Eylül sonundan bu yana en sert düşüş... Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 126,4 milyar dolar seviyesine indi

Merkez Bankası'nın brüt rezervleri yeni yılın ilk haftasında 2,3 milyar dolar geriledi. Rezervler 126,4 milyar dolar seviyesine indi. Böylelikle rezervlerde Eylül sonundan bu yana en sert düşüş kaydedilmiş oldu. Vatandaş ise yeni yılda dövizde talebini sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Eylül sonundan bu yana en sert düşüş... Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 126,4 milyar dolar seviyesine indi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri yeni yıla düşüşle girdi.

TCMB verilerine göre, brüt rezervler 6 Ocak haftası itibariyle 2,3 milyar dolar düşüşle 126,4 milyar dolara geriledi. Böylelikle rezervlerde Eylül sonundan bu yana en sert düşüş yaşandı.

Aynı dönemde net rezervler 27,5 milyar dolardan, 24,3 milyar dolara geriledi. Swap hariç bakıldığında ise net rezervlerin eksi 46,5 milyar dolara düştüğü izlendi. Bir önceki hafta bu veri eksi 43,4 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

TCMB brüt Döviz rezervleri, 3,2 milyar dolar azalışla 79,7 milyar dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 30 Aralık'ta 82,9 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Vatandaş hala dolar alıyor mu?

Merkez Bankası haftalık para ve banka verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 2022'nin son haftalarındaki satıştan terse döndü ve 2023’ün ilk haftasında alımla başladı.

Verilere göre yurtiçi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış olarak döviz mevduatı 3 milyar 235 milyon dolar artış gösterdi.

Gerçek kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 679 milyon dolar yükselirken tüzel kişilerin döviz mevduatında parite etkisinden arındırılmış artış 2 milyar 557 milyon dolar hesaplandı.

Tüzel kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı 506 milyon dolar, Euro cinsi döviz mevduatı ise parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 917 milyon dolar büyüdü.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin