EYT düzenlemesinde yaş çıkmazı. 2022 yılı sonunda çıkacak EYT yasası ile ilgili tv100 yazarı Özgür Erdursun'dan flaş açıklama: Yaş şartı getirilerek EYT'yi çözmek özüne aykırı bir durum olur

Türkiye'de milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurunun gözü bu ay sonu açıklanacağı söylenen düzenlemede. tv100.com yazarı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT düzenlemesine getirileceği söylenen kadınlarda 45 erkeklerde de 47 yaş kriterini değerlendirdi. Erdursun, "Konu yaş ile çözülemez, yaş şartı getirilirse, mağduriyet çözülmemiş sadece yaşta bir düzenleme yapılmış olur" ifadelerini kullandı. İşte Erdursun'un yazısı.

Google Haberlere Abone ol
EYT düzenlemesinde yaş çıkmazı. 2022 yılı sonunda çıkacak EYT yasası ile ilgili tv100 yazarı Özgür Erdursun'dan flaş açıklama: Yaş şartı getirilerek EYT'yi çözmek özüne aykırı bir durum olur

Milyonlarca EYT’li soluğunu tutmuş EYT düzenlemesini bekliyor. 2022 sonuna kadar çıkacak EYT’de tekrar yaş şartı olacak mı? EYT konusunda cevabı merak edilen konu EYT’de YAŞ şartının olup olmayacağı.

EYT bir yaş meselesi değildir. Bu nedenle tekrar yaş şartının getirilerek EYT’yi çözmek özüne aykırı bir durum olur.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu yaş ile çözülemez, yaş şartı getirilirse, mağduriyet çözülmemiş sadece yaşta bir düzenleme yapılmış olur.

EYT’de yapılan çalışmalarda önce kadınlar için 48, erkekler için 50 yaş şartı getirilmesi düşünülmekteydi. EYT’lilerin yaş konusunda taviz vermemeleri ile kadınlarda 45, erkeklerde 47 yaş konuşulmaya başlandı. Birkaç güne kadar net durumu hepimiz öğreneceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2022 sonuna kadar EYT dosyasını masamızdan kaldıracağız" dedi. EYT dosyasının masadan kalkması demek yaş şartının aranmayacağı anlamına gelir, tekrar yaş şartı gelirse EYT dosyası masadan kalkmaz ve uzun süre daha EYT konusu kamuoyunun gündeminde olur.

Hangi statüden emekli olacağınız (SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı) son 2 bin 520 gün ödenen primlere göre belirlenir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın beklentileri şöyledir:

4/A SSK’da;

- 3 bin 600 günle kadınların 50, erkeklerin 55 yaşla,
- 5 bin günle kadınlarda ve erkeklerde yaş şartı aranmadan 18 yaş baz alınarak kadınların 20, erkeklerin 25 yıllık sigorta sürelerini tamamlayarak emekli olmaları,

4/B BAĞ-KUR’da;

- 5 bin 400 günle kadınların 50, erkeklerin 55 yaşla,
- 7 bin 200 ve 9 bin gün, kadınların 18 yaş baz alınarak, yaş şartı aranmadan 7 bin 200 prim gününü tamamlamaları, erkeklerin 9 bin prim gün sayısını tamamlamaları ile emeklilik beklentisi var. Ayrıca Çalışma Bakanı'nın BAĞ-KUR’da gün eşitleyebiliriz açıklamasından sonra BAĞ-KUR’da prim gün sayılarında bir miktar indirime gidilebileceği beklentisi de var.

4/C Emekli Sandığı'nda;

- 5 bin 400 günle kadınların 50, erkeklerin 55 yaşla,
-  7 bin 200 ve 9 bin gün, kadınların 18 yaş baz alınarak, yaş şartı aranmadan 7 bin 200 prim gününü tamamlamaları, erkeklerin 9 bin prim gün sayısını tamamlamalarıyla yasal haklarının verileceği beklentisi var.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin