EYT emeklisine bayram ikramiyesi müjdesi. EYT'lilere çifte müjde birden. Hem maaş hem ikramiye. EYT'liler Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda bayram ikramiyesi alacak mı? SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı

Milyonlarca insanın beklediği EYT düzenlemesi nihayet TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Bu ay başvuracak olan EYT'liler ilk maaşlarını nisan ayında alacak. Peki EYT'liler ve SGK sistemindeki yoğunluktan dolayı emeklilik işlemleri gecikecek olan vatandaşlar Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı emekli ikramiye hakkından faydalanabilecekler mi? SGK uzmanı Özgür Erdursun tv100 canlı yayınında müjdeyi verdi.

Google Haberlere Abone ol
EYT emeklisine bayram ikramiyesi müjdesi. EYT'lilere çifte müjde birden. Hem maaş hem ikramiye. EYT'liler Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda bayram ikramiyesi alacak mı? SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2022'nin son günlerinde müjdesi verilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde mutlu son. TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri yapılan EYT yasası kabul edilerek yasalaştı. EYT düzenlemesinden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

EYT'lilerin şimdi merak ettiği iki soru var. EYT emeklilik başvuruları ne zaman ve nasıl yapılacak? EYT emeklileri ilk maaşlarını ne zaman alabilecek?

EYT düzenlemesi Genel Kurul'da sadece bir değişiklikle yasalaştı. Milyonlarca EYT'linin gözü olası prim günü değişikliğindeydi. Ancak prim günlerinde bir değişiklik yapılmadı, kademeli olarak prim gününe göre EYT'liler emekli olacak. Teklifin birinci maddesi ise AK Parti ve MHP'nin ortak önergesi kabul edilerek geçti.

Buna göre, işverenin sosyal güvenlik destek priminden yararlanması için emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların tekrar işe başlatılması için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı.

EYT DÜZENLEMESİNİN KAPSAMI

Meclis'te yasalaşan EYT düzenlemesi ile birlikte 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayan herkes emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabilecek. İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasının ardından başvuru yapılmasıyla birlikte maaş hakkı da kazanılmış olacak.

EYT başvuruları, kanun teklifinin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayacak. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

 

EYT EMEKLİSİ MAAŞINI NE ZAMAN ALACAK?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

EYT yasasının kabul edilmesinin ardından akıllardaki soru EYT emeklisi maaşını ne zaman alacak oldu. EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından mart ayı içinde emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak. Koşulları henüz yerine getirmemiş olan kişiler ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.

BAYRAM İKRAMİYELERİ ALINACAK MI?

EYT düzenlemesi geçti ve merak edilen sorular da cevabını buluyor. EYT'den emekli olmak için başvuranlar Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı ikramiyelerini alabilecekler mi?

tv100 canlı yayınına bağlanan SGK uzmanı Özgür Edursun bununla ilgili net bir açıklama yaptı. Özgür Erdursun, EYT düzenlemesinden başvuranların SGK sisteminde yoğunluk oluşturacağını ve mart ayında başvuranların ilk maaşlarını nisan ayından itibaren alacaklarını açıkladı. 

Erdursun, yaşanacak olan yoğunluktan dolayı ilk maaşlarıın alacak olanların ağustos ayına kadar sarkabsileceğini de sözlerine ekledi.

Merak edilen bayram ikramiyeleriyle ilgili bilgi veren Erdursun, EYT'den emekli olacak olan herkesin maaşını ne zaman alırsa alsın eğer başvurusunu yapmışsa emekli bayram ikramiyesi almaya hak kazandıklarını açıkladı.

İşte Erdursun'un açıklamaları...

EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın. Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını" seçin. SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

Diğer iletişim bilgilerini de doldurun. ‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın. Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin