EYT çıktı SGK'nın önünde kuyruklar oluştu. EYT düzenlemesinin detayları. Yaş sınırı kalktı peki kurum ayrımı var mı, kimler yararlanabiliyor, başvuru için ne yapmak gerekiyor İşte EYT hakkında her şey

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam saatlerinde milyonlarca insanın beklediği açıklamayı yapkı. Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde yaş sınırının olmayacağını açıkladı. Bu sabah saatlerinden itibaren SGK şubelerinde uzun kuyruklar oluştu. Peki EYT'liler bu düzenlemeden yararlanmak için ne yapmalı? Hangi kritik noktalar var? Hangi kurumlar EYT kapsamına giriyor? İşte EYT hakkında tüm sorular ve yanıtları.

EYT çıktı SGK'nın önünde kuyruklar oluştu. EYT düzenlemesinin detayları. Yaş sınırı kalktı peki kurum ayrımı var mı, kimler yararlanabiliyor, başvuru için ne yapmak gerekiyor İşte EYT hakkında her şey

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam saatlerinde milyonlarca insanın beklediği açıklamayı yapkı. Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde yaş sınırının olmayacağını açıkladı.

Bu sabah saatlerinden itibaren SGK şubelerinde uzun kuyruklar oluştu. Peki EYT'liler bu düzenlemeden yararlanmak için ne yapmalı? Hangi kritik noktalar var? Hangi kurumlar EYT kapsamına giriyor? İşte EYT hakkında tüm sorular ve yanıtları.

YAPILAN DÜZENLEME KİMLERİ ETKİLİYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası akıllara gelen ilk şey kimler bu düzenlemeden yararlanacak. EYT'de en önemli iki kriter bulunuyor; prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süresinin tamamlanmış olması. 

Bu iki şartı da tamamlamış olanların 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişinin yapılmış olması EYT düzenlemesinden yararlanabileceği anlamına geliyor. Bu düzenlemeden Erdoğan'ın açıklamasına göre yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi yararlanabilecek.

DÜZENLEMEDE KURUM AYRIMI YAPILACAK MI?

Meclis'e gelecek EYT drüzenlemesinde eski sisteme göre SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrımı yapılmadan söz konusu kriterleri dolduran herkes bu düzenlemeden yararlanarak emekli olabilecek.

EYT'DE YAŞ SINIRI OLACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar mağdurlarının en çok kafasında soru işareti bulunan bu konuya Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama ile noktayı koydu. EYT düzenlemesinde herhangi bir yaş kotası olmayacak. Emeklilik hakkını prim gün şartı ve sigortalılık süresi dolan herkes kullanabilecek.

EYT İLE EMEKLİ OLAN ÇALIŞABİLECEK Mİ?

EYT düzenlemesi sonrası emeklilik hakkı elde edenlerin çalışması konusunda herhangi bir yasak getirilmiyor. EYT'liler emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilecek, işverenler de EYT hakkını kullanıp emekli olanlar için sosyal sigorta teşvik primi alacak.

KIDEM TAZMİNATI DESTEĞİ GELİYOR MU?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın sayısının fazlalığı nedeniyle bir tazminat krizi çıkmaması için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ek bir düzenleme yapılıyor. Personeli emekli olan işverenler kıdem tazminatında güçlük yaşamamaları için Hazine ve Maliye Bakanlığı Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketini devreye alınacak.

EYT'LİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından detayları açıklanan EYT düzenlemesinin 2023 yılının başında TBMM'ye getirilmesi planlanıyor. Söz konusu düzenlemenin yürürlülük tarihinin 1 Ocak 2023 olarak düzenleneceği düşünülüyor.

SGK MÜDÜRLÜKLERİNDE KUYRUKLAR OLUŞTU 

Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Çanakkale'de, eksik prim günleri için askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar ile yeni düzenleme konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerinin önlerinde yoğunluk oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeyi açıklamasının ardından borçlanmalarını mevcut asgari ücretle yaparak 1 Ocak'ta gelecek artıştan etkilenmek istemeyenler yılın son günlerinde SGK'ya gelerek işlemlerini yaptırıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin