli Sandığı Kanunu’na,

- Tarımda hizmet akdiyle çalışanlar ‘2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’na,

- Tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ‘2926 Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi olmak üzere çalışanların sosyal güvenliği 5 ayrı yasa ile sağlanmaktaydı.

Ayrıca, özel banka, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin özel emekli sandıklarına tabi olanlar da, kendi vakıf senetlerine göre sosyal güvenliklerini sağlamaktaydı.

SÜRDÜRÜLEMEZ OLDUĞU GÖRÜLDÜ

Bu şekilde farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak çalışanların hak ve yükümlülükleri arasında norm ve standart birliği de bulunmuyordu. Tüm bu olumsuzluklar sosyal güvenlik sistemimizi uzun vadede sürdürülebilir olmaktan çıkartacağı endişesi reform ihtiyacı doğurdu ve reform çalışmaları yapıldı.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan çalışanlar EYT'li olarak kabul ediliyor.

EYTde son dakika Kapsam belli oldu, yeni formül ortaya çıktı: Yaş ve prim
4447 sayılı kanun emeklilik yaşını kademeli olarak artıran kanun 8 Eylül 1999'da yürürlüğe girdiği için bu tarihten önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar EYT'li olarak adlandırılıyor. Düzenleme bir aksaklık olmazsa Aralık veya Ocak ayında TBMM'ye gelecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Bu konudaki teknik çalışma biraz daha zaman alacak, tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir" açıklamasında bulunmuştu.

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinde önce ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan, prim ve yıl koşullarını sağladığı halde yaş şartını bekleyen sigortalıları kapsıyor.

8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olanlar için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi koşulu bulunuyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK OLACAK MI?

Yıl şartı ve prim ödemeleri gibi emeklilik şartlarını yerine getirenlerin yaş şartına bakılmaksızın emekli edilmeleri bekleniyor. Yaş ve yıl koşulunu sağlayan herkes düzenlemenin çıkmasının ardından emeklilik hakkı kazanacak. Bu kişilerin yaş ve prim gün sayısına göre kademeli olarak emekklilk yolunun açılması bekleniyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA ALT SINIR GELECEK Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde kademeli olarak geriye çekilme ihtimaller arasında yer alırken bir yaş sınırının getirilmesi de konuşulanlar arasında yer alıyor. Daha önce 50 yaş formülü gündeme gelmişti, yeni bir yaş sınırının getirilmesi halinde emeklilik yıl ve prim şartını dolduranların belirlenen yaşı beklemeleri gerekecek.

EYTDE YENİ FORMÜL

Emeklilik için sigortalılık süresi ve prim ödemelerini tamamlayan binlerce emekli, yaş koşulunun kaldırılmasını talep ediyor. Yaş şartının tamamen kaldırılmasıyla birlikte 5400 prim günü olan Bağ-Kur'lular ve 3600 prim gününe sahip olan SSK'lılar erkek ise, 55 yaşında kadınsa 50 yaşında emeklilik hakkına sahip olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin