Eylül ayı enflasyon beklentileri açıklandı: Eylül ayı enflasyonu ne kadar oldu? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ne?

Aylık olarak hesaplanan enflasyon oranı için birçok ekonomistten enflasyon tahminleri geldi. Reuters’ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği anket sonucunda Eylül ayı enflasyon beklentisi yüzde 18,94 – 20,90 arasında açıklandı. AA Finans’ın yaptığı ankete göre ise Eylül enflasyon beklentisi 19,69 olarak açıklandı. Bunun yanında İstanbul için açıklanan enflasyon ise son üç yılın zirvesini görerek 28,72 olarak açıklandı. Peki, Eylül ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak?

Google Haberlere Abone ol
Eylül ayı enflasyon beklentileri açıklandı: Eylül ayı enflasyonu ne kadar oldu? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ne?

Eylül ayının bitmesiyle aylık olarak açıklanan enflasyon da merak edilmeye başlandı. Geçtiğimiz Ağustos ayında açıklanan verilere göre enflasyon yıllık bazda 19,25 olarak açıklanmış ve bu oranla Nisan 2019’dan bu yana gerçekleşen en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Eylül ayı için ise birçok finans merkezinin enflasyon beklenti anketlerinin sonuçları da belli oldu. Peki, Eylül ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? Yıl sonu enflasyon beklentisi ne?

Eylül ayı enflasyon beklentileri açıklandı: Eylül ayı enflasyonu ne kadar oldu? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ne?

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 4 Ekim Pazartesi günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 23 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin Eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,34 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 0,71, en yüksek yüzde 2,30 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,34) göre bir önceki ay yüzde 19,25 olan yıllık enflasyonun yüzde 19,69'a yükseleceği tahmin ediliyor.

Eylül ayı enflasyon beklentileri açıklandı: Eylül ayı enflasyonu ne kadar oldu? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ne? - Resim : 2

Reuters'ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Eylül ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 18.94 ila yüzde 20.90 arasında değişti. Aylık enflasyon tahminleri ise yüzde 0.71 ila yüzde 2.3 bandında yer aldı.

Türkiye'nin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), son aylarda gıda, otel ve restoran fiyatlarının ardından beklenenden fazla artarak Ağustos ayında yüzde 19.25 ile Nisan 2019'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

 

İSTANBUL’DAKİ ENFLASYON SON 3 YILIN ZİRVESİNDE

Eylül ayı enflasyon beklentileri açıklandı: Eylül ayı enflasyonu ne kadar oldu? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ne? - Resim : 4

İstanbul'da perakende fiyatlar Eylül'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,77 arttı. Böylelikle yıllık enflasyonda 3 yılın zirvesi kaydedildi. Aylık olarak ise fiyatların yüzde 2,22 arttığı görüldü.

Üretici fiyatları açısından bir gösterge olarak kabul edilen toptan eşya fiyatlarında ise Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,72'lik artış yaşandı. Toptan eşyalarda aylık fiyat artışı ise yüzde 2,9 oldu.

2021 YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ KAÇ?

Eylül ayı enflasyon beklentileri açıklandı: Eylül ayı enflasyonu ne kadar oldu? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ne? - Resim : 5

AA Finans ekonomistlerinin yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki ankete göre 123 baz puan artarak yüzde 18,02 seviyesine yükseldi.

Ekonomistler, enflasyonda yukarı yönlü riskleri ve artan üretici fiyatlarının gecikmeli yansımasını göz önüne alarak yılsonu TÜFE tahminlerini aralıksız her veri sonrası yukarı revize ediyor.

TL’de geçmiş dönem değer kayıplarının etkisi de birikimli olarak TÜFE’de hala hissediliyor.

Eylül ayı enflasyon beklentileri açıklandı: Eylül ayı enflasyonu ne kadar oldu? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ne? - Resim : 6

Ocak ayında yüzde 10.8 seviyesindeki beklentinin Ağustos anketinde medyanı yüzde 16 seviyesinden oluşuyor. Eylül anketinde ise yıl sonu beklentisi yüzde 17.83 seviyesine yükselmiş durumda.

Tahminlerin aralığı ise 12 kurumun katılımı ile yüzde 16.40 ila yüzde 18.60 arasında değişiyor. Reuters anketindeki ekonomistlerin yıl sonu tahminlerinin tamamı TCMB’nin kısa süre önce yukarı güncellediği yüzde 14.1 tahmininin belirgin üzerinde bulunuyor.

EYLÜL AYI ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜİK, eylül ayı enflasyon verisini 4 Ekim Pazartesi günü saat 10:00’da açıklayacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin